1. 3

  @2 Centrale banken kunnen het geld gewoon “maken”.
  Zolang het bij korte leningen blijft zullen er geen Zimbabwaanse hyper-inflaties ontstaan.

 2. 4

  Maar vrijdag nam de Amerikaanse centrale bank bijvoorbeeld ook de inmiddels beruchte hypotheekobligaties aan, het als ‘giftig’ bestempelde spul waar het probleem in feite mee begon. Zo verhuist het probleem van de particuliere banken naar de balans van een overheidsinstelling. bron

  Het is toch ONS geld?

  (hoewel de fed net zo federaal is als fed-ex, maar dat is bijzaak natuurlijk….)

 3. 5

  Als je een schuld (die je niet kunt aflossen) van een ton hebt heb jij een probleem. Als je een schuld (die je niet kunt aflossen) van 100 miljoen hebt heeft je bank een probleem.
  Als een bank een schuld (die niet afgelost kan worden) van enige miljarden heeft staat de overheid borg: de bank heeft geen probleem, de belastingbetaler betaalt.

 4. 7

  @6 dat werkt op meerdere terreinen.

  Ik kan er naast zitten maar ik meen dat het Milosevic was die zij

  ”You kill one person and you’re murderer. You kill ten people and you’re a serial killer. You kill thousands of people and you get invited to a peace conference.”

 5. 10

  Ik snap niet waarom men hier schijnt te denken dat het geldpompen van de ECB tenkoste van hen gaat. Lui: het is geen “echt” geld cq je vreet er wss geen hap minder om.

 6. 12

  Dat geld van de ECB is wel heel kort beschikbaar hoor. Ik begreep iets in de orde van een week. Daarna moet het terugbetaald zijn. Dus of dat de inflatie beïnvloed vraag ik me af.

 7. 14

  @11: Geld uitgeven is inflationair. Wat Steeph zegt dus. De reden waarom de ECB geld ‘pompt’ is simpelweg om een run op de financiële instellingen te voorkomen. Men moet niet de indruk krijgen dat de banken wellicht niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Heel redelijk en rationeel allemaal.

 8. 15

  “ECB pompt er opnieuw geld in.”(4x inmiddels?) Hoelang kan je daarmee doorgaan…met pompen. Doet een beetje wanhopig aan…pompen. Mooi woord ook..pompen. Prachtig taalgebruik in die financiële draaimolen:

  “Vandaag gaat de beer los”

  Diezelfde koenders: Acceleratie naar paniek..dramatische handelsdag.
  “Wees alstublieft voorzichtig. Capitulatie is vaak het begin van het einde.”:

  “..een pandoering van jewelste gekregen”

  Op de vloer zélf houdt men de gemoederen bedarend op
  “Lichte paniek”

 9. 18

  Zit vol met dat soort terminologieen..en kan natuurlijk niet: “capituleren… het begin van het einde.”
  Had al moeite met: “Het begin van het einde” in eerdere post…ben er nog steeds niet uit.

  De link bij “Vandaag gaat de beer is los” is niet de juiste. Kan em ook niet meer vinden.