SP: Studenten starten offensief voor behoud studiefinanciering
Studenten zijn in samenwerking met ROOD, jong in de SP, het comité ?Stufi moet blijven? gestart. VVD, D66, PvdA en GroenLinks willen allemaal van de studiefinanciering af. Ook onderwijsraden VSNU en de HBO-raad zijn voor afschaffing. Volgens het actiecomité wordt hiermee de rekening van de crisis bij studenten neergelegd. Op www.stufimoetblijven.nl heeft het comité een petitie geopend.
Reacties (28)
Hup SP, Hup ! Het komt van Links en zal Rechts vermorzelen … :-)
Een failliet systeem handhaven waarvan studenten niet kunnen leven: wat een goed idee zeg.
@2
Helemaal met je eens.
Als de SP zo solidair wilt zijn. Laat de beurs dan gewoon een lening worden, zodat de later universitair opgeleiden, die door de bank genomen bij de hogere inkomens horen, het later terug betalen ipv nu de hele samenleving te belasten.
Daarnaast zou een iets hogere studeer drempel goed zijn voor de inzet/keuze van jongeren/studenten.
Ik had zat vrienden in mijn studententijd die letterlijk hun tijd weg dronken/blowden/feestten. Maak er een lening van en de serieuzere studenten blijven over. Schaalverkleining zal ook niet mis zijn voor de kwaliteit trouwens.
De studie wordt al helemaal door de overheid betaald. Je denkt toch niet echt dat voor die paar euro’s een studie kostenneutraal is voor de overheid.
Onjuist, de student betaalt al jaarlijks studiegeld aan de universiteit.
Mark; die paar dubbeltjes (die papa e mama vaak nog ophoesten ook)
Met studenten heb ik geen medelijden.
Meer dan 1600 euro per jaar noem ik geen paar dubbeltjes en dat papa en mama die ophoesten is niet relevant (en geldt niet voor alle studenten).
Daar komen ook nog boeken op, in mijn ervaring paar honderd euro.
Je zei dat de studie “helemaal” door de overheid wordt betaald, en dat is niet zo. Het zou passen als je iets zei in de trant van “dat is zo, maar de overheid neemt nog steeds het leeuwendeel van XYZ euro (bron) voor haar rekening” ipv onzinnige uitwegen te verzinnen.
Als je de moeite genomen had om de 2de zin van mijn in totaal 2 zinnen (4)tellende reactie te lezen dan was dit allemaal overbodig.
Als je bedoelt dat de studiebeurs maar een klein aandeel uitmaakt van de totale kosten die de overheid maakt voor een studie: dat is een relevant punt.
Maar leg dat dan gewoon uit ipv over “medelijden” en “paar dubbeltjes” te beginnen.
Ik formuleer graag in mijn eigen ‘stijl’
1600 per maand, daar kun je in de echte wereld nog geen 2 daagse cursus voor organiseren. vandaar dat ik dat peanuts vind.
Het hele SP verhaal roept iets op alsof ‘we’ medelijden met studenten moeten hebben. dat lijkt me schromelijk overdreven.
Bij deze de uitleg.
Die eigen stijl is prima zolang ie maar duidelijk is, geen ad hominems bevat en recht doet aan andermans mening.
Voor een normale werknemer is dat idd peanuts, maar ik denk dat het niet peanuts is voor een student met arme ouders. Heel veel studenten werken ook naast de studie om studie, woonruimte en levensonderhoud te betalen. Dat lukt echt niet van alleen de uitwonende beurs.
Ik ben overigens geen tegenstander van een vorm van leenstelsel.
Het gaat erom dat studie toegankelijk blijft voor minder vermogende families.
Als er al een inkomstenbelasting moet komen voor hoger opgeleiden, voer het dan graag wel in met terugwerkende kracht
Dat de studiebeurs een lening wordt lijkt me logisch. Waar ik op hoop is dat een ieder gelijk gesteld gaat worden. Of je nu rijke of arme ouders hebt, een ieder moet hetzelfde ophoesten om te studeren. Ze zijn allemaal de 18 gepasseerd en dienen hun eigen boontjes te doppen.
Daarnaast had ik zat vrienden tijdens me studietijd die een maximale beurs kregen maar wel drie keer feest gingen vieren per week, tijd hadden voor commiessies en elk jaar op vakantie gingen. Over het algemeen hebben studenten niks te klagen, ook degene niet met ”arme” ouders.
Daarnaast, dat degene met arme ouders wellicht 10.000E meer moeten lenen (5 jaar 1600E studiegeld en boeken bijv.) is tuff luck. Verschil moet er wezen.
@13: Dat lijkt je een reeële situatie? Dat rijke ouders hun koters evenveel gaan geven als oude?
“Verschil moet er wezen.”
Oh ja, en op basis van wat?
“Dat de hypotheekrenteaftrek afgeschaft gaat worden lijkt me logisch. Waar ik op hoop is dat een ieder gelijk gesteld gaat worden. Of je een rijke baas hebt of niet, een ieder moet hetzelfde ophoesten om een huis te kopen. Ze zijn allemaal de 18 gepasseerd en dienen hun eigen boontjes te doppen. “
@15
Jammer. Een huis kopen heeft betrekking op de huizenmarkt. Als een huis voor de 1 drie ton kost, kost dat voor de ander ook drie ton (ongeacht wat voor ouders je hebt). De markt maakt daarin geen onderscheid. Beetje synische reactie.
@14
Rijke ouders geven hun kind waarschijnlijk niet evenveel als arme. Wat ik bepleit is dat beide niet zielig zijn. Voor studenten met arme ouders kost studeren ietsje meer. Maar dat valt te compenseren door wat minder te feesten en andere neven activiteiten. Daarnaast kunne hoogopgeleiden na hun studie, mensen met zowel rijke als arme ouders, het afbetalen.
Conclusie: ophouden met zielig doen.edereen krijgt de mogelijkheid te studeren Zodra je de 18 gepasseerd bent moet je je eigen boontjes doppen. Studeren is investeren in jezelf, dat betaalt zich wel weer terug. Je kunt niet terug blijven vallen op de situatie van je ouders. Het verschil moet er ween omdat we niet allemaal gelijk zijn.
Mijn punt is dat de overheid wel meer dingen subsidieert. Je argument dat mensen “gelijk gesteld moeten worden” is daarom niet voldoende om afschaffing van de studiebeurs te onderbouwen. Er zijn allerlei andere zaken waarbij mensen ook niet gelijk gesteld worden.
@17
Klopt. Daarin ben ik het helemaal met je eens. Maar hier ging het ff over de studiebeurs.
Dat de HRA bijv geleidelijk afgeschaft moet gaan worden vindt ik ook logisch. Ik ben daarnaast bijv. ook voor een flattax, maar die er in Nederland wel nooit komen…
Wat ik bedoel is: iedereen is anders. De een heeft rijkere ouders, de anders een beter stel hersenen, weer een ander heeft een betere opvoeding genoten etc…
We moeten niet proberen al die mensen proberen te ‘compenseren’voor wat dan ook. Zodra je meerderjarig bent, dienen dezelfde eisen aan je gesteld te worden als aan een ieder ander op elk gebied, zoals een studie.
Kinderen van rijke ouders hebben naast een financieel voordeel ook een sociaal voordeel*. Het lijkt wenselijk om in ieder geval de financiële situatie tussen studenten zoveel mogelijk gelijk te trekken. Dit is geen kwestie van ‘eerlijk of niet’ maar ook economisch en ter bevordering van de sociale mobiliteit.
*http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3039281.ece/_Glazen_plafond_voor_studiebol_uit_arbeidersgezin_.html
@18: de vraag in het studiestelsel is hoe we zorgen dat we het maximale uit ons potentieel halen. Dat moeten we wel, als we willen overleven als kenniseconomie. Als teveel mensen niet gaan studeren wegens de kosten kan dat nadelig werken voor de totale economie.
Ik heb begrepen dat de studentenvakbond bijvoorbeeld de stufi niet wil afschaffen, maar als je klaar bent je laten betalen voor genoten opleiding. Achteraf dus ipv vooraf.
@16: je wilt alleen de ouders van de studenten gelijk stellen voor wat ze moeten betalen, maar niet de studenten, want die zijn er bij gebaat, als ze evenveel mogelijkheden hebben om te feesten, of om te studeren, en om zelf te kunnen beslissen, of ze willen feesten of studeren.
@21
Tja, dan kan de een maar meer feesten dan de ander.
Al met al, studenten gaan een goede toekomst tegemoet en een iets soberder studentenleven (dus dan maar geen jaartje commissie, jaartje zuipen/blowen, lekker rustig van je studententijd genieten, vakanties, reisjes etc…) zou geen kwaad kunnen aangezien ouders/staat het leeuwendeel van de studie betalen. Het is crisis. De overheid geeft meer geld uit dan er binnenkomt, dus dan zullen ook studenten moet inleveren.
@22: ik ben het helemaal met je eens, dat studenten de morele plicht hebben hun studie zo goed mogelijk te doen, maar in tegenstelling tot jou vind ik dat studenten met rijke ouders diezelfde plicht hebben, en ik vind het dus niet terecht, dat de een wel de mogelijkheid heeft om te feesten, zuipen en blowen, of in allerlei disputen en commissies te gaan zitten, waar ze in hun latere carrière alleen maar profijt van hebben, en de ander niet. En ik vind zeker niet, dat je moet gaan zeggen, dat je de gelijkheid tussen de studenten wil bevorderen, als je de ongelijkheid tussen de studenten wil bevorderen door het succes van hun studie nog afhankelijker te laten worden van het inkomen van de ouders dan dat nu al het geval is.
@23
Het staat helemaal niet vast dat commissies en dergelijke werkelijk voordeel brengen ivm je latere carriere. Daarnaast, waarom is het succes van je studie afhankelijk van je ouders? Je moet toch echt zelf je punten pakken hoor… Daarnaast vindt ik het opmerkelijk dat je opkomt voor de ongelijkheid van wel of niet feesten…
@24: Nee, vast staat dat niet, maar als je wil beweren, dat je van die netwerkmogelijkheden geen voordeel kunt hebben in je latere leven, als je dat een beetje slim aan pakt, vind ik dat behoorlijk naïef.
Leuke grap, maar dan lees je mijn bijdragen toch echt niet goed. En ik denk niet, dat het helpt als ik nog een keertje uitleg, dat mensen, die moeten werken om hun studie te bekostigen, daar niet zo gemakkelijk mee kunnen stoppen als de kinderen van rijkere ouders kunnen stoppen met feestvieren tijdens hun studie.
@25
Typerend einde. Ik lees niet goed/snap het niet. Prima
Ach Pedro.
Studerende kinderen van rijke ouders feesten niet per definitie meer omdat ze (in jouw beleving) blijkbaar minder hoeven te doen voor het betalen aan de studie
Zoals ik al zei. een studie kost in NL near to nothing. Als je papa en mama weinig inkomen hebben dan krijg je daar nog kortingen op ook. Je hebt een OV (Waarom een MBO’er eigenlijk niet) etc.
Lijkt me dat als je veel voor je studiegeld moet doen ook beter cijfers kunt halen dan je (blijkbaar) feestvierende studiegenoten.
Back to the topic: Progressieve studiekosten TEGEN. We betalen belasting bij de voordeur al progressief. (voor vlaktaks)
De échte zwakkeren van de samenleving kunnen nog van allerlei andere regelingen ‘profiteren’.
Ach Sander, ik heb nergens geschreven, dat kinderen van rijke ouders meer feesten, maar als pappie en mammie alles betalen, hebben ze wel meer tijd om te feesten, omdat ze zelf niet hoeven te werken om te kunnen studeren. ´t Is niet gezegd, dat de rijke pappies en mammies alles betalen natuurlijk.
Zelf vind ik feestende studenten alleen een probleem, als ze daardoor veel langer over hun studie doen, rijk of arm.
MBO´ers krijgen ook gewoon een OV kaart hoor. Alleen 16 en 17 jarige MBO´ers niet. Vind ik ook vreemd hoor, maar ja, als er bezuinigd wordt, gebeuren dat soort dingen soms. De OV kaart zelf was al een bezuinigingsmaatregel natuurlijk, waardoor de stufi naar beneden ging.