Meeliften op Wilders voor een raadszetel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Geert Wilders (Foto: Wikimedia Commons/Groep Wilders)

Het zal een behoorlijke schok geweest zijn, het bericht dat Geert Wilders in bijna geen enkele gemeente meedoet aan de raadsverkiezingen drie maart. Niet alleen voor zijn vele kiezers, maar ook vooral voor de vele plaatselijke Wildersen die hoopten onder het peroxidevaandel van de grote leider hun eigen plaatselijke politieke carriere te lanceren. Maar het hoeft zo absoluut niet te eindigen. Want zoals de verkiezingen in Venlo en Zuidplas hebben laten zien, en Maurice de Hond nog eens bevestigd: de kiezers van Wilders blijven niet thuis als ze niet op de PVV kunnen stemmen. Ze zoeken een andere rechtse partij: TON, de VVD of lokale Wilders-lookalikes.

En daar zit natuurlijk de grote kans. Neem nu dit clubje dat in Delft aan de verkiezingen mee wil doen. Daar is onder andere de PVV Delft bij betrokken. Alleen, de oprichter van de PVV Delft was vergeten daarbij de echte landelijke PVV te betrekken, en moest onder dreiging van gerechtelijke stappen de naam opgeven. Maar goed, als de naam PVV er ergens mee verbonden lijkt, zullen de kiezers wel opdagen, is kennelijk de gedachte. Als extra lokkertje noemt de partij ook nog de naam van Hilbrand Nawijn als wethouderkandidaat, maar die banden konden heel goed wel eens op net zoveel fantasie berusten als die met de PVV.

Wat meer met de realiteit verbonden lijkt dit initiatief uit het mooie Bunschoten. De Spakenburgse Vrijheids Partij, een initiatief van een geroyeerd raadslid van Betaalbaar Bunschoten (wie kent ze niet), lijkt gevormd nadat Geert Wilders zelf de groep had afgewezen onder zijn partijnaam mee te doen. Niet getreurd, het woord ‘vrijheid’ is immers niet in het bezit van Geert, en dus weerhoud niets de noeste Spakenburgers ervan om plaatselijke PVV te spelen ‘met een knipoog naar Geert Wilders‘.

Nog wat bonter maakt het de Partij Vrij Groningen, opgericht door een oud-stagair van Geert (zie ook het erg kekke verkiezingsfilmpje, kennelijk gaat de PVG keihard optreden tegen omgevallen fietsen). Niet alleen hebben zij de het woord ‘vrij’ in de naam, ze hebben zelfs heel subtiel een meeuw als logo genomen, net als de PVV.

Dit zijn drie voorbeelden, maar het zou me verbazen als er niet aan keukentafels en in warhoofden in tientallen Nederlandse gemeenten vergelijkbare plannen worden gesmeed. Richt een partij op met het woord ‘vrij’ er in, schurk een beetje tegen Geert aan en je bent bijna verzekerd van een raadszetel. Wilders probeert uit alle macht LPF-toestanden in zijn partij te voorkomen, dus doen de LPF-toestandenmakers het maar zonder hem. En het zal waarschijnlijk werken. De echte verliezers zullen die kiezers zijn die denken op Geert te stemmen maar uiteindelijk steun geven aan de zoveelste lokale rechtse nitwit.

Reacties (20)

#1 Dekker

Hoewel je hem hier wegzet als lokale rechtse nitwit, ziet de heer Kusters zichzelf als een Christelijke, Pro-Palestijnse socialist. Best komisch. Het is ook een mooie illustratie van het idee dat het politieke spectrum niet een lijn tussen links en rechts is, maar een cirkel, waarbij de extremen elkaar ontmoeten. Een nitwit blijft hij mijns inziens overigens wel. Een nitwit waarvan ik hoop dat hij vooral heel erg lokaal bezig blijft.

Hij wil zelf trouwens helemaal niks met Wilders te maken hebben. Iets dat hij hopelijk ook publiekelijk gaat uitdragen, zodat mensen met een voorkeur voor de PVV op iets anders zullen stemmen. We leven in een democratie, dus een tegen het extreme aanschurkende politieke overtuiging hebben is prima, maar neonazi’s in de politiek, al is het lokaal, lijkt me geen wenselijke ontwikkeling.

  • Volgende discussie
#2 Roy

@1: Volgens mij zei Kusters in een interview bij Het Gesprek ook eens dat hij landelijk op de SP stemt. Maar dan nog, het is veelzeggend dat Kusters wel op Wilders’ aanhang mikt.

Toch mooi om te zien dat Nawijn ook nu weer opduikt. Op Ibiza was hij beter op zijn plek geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Partij Vrij Groningen? Dat klinkt als separatisten!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Peter

Het gaat wat te ver om Venlo als voorbeeld te nemen, maar daar was de VVD de grootste winnaar (van 7 naar 12 zetesl).
De SP en D66 gingen elk van 0 naar 2 zetels. CDA kreeg er eentje bij.
De verliezers? De lokalen (van 9 naar 7 zetels) en, dramatisch, GL van 6 naar 3.

Zou dat er anders hebben uitgezien als bijvoorbeeld ToNL in Venlo had meegedaan? In Zuidplas heeft Verdonk wel 2 zetels te pakken gekregen.
De lokalen moesten daar echter een zetel inleveren.

Het blijft fiks koffiedik staren. Ik denk echter dat de lokalen, ook de “vrije” nieuwkomers, niet zoveel zetels in de wacht zullen slepen. sterker nog: ik denk dat ze in zullen leveren. Zeker als het aanbod lokalen weer eens niet te overzien is.

Terzijde: ik proef uit de berichtgeving, betreffende lokale patijen, hier een licht geamuseerde toon. Neemt men hier de lokale democratische betrokkenheid niet zo serieus?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ferdinand

?De echte verliezers zullen die kiezers zijn die denken op Geert te stemmen maar uiteindelijk steun geven aan de zoveelste lokale rechtse nitwit?.

Oneens. Uiteraard is (bijna) iedereen vrij om vanachter zijn keukentafel een partij op te richten, een naam uit te zoeken die lijkt op de naam van de PVV, een mooie website te bouwen en daar in mooie woorden je amateuristische programma op te zetten (als Groninger heb ik even op de site van Partij Vrij Groningen gekeken).
Echter, van de kiezer mag je verwachten dat hij deze fake franchisenemers niet voor de echte PVV aanziet. De naam van de partij is (iets) anders, en er is genoeg media-aandacht geweest voor het besluit van de PVV om niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen (een paar gemeenten uitgezonderd). Ten derde mag je van een kiezer verwachten dat hij zijn stem uitbrengt nadat hij zich heeft geïnformeerd op wat voor partij hij precies stemt en wat de standpunten van die partij zijn. Doet hij dat niet, dan lijkt hij me geen ?verliezer?, maar eerder een loser. En dan heeft hij 4 jaar om te leren van zijn fout.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: “mag je van een kiezer verwachten dat hij zijn stem uitbrengt nadat hij zich heeft geïnformeerd op wat voor partij hij precies stemt”

Ik zou daar niet te zeker van zijn. Ik herinner me nog een straatinterview uit de jaren ’80, waarin een vrouw van hooguit 50 tegen de journalist zei op de CD gestemd te hebben. “Dat zijn toch de Christen Democraten?”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 pedro

dan lijkt hij me geen ?verliezer?, maar eerder een loser?

Overigens is wat van de kiezer verwacht wordt lang niet altijd gelijk aan wat de kiezer doet. Als de kiezer doet, wat verwacht wordt, hebben populisten geen schijn van kans.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Eurocraat

@4: ik durf de bewering aan dat de meeste van mijn stukken op een licht-geamuseerde toon zijn geschreven. Ik beschouw de rijkheid aan partijen in Nederland als een zegen voor onze democratie. Dat die zegen bij vlagen amusant is, is een bonus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Ferdinand

@6, @7: ik wilde niet zeggen dat een kiezer perfect op de hoogte moet zijn van alle ins en outs van het verkiezingsprogramma van een partij, maar de minimale inspanning om iig te weten op welke partij hij stemt, lijkt me niet te veel gevraagd.

Maar om iemand die dat niet doet als verliezer te bestempelen, gaat me dan net een brug te ver.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Peter

@Eurocraat: De bonte diversiteit van de democratie levert amper een bonus op omdat-ie slechts bij vlagen amusant is?

Sorry, nu even weer serieus. Rijkheid aan partijen een zegen. Ben ik met je eens, vindt zelfs dat er eigenlijk nog veel te weinig zijn.
Sommigen vinden dat weer de dood in de democratische pot. Is een andere discussie, geloof ik…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@4: Ik durf wel de stelling aan dat lokale partijen (inclusief veel lokale afdelingen van landelijke partijen) vaak een groot gebrek aan professionaliteit hebben. Daarnaast zie je dat ze gewoonlijk ook beter wegkomen met corruptie en dergelijke praktijken (een kwestie van schaal, denk ik). Er is dus wel met enig recht te zeggen dat je de lokale democratische betrokkenheid vaak wat minder serieus kunt nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Hockey

Nu kan ik me in het artikel wel vinden, en zelfs ook deels in de laatste zin. Maar is die lokale rechtse nitwit zoveel erger dan het al uitgekauwde niet werkende links ideologische figuur wat er nu vaak zit?

Kijk naar Noord Holland. In de provinciale staten allemaal grote gevestigde partijen en nog zij ze in staat 80 miljoen te verliezen en vervolgens op het pluche te blijven plakken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Eurocraat

@12: volgens mij was daar vooral een VVD-gedeputeerde voor verantwoordelijk, die ook daadwerkelijk is afgetreden. De VVD is overigens de grootste partij in de staten van N-Holland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Eurocraat

Maar dat er lokaal zowel linkse als rechtse slechte politici zitten is een feit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Willem

De naam van Hilbrand ‘pisvlek’ Nawijn gebruiken is een vorm van anti-reclame.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Martijn

@14: En dat was niet echt een lokale nitwit. Meer een semi-landelijke.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Dekker

@15 Ik zat precies hetzelfde te denken. Als je dan toch een wannabe popstar als lijstduwer (of zelfs als wethouder) wil gebruiken, neem dan Dries Roelvink.
Hij heeft tenminste nog wat inhoudelijks te melden. Ofzo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Bismarck

@16: Nou eerst lokaal hoor (gemeenteraad Zoetermeer, namens het CDA). Hij viel omhoog naar landelijk niveau door de verkiezingswinst van de LPF en het luxeprobleem om alle posten die daardoor voor die partij ontstonden in te vullen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Kropotkin

Kusters op de NVU site: Eigenlijk zijn wij de ware socialisten.

Precies, daarom maar beter niet socialistische stemmen :-).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 pedro

@13: voor sommigen IS de VVD links.

@19: je moet altijd uitkijken voor iedereen, die zich nationalist noemt. Het maakt niet uit of die persoon zich daarnaast socialist of kapitalist noemt, of opkomt voor de vrijheid of juist om een sterke leider roept.

  • Vorige discussie