“We become not a melting pot but a beautiful mosaic. Different people, different beliefs, different yearnings, different hopes, different dreams.”
“A strong nation, like a strong person, can afford to be gentle, firm, thoughtful, and restrained. It can afford to extend a helping hand to others. It’s a weak nation, like a weak person, that must behave with bluster and boasting and rashness and other signs of insecurity”
Raadt u maar: van welke man, met wie Barack Obama dezer dagen nauwelijks vergeleken wordt, zijn deze quotes? En deze:
“America did not invent human rights. In a very real sense, it is the other way around. Human rights invented America.”
“We must make it clear that a platform of ‘I hate gay men and women’ is not a way to become president of the United States.”
Reacties (9)
Hint: ook een president
Ja, best jammer dat hij daar niet veel mee vergeleken wordt. Die heeft tenminste wél een heel duidelijk standpunt ingenomen over de situatie in Gaza.
… van de VS? Clinton?
Carter
@4 Inderdaad. @2 en die is inderdaad vrij helder geweest over Gaza.
Maar wat mij vooral opviel is dat iedereen het steeds heeft over Roosevelt en Kennedy, terwijl Carter meer voor de hand ligt.
Ook Carter was een democraat die aan de macht kwam na een republikeinse president met een ernstig ethisch probleem, een underdog die het moest hebben van de belofte van verandering. Er was toen ook een economische crisis, maar geen oorlog.
Alleen wordt Carters presidentschap niet als heel succesvol gezien, dus kijkt men daar niet zo graag op terug, al heeft de goede man wel een enorme doorbraak in het Midden-Oosten voor elkaar gekregen.
@5 inderdaad. Ik hoorde/las dezelfde strekking laatst ook ergens: de enige Democratische president die met hogere approval ratings dan Obama het Witte Huis in ging was Carter. Maar bij de festiviteiten wordt hij zsm weer achter het gordijn getrokken.
Aan de andere kant: ik denk wel dat Obama dat ook weet en hij heeft genoeg Clintonites aan boord. Is het trouwens bekend waarom Carter aan het eind zo impopulair was? Combinatie van crisis en softy-factor?
@6 waarom Carter aan het eind zo impopulair was
Iets met Gijzeling en Iran.
Daarna heeft Carter ook een vorm van het Stockholmsyndroom ontwikkeld. Hij vindt ‘zijn’ oorspronkelijke gijzelnemers nu lief.
@7: dat van Iran en de gijzeling klopt, maar ik ben benieuwd naar de bron van je stelling, dat Carter die gijzelnemers nu lief vindt. Tenzij je gewoon alle moslims, Iraniërs en Palestijnen op een hoop wil vegen, natuurlijk. In dat geval heb je gewoon direct al ongelijk, want Carter was ook de man van Camp David en probeerde dus ook tijdens zijn regeerperiode de problemen in het midden oosten dus zonder militair machtsvertoon op te lossen, waar jouw opmerking, dat hij zijn gijzelnemers nu lief vindt, dan op neer komt.
Carter was een hele matige president, met het hart op de goede plek. Hij had niet zo goed door dat je om dingen voor elkaar te krijgen naar de Senaat moet stappen, en niet van ze verwachten dat ze omdat ze ook democratisch zijn al jouw plannen goed gaan keuren. Daarnaast stelde zijn binnenlandse/economische beleid heel weinig voor, en dat is, zeker als er geen oorlog is, hetgeen waarop de kiezers je beoordelen. Hij deed het zo slecht dat hij, als zittende president, zelfs bijna werd verslagen in de democratische primary (door Ted Kennedy als ik me niet vergis), iets wat verder alleen Lyndon Johnson is gebeurd in de recente geschiedenis. (die trok zich uiteindelijk terug voor de conventie). Obama kiest daarentegen heel duidelijk ervoor om zijn focus op het binnenlandse beleid te leggen. Een ander verschil is dat de economie onder Carter steeds slechter werd, terwijl dat onder Obama slecht voorstelbaar is (hoewel, in de New Yorker van deze week een aantal onheilsprofeten “you aint seen nothing yet” uitspreken). En, eerlijk gezegd, komt Obama ook wat intelligenter en vooral ook inclusiever over dan Carter, die toch een beetje een pindaboer bleef.
@ 5 Carter kwam na Ford, die na Nixon kwam, dus helemaal klopt dat niet.