[qvdd]
De participatie van de Turkse jongeren in de Nederlandse samenleving stagneert of loopt terug. Ongeveer één op de vier Turkse jongeren van de tweede generatie is werkloos.
Turks-Nederlandse professionals luiden in de Volkskrant de noodklok over hun jongeren, die slechter geïntegreerd zijn dan zijzelf en dreigen af te glijden.
Reacties (37)
Tja, als er al tien jaar geroepen wordt dat je geloof geen plaats heeft in Nederland, dat je het land uit moet en dat je crimineel bent dan zou ik mezelf ook een beetje onthecht gaan voelen.
Misschien erg zwart wit, Joost.
Het is het eeuwige dilemma. Blijf je alle Turken aanspreken op hun nationaliteit, of benader je ze voortaan als Nederlader met een Turkse cultuur? Ikzelf geloof in het eeuwigdurende demografisch proces waarbij
altijd vermenging van culturen en vermenging van identiteiten plaatsvindt tot er een nieuwe (tijdelijke) balans is gevonden. Dat gebeurt met of zonder vergrootglas, met of zonder overheidsbemoeienis, en leidt altijd tot nieuwe identiteiten.
Je ziet het toch ook aan de Turkse gastarbeiders: De 1e generatie is gastarbeider IN Nederland, de 2e generatie inwoner IN Nederland, de 3e generatie is burger VAN Nederland. Ik ben benieuwd of de gehele 3e generatie Turkse Nederlanders nog weet wie Atatürk is. Drie generaties moeten we er de tijd voor nemen waarbij we ondertussen er wel voor waken dat er onderweg geen ongelukken gebeuren.
Of jongeren zich ’thuis’ zullen voelen in Nederland hangt vooral af van de overgang tussen de generaties: de opvoeding die ze vanuit thuis meekrijgen. Als de jeugd maar voldoende gestimuleerd wordt om met Nederlanders te sporten, te eten, muziek te maken, tijdens studie op
kamers te wonen, dan leidt dat als vanzelf tot betaald werk waar zij zich geaccepteerd voelen. Zij krijgen namelijk een fingerspitzengefühl voor de Nederlandse manier van leven, en kunnen deze persoonlijk verrijken met hun eigen roots. Dat vertaalt zich dan in zaken als partnerkeuze en ook godsdienstkeuze.
Geen moskeebezoek of geen vakantietrip naar het moederland zal dan nog veel uitmaken, hoewel ik er geen cijfers bij heb om deze bewering wetenschappelijk te staven, ik zie (als 2e generatie Turkse Nederlander) alleen maar wat
ik zelf waarneem.
De onafhankelijke geest is het beste wat deze jongeren kunnen bezitten als ze te maken krijgen met een identiteistcrisis. Het signaal dat deze succesvolle Turken in de Volkskrant afgeven moet met een korreltje zout
worden genomen, zij geldt namelijk wat mij betreft voor geheel jeugdig Nederland: hard op zoek naar zichzelf. Laten de ondernemende Turken zich vooral richten op het scheppen van kansrijke voorwaarden voor die jonge
generatie Turken. Want dat kunnen ze binnen hun werk- en leefomgeving prima voor elkaar krijgen.
vriendelijke groet,
Enis Odaci
@2: Ja, een beetje zwart-wit. Maar er zit wel een kern van waarheid in. En het is de verklaring voor de toenemende onthechting. Je eigen theorie verklaart de huidige achteruitgang niet.
Uiteraard is het een samenloop van meerdere factoren, maar de huidige polarisatie in Nederland is daar zeker één van.
Als polarisatie de reden is, moet heel nederland zo langzamerhand afgleiden, aangezien we allemaal polariseren. Dat is het niet. Het ligt aan mentaliteit en opvoeding.
@4 Voor mannen geldt inderdaad dat heel Nederland aan het afglijden is.
@5
Klopt helemaal. De nieuwe zwakke groep is niet de allachtoon o.i.d., maar de jonge man. Komt allemaal door gefeminiseerde samenleving en onderwijs. Jongens leren niet meer hoe ze zich moeten gedragen van andere mannen. En zwak als we zijn, kunnen we ons dan niet goed ontwikkelen. Bij vrouwen ligt het anders. Die presteren zoiezo wel.
De media dragen al jaren hun steentje bij:
Indien er bijvoorbeeld iets was gestolen, door iemand wiens familie niet al generaties lang in Nederland woonde, had men het niet over een dief, maar over stelende zigeuners; molukkers, chinezen;…;en nu vooral antillianen; morokkanen; turken of MOSLIMS.
Dan zijn er nog een aantal onfrisse politici die een duit in het zakje doen en tel uit je winst.
Ik begin me langzamerhand af te vragen of het merendeel van de bevolking collectief zo onverschillig is, dat het ze geen barst interesseert hoe mensen elkaar bejegenen of behandelen of dat het laatste restje beschaving echt is verdwenen.
@6: Oh, de man is zwak en bereikt niets uit zichzelf? Kan je dat nog onderbouwen, of spreek je voor jezelf? ;-)
@4: Vergeet peer pressure niet, dat is de grootse invloed.
“Tja, als er al tien jaar geroepen wordt dat je geloof geen plaats heeft in Nederland, dat je het land uit moet en dat je crimineel bent”
…dan kunnen werkgevers dat ook gaan geloven en je niet meer aannemen.
“Tja, als er al tien jaar geroepen wordt dat je geloof geen plaats heeft in Nederland, dat je het land uit moet en dat je crimineel bent” …dan zijn er zoveel mensen die graag kretologie herhalen dat deze kwalitatieve quatsch kwantitatieve waarheid lijkt. Kom er maar in @Inje.
@3 Vraag me af of de thesis van de toenemende onthechting onder de jonge Turken überhaupt klopt.
Goed punt @3. Iemand?
Het lijkt erop dat er concensus bereikt is hier. De oorzaak ligt in ieder geval niet mij mensen zelf. Of het is de media, of het is de politiek en een verdwaalde CPN kan het natuurlijk niet laten de werkgevers er nog even met de haren erbij te slepen.
Maar alles wat hier geroepen wordt kan natuurlijk makkelijk weerlegd worden. Er zijn ook politieke partijen die al tientallen jaren voor een voorkeutsbehandeling pleiten. Want ze zijn een meerwaarde. Tevens zijn er zat programma’s die laten zien hoe succesvol deze groep eigenlijk is. En werkgevers: tja, die kijken naar de prijs kwalitiet verhouding. Die runnen geen bedrijf volgens fascistische ideologien.
@10
Waar doel je iegenlijk op. Blijkbaar is nuance niet je sterkste punt. Alles wat rechts van je staat gooi je op 1 hoop. Dat de Islamitische cultuur botst met de Nederlandse is een gegeven. Maar om nou de indruk te wekken dat ik gewoon iedereen napraat is onzin. Beetje jammer van die zure reacties van je.
-Gewist-
Edit Redactie: Zoek maar een ander plekje voor je racistische praat.
@13 “Er zijn ook politieke partijen die al tientallen jaren voor een voorkeutsbehandeling pleiten.”
Er zijn mensen die dat denken.
@15
“er zijn mensen die dat denken”
Klop. Dat zijn dezelfde mensen die het nieuws volgens en partijprogramma’s lezen voordat ze stemmen.
Er zijn ook mensen die dát denken.
hoelang gaan we dit volhouden? Beetje flauw. Wat versta jij onder een voorkeursbehandeling?
Wat versta jij eronder?
@18: Voorkeursbehandeling klinkt zo negatief hè. In sommige gevallen is het beter zoiets bijvoorbeeld ‘prioriteit geven aan het vul werkwoord in van vul minderheid in te noemen. Dat is positiever.
@20 Geen idee wat je precies probeert te zeggen maar `voorkeursbehandeling´ klinkt inderdaad zeer negatief.
@ Rob
Met jou ga ik dus niet discussieren. ik stel je een vraag een, en in plaats van te antwoorden krijg ik hem gewoon terug. Tevens trek je mijn stelling in twijfel, maar kom je vervolgens niet met een voorbeeld waarom het niet waar is. Dat is geen juiste manier van discussieren.
Ik heb nog geen standpunt geponeerd. Jij wel, en vervolgens vraag je aan mij wat ik versta onder een concept dat jij gebruikt welke ik logischerwijs terugkaats. Als je daar moeite mee hebt dan kan je inderdaad beter niks zeggen.
Wi zegt hiet nou niks. Je trekt iets in twijfel. Vervolgens slet ik je een vraag en kaats je dioe terug. Omgekeerde wereld natuurlijk.
Hoe kun je een concept terugkaatsen als je er niks onder verstaat?
Ok, dan beperk je jezelf tot het poneren van kretologie. Ook goed.
“Ok, dan beperk je jezelf tot het poneren van kretologie. Ook goed.”
Onzin.
Dus Rob, wat versta jij nou onder voorkeursbehandeling, aangezien je t niet met me eens bent. Of wil je alleen maar jij-bakken, maar durf je zelf niks te zeggen….
@8
“Oh, de man is zwak en bereikt niets uit zichzelf?”
Volgens mij stond dat er niet hoor…
@27 Zie #23.
@25 Je stelt ook de verkeerde vraag aan mij.
wat jij wil
En je beperkt jezelf tot het poneren van kretologie. Dat kan beter!
Tot nu toe ben jij degene die totaal niets zegt.
“En je beperkt jezelf ”
Das nou precies je probleem
Sorry, @inje, maar jij poneert het concept “voorkeursbehandeling”, en zonder uitleg te geven wat jij eronder verstaat vraag je wat iemand anders eronder verstaat. Dan mag hij de bal toch terugkaatsen?
Ik heb een stelling, hij trekt die in twijfel. Dan ga ik op zoek waarom. In die zoektocht stel ik een vraag. De zoektocht wordt echter direct gestaakt, daarop meneer geen antwoord wilt geven op een heel makkelijke vraag. Dan houdt t op. DAn is het gewoon jij-bakken. Iemand stelt interesse waarom je het ergens niet mee eens, maar als je gewoon gaat kaatsen het t geen zin.
Wat ik er mee bedoel lijkt me duidelijk. We spreken allemaal de nederlandse taal hier.
Maar goed, alstu : http://www.encyclo.nl/begrip/voorkeursbehandeling
@13: “En werkgevers: tja, die kijken naar de prijs kwalitiet verhouding. Die runnen geen bedrijf volgens fascistische ideologien.”
Ik mag hopen dat je niet denkt hiermee #9 weerlegd te hebben?
@35 Weet je welke vraag je beter had kunnen stellen? “Wat is volgens jou mijn definitie van voorkeursbehandeling?”. Dan had je een punt gehad. Maar je vraagt vervolgens om mijn eigen definitie en ik heb daarvoor helemaal geen opening gegeven. Jij wel; dus de bal wordt teruggekaatst.
Ik zie overigens vier verschillende mogelijkheden op die website. We praten allemaal Nederlands ja, maar wat je precies bedoelt te zeggen is nog maar de vraag. Hier een leuk fragmentje van een conversatie tussen humpty dumpty en Alice.
‘When I use a word,’ Humpty Dumpty said in rather a scornful tone, ‘it means just what I choose it to mean—neither more nor less.’
‘The question is,’ said Alice, ‘whether you CAN make words mean so many different things.’
‘The question is,’ said Humpty Dumpty, ‘which is to be master—that’s all.’
Jij ben de master over jouw woorden. Dus wat bedoel je nu precies?