638 Ways to Kill Castro

pak me dan... als je kan...Fidel Castro wil niet veel meer uitwijden over zijn gezondheidstoestand omdat dat volgens hem staatsgeheim is (Volkskrant). Dat kunt u onzin en drukdoenerij vinden, er zit misschien toch wel wat in als u zich realiseert dat in de afgelopen veertig jaar de CIA al 638 keer heeft geprobeerd Castro te vermoorden. In een Britse Channel 4 documentaire getiteld: 638 Ways to Kill Castro en in het gelijknamige boek vertelt Fabian Escalante over de soms bizarre en fantasievolle pogingen van de Amerikaanse geheime dienst om Castro te vermoorden. Escalante was een tijdje hoofdverantwoordelijke om Cubaanse leider te behoeden voor een aanslag op zijn leven. De bekendste poging is waarschijnlijk die van de ontploffende sigaar. Maar er is ook nagedacht over het plaatsen van een explosief in een grote fraai geschilderde schelp en die vervolgens onder water te positioneren waar Castro regelmatig kwam duiken. Ook vrouwelijke verleidsters werden ingezet om de machtigste man van Cuba te elimineren. In 2000 verijdelden Castro’s bewakers een aanslag met een bom onder een podium in Panama. Four men, including Luis Posada, a veteran Cuban exile and former CIA operative, were jailed as a result, but they were later given a pardon and released from jail. (Guardian).

 1. 1

  Begrijpt u nu beter waarom matadores goed betaald worden ? En waarom kunstenaars als Hemingway maar vooral Pablo Picasso een subversieve sympathie voor het klassieke stierengevecht kenden ?

  Als het staatsmonopolisme als het kwaad van de democratie is geadopteerd – dan mag het dood met eigen wapens, de harikirie, de rituele zelfmoord van domme massa’s, de meerderheid en de vrije verkiezing – maar marktmonopolies (verticale accumulatie van macht en middelen) gaan vrijuit met hun verderf te zaaien, dan is de middagbezoek na de kerk voor het zieleheil aan de arena een werelds gebed voor bevrijding en verlossing.
  Je zou je haast gelukkig voelen als je de ‘stier’ die zijn territorium’ niet zonder doodsstrijd opgeeft.

 2. 3

  Of de onafhankelijkheid van England bewerkstelligd? Misschien is het wel omgekeerd ten opzichte van wat iedereen denkt: Bush is gewoon de marionet van Blair! Ik had die indruk ook al in de jaren ’80 met Thatcher en Reagan.

 3. 4

  Persoonlijk vind ik het nogal absurd dat ze proberen een staatsman van een ander land te liquideren. Waar bemoeien die lui zich mee. Ik heb er wel eens wat over gehoord en gelezen, en er zitten inderdaad wat grappige pogingen tussen.

 4. 6

  Laat die gast toch gewoon, dood gaat hij vanzelf wel een keer. Als ze dan toch leiders van schurkenstaten willen liquideren laat ze dan beginnen bij de echte boeven zoals bijv. Bush en zijn bevriende dictators.

 5. 7

  Ja je vraagt je af als ze Castro nog in 2000 proberen te liquideren, waarom dan Saddam niet? Had die hele dure omstreden oorlog vermeden.

 6. 8

  Castro vermoorden zal bij de CIA een soort folklore zijn geworden. Ik stel me een ingedutte afdeling voor met een paar superverveelde mannen van boven-middelbare leeftijd, hangend met de benen op tafel propjes in de prullenbak mikkend. Perfect voor een humoristische tv-serie!

  – Hi Al, how are we going to kill Fidel this week?!
  – Ahhh… just drown him, this piece of latin apeshit! [lachband]
  – Hey Walace, did you see that new girl at the 3th floor?
  – The one who is working for Jefferson?
  – Noooo!! The new secretary at Top Secret Acquaintances!!
  – She is hot maaan… [lachband]

  and so on… and so on…
  ..en dan na 638 afleveringen is Fidel nog steeds niet vermoord.

 7. 10

  @Bismarck 7 Dat is nou net de routinematige aanpak van alle dingen. Weinig fantasie bij.

  Zie ook NORAD tapes waarin het scenario voor vliegtuigkapingen al helemaal vast stond: ze zouden landen, eisen stellen en dus had alleen de FBI een rol.

 8. 13

  Persoonlijk vind ik het nogal absurd dat ze proberen een staatsman van een ander land te liquideren.

  Veel beter is het om de Cubanen te laten lijden onder repressieve dictatuur, niet waar?