De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstallen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten. De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptontwikkelaar Fiona Ivanov.
Tempeh met hazelnootkorst
veganistisch hoofdgerecht, 4 personen
4 el Japanse sojasaus
2 el + 1 tl pindakaas (liever nog pindakaas van hazelnoot, verkrijgbaar in natuurwinkel)
400 g tempeh, in plakken
50 g hazelnoot, gepeld
4 el zonnebloemolie
1 el sinaasappelsap
1/2 teentje knoflook, gepeld
2 el hazelnootolie (alternatief zonnebloemolie)
vijzel
Meng 1 el sojasaus met 2 el pindakaas. Besmeer de plakken tofu dun met de pindakaaspasta. Stamp de hazelnoten fijn in de vijzel (of stop ze in een plastic zak en sla erop met een zwaar voorwerp). Wentel de plakken tempeh door de hazelnoot. Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en bak de tempeh hierin op laag vuur in 15 minuten krokant en goudbruin, keer halverwege. Wrijf de teen knoflook fijn in de vijzel (hierdoor smaakt de knoflook milder). Meng 1 tl pindakaas, 3 el sojasaus, het sinaasappelsap en de hazelnootolie met de knoflook tot een saus, breng op smaak met versgemalen peper. Serveer de tempeh met de saus. Lekker met gestoofde prei en rondkorrelige volle rijst.
copyright recept en foto Fiona Ivanov / Andrei Tchernikov
Reacties (26)
Ik ben allergisch voor noten en tempeh vind ik niet lekker. Wat nu?
Snel, schrijf iets op internet
Dan neem je toch tofu, dat staat ook zo in de instructie.
Gelukkig is tofu ontzettend lekker.
Nee, dat is het niet. Je kan er wel wat van maken, maar van zichzelf smaakt het helemaal nergens naar.
Als ik tegenwoordig eens kijk in de Allerhande en in het schap van kant-en-klaar-maaltijden ofzo valt mij op dat steeds meer kipfilet gebruikt wordt. Steeds meer kip t.o.v. “rood vlees” en meer filet t.o.v. andere stukken kip. Maar kipfilet heeft van zichzelf ook al niet zoveel smaak, dus dan kan je het net zo goed vervangen door sojastukjes.
Ik vind kipfilet toch echt wel heel erg lekker. Beetje insmeren met sambal, ketjap en meuk om paneermeel eraan vast te kleven en dat heb je echt een godverdomme lekker stukje vlees bij de maaltijd.
@16: de consumptie van kipfilet is in ons land dusdanig hoog dat de andere kipdelen meestal naar het buitenland gaan.
@ Rob, Dan proeft je neutraal smakende kip dus naar sambal, ketjap, meuk en paneermeel. Is uiteraard lekker. Zonder meer, maar zonder die toevoegingen blijft kipfilet vrij vlak van smaak. Je kunt de sambal, ketjap, meuk en paneermeel even goed dus gebruiken bij het eveneens neutraal smakende tempeh of tofu. En dan heb je ook een godverdomme lekker stuk bij de maaltijd.
Het zijn veelal de kruiden en/of marinades die kip vaak smaak geven, niet de kip zelf.
Kipfilet of poot, naturel gegrilld of gerookt. Hmm. Daar hoeven geen kruiden aan te pas te komen.
“Je kunt de sambal, ketjap, meuk en paneermeel even goed dus gebruiken bij het eveneens neutraal smakende tempeh of tofu. En dan heb je ook een godverdomme lekker stuk bij de maaltijd.”
En daar ben ik het dus intens mee oneens. Kip>>Tofu.
Ziet eruit als een gerecht dat je alleen gaat maken wanneer je echt niet weet wat je wil eten en diezelfde avond bij de lokale frituur gaat afvragen waarom je niet gewoon even een cordon bleu met gebakken aardappeltjes hebt gemaakt.
Op een bedje van kinderarbeid
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/36527/turkse_kinderen_werken_voor_onze_hazelnoten
Ober, er zit glas in m’n eten.
Ik ben dol op tempeh en ik ga dit recept zeker proberen. Ik vind dit een sympathieke kookrubriek, dus ik hoop dat de receptenstroom nog even doorgaat. Wat de foto betreft: ik vind de hazelnoten er nogal aangebrand uitzien, die laat ik weg. Ik geef de noten er liever los bij. Als je hazelnoten bij een goede notenbar haalt, dan zijn ze vaak net geroosterd, dus dan kun je ze zo op het bord of bovenop de rauwkostsalade kieperen. Verder hebben wij hier thuis de regel dat er geen pindakaas en hazelnootpasta tegelijkertijd op brood mag worden gesmeerd, zonde van afzonderlijke smaken…..
Ondanks mijn snedige opmerkingen (smaken verschillen tenslotte) vind ik het ook wel een sympathieke rubriek.
Wat voor Noord-Koreaans regime inclusief smaakpolitie hou jij er thuis op na zeg.
Pindakaas met hagelslag mag wel
Zeker omdat de plaatselijke Kim dat zelf lekker vindt? ;)
Ik eet het zelf niet, maar ik durf best streng te zijn aan tafel!
Kijk dat bedoel ik nou, wel de regel hanteren dat je geen pindakaas en hazelnootpasta op je brood mag smeren, maar er niet mee zitten dat 99% van alle hazelnoten, ook de biologische, geplukt worden door handjes van Turkse kindslaven onder de 10 die eigenlijk op school zouden moeten zitten.
Doet me denken aan Catootje van Jan, Jans en de Kinderen: “Ja, ik ben vegetariër maar niet tijdens het eten!”
“Ja, ik ben tegen kinderarbeid, maar niet als ik zin heb in hazelnootpasta”
“Ja, ik ben tegen overbevissing, maar niet als ik sushi bestel”
“Ja, ik ben milieubewust, maar niet als ik de batterij van mijn iPhone constant moet opladen”
“Ja ik ben tegen de handel in bloedmineralen, maar niet als er een nieuwe iPad uitkomt.”
“Ja, ik ben tegen het systeem, maar niet als ik moet pinnen”
Ik wil even twee dingen rechtzetten:
De batterij van een iPhone opladen kost weinig energie, zo’n 4 Wh, dat kost maar één-tiende cent (€ 0,001), en dat is ook milieutechnisch niet erg. Als een oplader niet warm wordt en de opgeladen apparaten ook niet hoef je je dus niet schuldig te voelen. Wat wel erg is, is je flessen met de auto naar de glasbak brengen, en zo.
Ik denk ook dat het zeker niet de telefoontjes en waarschijnlijk ook niet de iPads zijn waar de meeste tantaal-elco’s in verwerkt zijn. De dikke tantaal-condensatoren zitten in de zware PCs, de laptops en waarschijnlijk ook wel in de moderne TVs.
Dus Bullie argumenteert soms wat onverantwoord, volgens mij.
En weer terug over eten: aan veel eten zitten goede en slechte kanten, maar te zwart eten is natuurlijk nooit groen.
Ik argumenteer waarschijnlijk totaal onverantwoord. Ik maak me er ook veel te druk over dat mensen zich over zoveel dingen druk maken, behalve over die dingen waarover ze zich * met effect* druk zouden kunnen maken.
Verder, wat Kyra zegt. Wat Teun van der Keuken zegt. En gelukkig, wat veel meer mensen zeggen.
Ik heb geen idee wat een tantaal-elco is, maar ik heb begrepen dat het vooral in mobiele telefoons gebruikte mineraal Coltan de brandstof vormt voor een groot aantal akelige misstanden in met name Congo.
In het verleden hebben Leonardo DiCaprio en in ons land Martijn van Dam actie gevoerd tegen “bloedmineralen”, op dit moment hoor je er weinig over. Het zou in dit verband mooi zijn als Sargasso aandacht besteedde aan http://www.unwatchable.cc, zoals ik al eerder suggereerde.
Verder vooral doorgaan met de kookrubriek, hij is fijn.
Met alle respect: ik verwijs je naar http://www.unwatchable.cc/the-true-story/faq/? Lees daar ook: “it is highly likely that many consumer items such as mobile phones contain blood minerals from Congo.” Zwakke formulering, vind ik. Mijn punt is dat de fixatie op mobieltjes, zonder op andere apparaten te letten, geen oplossing voor de situatie in Congo zal en kan bieden. Over tantalium c.s. zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Coltan – ik zie dat Congo een kleine producent is, met echter wel een grote voorraad.
@ 21: Je hebt gelijk! Het is een groot probleem. Net als met koffie en chocolade.
Daarnaast vind ik het ook nog zielig voor al die hazelnootjes.
(Wel een goed idee, deze rubriek. Zeker mee doorgaan, mits eetbaar.)