Wilders haalt uit naar ministers over ‘wanstaltige reizen’

DEN HAAG – Geert Wilders van de PVV vreest dat enkele ministers “knettergek” zijn geworden. Dat blijkt uit vragen die de fractieleider donderdag heeft gesteld over een gesubsidieerde reis van zestien Marokkaanse jongeren uit Rotterdam. De PVV wil dat “dergelijke wanstaltige reizen nooit meer zullen plaatsvinden” met steun van subsidies.

Lees verder op NU.nl

 1. 1

  Ik kan die kanis niet meer zien, met zijn verbeten mondhoeken of zijn vunzige glimlach.
  Wat goedkoop scoren weer, over de ruggen van een paar leerlingen.
  Bijna alle scholen organiseren reizen naar alle windstreken van Europa (en soms nog daar buiten). Dit wordt deels bekostigd door de scholen, en dat is weer ons belastinggeld (leerlingen betalen alleen een tegemoetkoming in de kosten, of soms helemaal niets als ouders dat niet kunnen betalen). Daar zul je dat stuk verdriet uit Venlo niet over horen. Maar WEL als het over een reis naar Marokko gaat!

 2. 2

  Kan iemand het aantal issues dat Wilders heeft aangedragen welke niets te maken hadden met de woorden Marokkaan, Turk of Islam even melden?

  Zal nul een te hoge schatting zijn?

 3. 3

  @1: maar als ik het goed begrijp heeft deze reis niks met scholen te maken, dus ik ben wel benieuwd wat de reden is.

  Bovendien is het Nu.nl die met de melding over “in aanraking met politie” suggereert dat ze dat reisje om andere reden krijgen dan puur leren over natuur en milieu. Zulke reisjes kreeg ik in elk geval niet op de middelbare school.

 4. 4

  @3: Ik had moeten typen: ‘jongeren’ in plaats van ‘leerlingen’.
  En schoolreisjes worden wel degelijk deels door scholen (= belasting) betaald, zoals deze reis ook (deels?) betaald is met belastinggeld.
  Het betrof een groep van zestien (16!) hangjongeren. Zij kregen die reis om hun horizon te verbreden (het betrof een studie naar vlinders). Je kunt zeggen: overdreven. Maar de woordkeuze, de toon en de verdachtmaking van Wilders zijn buiten alle proporties, bijvoorbeeld als je het afzet tegen wat de maatschappij investeert in reizen van VWO-leerlingen in het gehele land (en waar dat stuk verdriet uit Venlo natuurlijk geen kritiek op zal leveren).
  Overigens heb ik (zeer kritische) verhalen geschreven over de subsidie aan een Bosnisch dorp, vele jaren na de oorlog, in de vorm van nieuwe schapen; en subsidies voor fietslessen aan Marokkaanse vrouwen. Nu durf ik te wedden dat Grote Geert alleen in dit laatste item belangstelling zou hebben.

 5. 5

  Ik hoor vanochtend op de radio dat de reisjes geen uitzondering zijn, dus ook jongeren met andere achtergronden en andere bestemmingen. Er schijnt veel kamersteun te zijn om subsidies op dat soort reisjes in te trekken.

  Of dat nou erg is of niet ligt geheel aan de regeling waarmee die reizen bekostigd worden en het doel van de reizen. Voorlopig komt het een beetje willekeurig over, of als een potje dat om 1 of andere reden heel weinig wordt aangesproken en niet meer de functie heeft die het ooit had.

  Een belangrijk verschil is dat schoolreisjes voor hele scholen zijn en vanuit scholen worden georganiseerd.

  Los van het feit hoe Wilders het presenteert (wederom zeer suggestief) lijkt hij gewoon een punt te hebben. En dan kun je hoog en laag springen, maar de bestaande politieke partijen hadden dan maar beter hun best moeten doen om relevantere onderwerpen te berde te brengen en/of de regering zou moeten voorkomen dat dit soort issues gaan spelen (maw betere regelgeving maken).

 6. 7

  Klachten over buitenlandse kinderen die met geen enkel schoolreisje of schoolactiviteit meemogen omdat hun eer daarbij gevaar zou lopen heb ik vaak gehoord. Misschien kan onze nationale strijder Wilders een breed front vormen met deze reactionaire ouders, een win-win situatie.