De twee jaar geleden overleden Ryszard Kapuściński leek lange tijd tot de schutspatroon van de oorlogsjournalisten uit te kunnen groeien. Deze moedige Poolse reporter, die met bijna geen geld de Derde Wereld bereisde, was een ideaalbeeld voor vele jonge journalisten. Hij is beroemd geworden met zijn boeken over Afrika, bijvoorbeeld over het hof van Haile Selassie, en ook met zijn verslag van de val van de Sjah en van de de oorlog tussen El Salvador en Honduras. Zijn schrijfstijl en zijn morele oprechtheid waren nog niet eens zijn belangrijkste kwaliteiten. Hij is vooral beroemd om zijn adembenemend gebrek aan aandacht voor zijn persoonlijke veiligheid. Zijn boek over de oorlog in Angola is bijvoorbeeld doorspekt met citaten als ´De Zuid-Afrikanen stonden erom bekend dat ze alle Oost-Europeanen die ze tegen kwamen zonder aarzeling ter plekke doodschoten. Ik besloot ze maar eens op te gaan zoeken.´ Als lezer loopt het angstzweet je al over de rug. Kapuściński lijkt echter nergens last van te hebben.
Veel journalisten hebben een voorbeeld aan Kapuściński genomen, door zelf ook grote risico´s te nemen. GC´s ´eigen´ Olivier van Beemen liet zich bijvoorbeeld inspireren tot het maken van riskante reportages in de Parijse banlieues. Als Kapuściński niet bang hoeft te zijn voor het Zuid-Afrikaanse leger, zo zal hij gedacht hebben, dan hoef ik zeker niet bang te zijn voor een paar snotjochies in de voorsteden.
Het wordt wel betreurd dat Kapuściński nooit de Nobelprijs voor de Literatuur heeft ontvangen. Het Nobelprijscomite was wellicht van mening dat Kapuściński in de eerste plaats journalist was, en geen belletrist. Dit blijkt nu misschien ten onrechte te zijn. Een nieuwe biografie trekt ieder aspect van Kapuściński´s reputatie in twijfel, met uitzondering van zijn schrijfstijl. Voor iemand die als rechtgeaard man bekend stond was hij, volgens biograaf Artur Domoslawski, wel erg populair bij de communistische dictatuur in Polen. Hij vertelde onwaarheden over zijn vader, waarvan hij beweert dat die door een moedige ontspanning aan de massa-slachting bij Katyn was ontkomen, en vooral ook over zijn eigen leven. Hij beweert idolen als Patrice Lumumba en Che Guevara persoonlijk te hebben ontmoet. Dit is echter onmogelijk. Ook met de persoonlijke moed van Kapuściński viel het mee. Want, waarom zou je risico´s nemen om iets persoonlijk te aanschouwen, als je met een beetje fantasie ook gewoon zou kunnen verzinnen wat er gebeurd is?
Volgens Domoslawski moeten Kapuściński´s boeken daarom als fictie, als belletrie, gelezen worden, en niet als non-fictie, als journalistiek. Domoslawski´s conclusies zijn vooralsnog omstreden. Maar zou het erg zijn als het allemaal waar was was hij zegt? Niet echt. De wereld zou er een journalistieke held armer, en een literaire held rijker mee zijn geworden.
Reacties (6)
Heb zijn boek Ebbenhout over Afrika verslonden. Het werd mij opgestuurd door een collega-journalist, met een aanmoedigende brief. Ik ben daarop naar Oeganda getrokken, waar op dat moment een ebola-uitbraak was. Niet met gevaar voor eigen leven, maar wel geinspireerd door het schrijverschap van Kapu?ciñski. Ook heb ik mijzelf toen ingeschreven voor een toch naar hongerkampen in Ethiopie.
Kortom, hij was een groot inspirator voor mij. Dat het nu deels verzonnen is, dat wil zeggen: hij was er niet zelf bij maar tekende via zichzelf op wat hij van anderen hoorde, vind ik eigenlijk geen afbreuk doen aan zijn status.
Ik kom net de volgende scherpe observatie tegen –
And it is ironic that Artur Domos³awski’s biography of Kapu?ciñski, which is published this month, has already caused such a stir. For unless all of the commentators read Polish, they are guilty of doing precisely what Kapu?ciñski is often accused of: writing about an event they never did attend.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/mar/04/ryszard-kapuscinski-angola
De wereld is wel toe aan een nieuwe Hemingway.
Frits Abrahams schreef hier ook over. In dat stukje valt een andere held van mij een beetje door de mand: George Orwell. Zijn deze journalistieke iconen: I.F.Stone en Dorothy Thompson al door de mand gevallen?
Nog meer oud nieuws, als iedereen die bij GeenCommentaar allerlei wijsheden onder zijn/haar pseudoniempje debiteert dit leest heb ik een fijne vrije middag.
@5: bedankt voor de link, maar hoe wil je controleren, dat alle pseudoniempjes dat lezen?