Fiona Ivanov is kok, receptontwikkelaar en schrijver van De Flexitariër. De Flexitariër gelooft dat je met groenten en granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden hele fijne maaltijden kunt samenstellen. Maar smaakt een gerecht beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij, dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. Wekelijks verschijnt een recept van de Flexitariër op Sargasso, vandaag voor de eerste keer. Met foto’s van Andrei Tchernilov.
hoofdgerecht, 4 personen
2-3 draadjes saffraan
1 kg pastinaken en wortels, geschild en in plakken
enkele blaadjes laurier
250 ml kippenbouillon
2 el boter
1 el honing
500 ml wortelsap
1/2 cm verse gember
1 el arrowroot (gemalen pijlwortel, bindingsmiddel, gebruik als alternatief aardappelzetmeel)
Week de saffraan 5 minuten in 1 el water. Leg de plakken pastinaak en wortel in een stoofpan (liefst een tajine) met de saffraan, laurier, bouillon, boter, honing en zout en versgemalen peper naar smaak en laat de groenten op laag vuur minimaal 1 uur stoven. Breng intussen het wortelsap met de gember aan de kook en laat tot de helft inkoken. Verwijder de gember. Roer de arrowroot los met 1 el koud water tot een papje, voeg dit al roerende toe aan het wortelsap en verwarm het geheel tot de arrowroot de saus dikker maakt (het hoeft niet te koken) en neem het van het vuur. Breng pittig op smaak met zout en versgemalen peper. Serveer de saus bij de pastinakenstoof. Lekker met couscous.
Reacties (17)
Raar recept. Hollandse zuinigheid (?): 2-3 draadjes saffraan. Dat proef je niet. En dan een tajine ipv een gewone stoofpan. Verschil proef je ook niet. Tenslotte een uur voor de groentes in bouillon? Wordt pap.
Ik weet niet hoe de Tajine werkt, maar ik heb wel ervaring met de Römertopf. Volgens mij blijven de groenten daarin in stevig, ook na langere tijd. Ik ga het recept uitproberen.
“Bij de traditionele tajines moet er opgepast worden voor loodvergiftiging, aangezien een tajine te hoge concentraties lood kan bevatten.”
bon appetit
Jammer dat het pannetje op de eerste foto eruit ziet alsof een kwakzalver het heeft gebruikt om een aderlating te doen.
Welkom op Sargasso Flexitarier! Ik ga morgen op zoek naar pastinaak!
Heb nog wat pastinaak in mijn tuin staan. Gratis afhalen (als je snel bent, want het is bijna op).
Wat leuk, dat wortelsausidee, ga ik zeker eens gebruiken. En lekker makkelijk te veganiseren ook.
Niet schrikken: herbivoren (en daarna de roofdieren) zullen geleidelijk van de honger sterven (temp.stijging veroorzaakt versnellen metabolisme):
http://www.asnamnat.org/node/164
Huh?
Ziet er inderdaad smakelijk uit. De gerechten op de foto’s lijken in ieder geval niet “geprept” zoals in alle commercials en receptenboeken waarin de boel iets té veel wordt gesublimeerd. Het lijkt alsof dat een zwart/wit keuze is hè: óf men eet 7 dagen vlees óf slaat compleet door naar veg/etariër/anist, óf een beetje bokkig met vork en mes op tafel ben toch geen konijn óf knaagt de hele godganse dag op een stengel bleekselderij. Heeft allebéi wel iets van droef. Je kan best 3 a 4 keer in de week gezond eten, en dan kan je de rest van de week altijd nog lekker eten…
Doe je ook verzoeknummers?
Ik zit hier met kilo’s kweeperen, waarvan een flink deel met een plekje eraan.
Daar heb ik niks op tegen, ik ben tenslotte Sargassobezoeker, maar enige haast is wel geboden. En ik raak een beetje uitgekeken op die taarten en toetjes.
Kweeperencompote is overheerlijk, evenals kweeperengelei. Dat laatste gaat heel goed met blauwe kaas. Lees ook vooral het lemma hierover in Johannes van Dam.
LOL @ “ik ben tenslotte Sargassobezoeker…”
Toevallig geeft de Franstalige ‘Marie-Claire-idées’ in de herfsteditie van 2011 vijf recepten voor kweepeer.
Ik heb de kweeën een half uur in de oven gepoft met speculaaskruiden suiker, honing, thijm. rose peper en wat boter. De laatste vijf minuten stukjes blauwe schimmelkaas. van goede kwaliteit er bovenop laten smelten en je hebt een feestdesert.
Ik kook de kweeën mee in de rode kool, heerlijk.
Je hoeft de kweeperen overigens niet te schillen, gewoon het bruinige spul aan de buitenkant er goed afwrijven en daarna schoonspoelen en in stukken snijden en verwerken
Mijn moeder maakt er altijd compote of gelei van, zalig. Ze adviseert om geleisuiker te gebruiken, dan kan er eigelnlijk niets mis gaan.
Fiona, van mij ook het verzoek voor een origineel recept voor kweeperen!
Mooie site heb je overigens, daar ga ik vaker kijken.
Nog een aanvulling van mijn moeder. Als je kweeperencompote wilt maken, dan kun je gewone suiker gebruiken, niet te veel, want dan verdwijnt de smaak van de kwee. Als je gelei wilt maken, dan kun je het beste geleisuiker gebruiken.
http://www.nrc.nl/thuiskok/2011/10/08/kweepeer-gevuld-met-gehakt-en-kweepeer-met-karbonade/
Bedankt!