[qvdd]
“If we reach the second of August without a lifting of the debt ceiling, Fitch would assign a rating watch negative to the U.S. sovereign ratings.”
Na Moody’s draait nu ook kredietbeoordelaar Fitch de Verenigde Staten de duimschroeven aan. Amerika moet besluiten meer te lenen, anders komt het in dezelfde categorie als Griekenland, van landen die rente en aflossing op hun bestaande schulden niet meer aankunnen.
Reacties (8)
Ik hoor niemand roepen: “laat ze maar failliet gaan”.
@1
Omdat wij daar helemaal geen invloed op hebben wellicht? Maar het staat je vrij je portemonnee te trekken hoor, als de die arme Amerikanen wilt helpen, die natuurlijk allemaal zijn voorgelogen door adviseurs en zelf, op een paar hele hoge mannetjes na, nul komma nul schuld hebben aan hun benarde positie.
*Oeps, deze tekst behoord toe aan die zielige Grieken, Amerikanen zijn allemaal fout uiteraard*
@2: de VS is geen lid van de EMU. Of is dit een pleidooi om de Limburgers ook failliet te laten gaan, als Limburg financiële problemen zou krijgen?
Op zich heb je natuurlijk wel gelijk, dat we in een wereldeconomie leven, waarin we de keuze moeten maken tussen samen werken, of ieder voor zich. Wel hulp aan de Grieken en niet aan de VS is een tussenvorm, waarbij hulp wordt geboden aan de entiteiten met wie je een samenwerkingscontract aan bent gegaan, en niet aan de rest.
Huh? Meer schulden aangaan verbetert je kredietwaardigheid?!?
“de VS is geen lid van de EMU. Of is dit een pleidooi om de Limburgers ook failliet te laten gaan, als Limburg financiële problemen zou krijgen?”
Dat bedoelde ik ook met dat we er geen invloed op hebben. Maar voor het failliet van Limburg wil ik best een uitzondering maken. Limburg voor de Limburgers toch.
@1
Omdat het een vrij typische vorm van failliet gaan is wellicht?
Er is geen enkel probleem voor de Verenigde Staten om geld aan te trekken; investerdeers willen maar wat graag aan ze lenen tegen een uitermate lage rente.
Kortom, Amerikaanse staatsobligaties worden nu gezien als een haast risicoloze investering.
Bij het niet verhogen van de debt limit, komt de VS technisch in een default terecht. Het gaat failliet, niet omdat het zijn verplichtingen niet kan nakomen, maar omdat het ervoor kiest zijn verplichtingen niet na te komen.
Het effect is dat de superveilige status van de obligaties aangetast wordt, wat enorme, bijna onoverzienbare consequenties gaat hebben voor het economisch systeem.
In ieder geval kan de VS nooit meer zo goedkoop lenen, wat ook weer consequenties gaat hebben voor hun begrotingstekort.
Levensgevaarlijk om hiermee te spelen
De schuldlimiet is met de twee senatoren per staat regel de meest bizarre regel in de Amerikaanse politiek.
Wat ook bizar is aan dit verhaal is dat dit niet de eerste keer is. Dit gebeurd regelmatig. Het merkwaardige is dat daar nu plotseling een probleem van wordt gemaakt. Diverse commentaren wijten het aan de houding van Obama – die denkt dat je moet onderhandelen met de Republikeinen. Dat is a) onzin want het schuldnivo moet verhoogd worden om verdere economische rampen te voorkomen, en b) met de Republikeinen is niet te onderhandelen want die zijn niet te goeder trouw.
zie ook dit West Wing fragment en deze post van Greg Sargent