2 van de 3 Belgische kandidaten treden af als partijvoorzitter

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (28)

#1 Bismarck

Was ook wel te verwachten met de uitslagen voor de wannebe premiers. Hun evenknien in Wallonie scoorden hoger.

 • Volgende discussie
#2 S’z

Zij het dat Verhofstadt de premier en leading man was, maar niet de partijvoorzitter. Dat was en is immers Somers Bart (aka Calimero). Maar ook tegen hem gaan stemmen op in de immer verdeelde OVLD, met haar progressief-verlichten, haar volksliberalen (volkse ~), haar donkerblauwen, haar ex-VU’ers, haar vrijzinnigen, haar joodse tak, en wie nog al niet. In Het Laatste Nieuws stond in elk geval het bericht dat de Antwerpse liberalen (i.e. Ludo Van Campenhout c.s.) niet zo opgezet zijn met Somers, en die roep weerklonk ook bij de meer volkse liberalen. Ja, dat gaat daar nog een fijn gevecht worden in de OVLD nu LDD extra druk op de ketel heeft gezet, dat gaat nog vonken geven in roomsblauw. Niet moeilijk dat Leterme gisteren zo diplomatisch de overwinning vierde, mede in de wetenschap dat roomsrood nèt niet meer mogelijk is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Crachàt

Potdekke, u heb gelijk, teknis. Verhofstad heeft een stroman.
In de opsomming ontbeert nog wel de sterkste invloed, en zeker een stuk cement van paars: de Loge.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 S’z

(had ik zo’n beetje begrepen onder “vrijzinnigen” want wie durft dàt woord te fluisteren laat staan neer te schrijven) (sèg dàg è)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

Opvallend: Tot en met gisteren had nog zo’nbeetje heel vlaanderen het over bestuurlijke vernieuing (en dus een 2/3e kabinet), nu is de consenus hard naar rooms-blauw geschoven! Blijkbaar is het belang van die bestuurlijke vernieuwing toch niet zo groot (en de waalse christenen steken er ook keihard de middelvinger naar op).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Blammeke

@Bismarck
Staatshervormingen zijn in België altijd een moeilijke zaak. Daarvoor maakt het niet uit met wie je aan de zuidkant van de taalgrens moet gaan praten.

En wat die evenknieën in het zuiden betreft. Ryenders heeft zijn score gehaald, alle andere kopstukken hebben ook gefaald.
CDH wou evengroot worden als de PS, ze hebben ocharme 2 stoelen meer dan ecolo.

In Wallonië zijn ze daarentegen zeer hard bedreven in struisvogelpolitiek. Probleem? welk probleem? ik zie geen probleem?
En daar zit hem de kans voor de staatshervorming.

Aangezien de SPA al gemeld heeft vanuit de opositie de staatshervorming te steunen. Hebben ze 2 mogelijkheden in Wallonië bijsturen volgens de wil van de Vlaams meerderheid in de kamer. Of een staatshervorming aanvaarden.
Ik denk dat het belangrijkste dat we gezien hebben aan het einde van deze verkiezingen is dat voor het eerst in 30 jaar de Vlaamse partijen op 1 lijn staan en de Waalse verdeeld zijn. Iets wat vroeger altijd andersom is geweest.

Nuja, dat neemt niet weg dat die staatshervorming er waarschijnlijk komt maar dat die Vlaanderen héééél véééél geld gaat kosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Blammeke

@Bismarck
Logisch trouwens dat er in Antwerpen stemmen opgaan tegen Bart Somers.
Malinwa is gisteren gepromoveerd naar eerste klasse ten koste van Antwerp.
Logisch dus dat Somers als Mechelaar niet in de smaak valt in Antwerpen.
Daar kunnen ze er zowiezo al niet tegen bestuurd te worden door iemand uit een proviniciestadje;

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@6: Welke Vlaamse meerderheid eigenlijk? Dedecker en VB nemen genoeg zetels weg om Vlaanderen niet sterker dan Wallonie te maken in de kamer. Dan hou je zelfs eensgezind niet genoeg over met rood, blauw en rooms. De Vlamingen zullen wat Waalse partijen moeten gaan paaien (ik zie de beste kansen bij de MR), als ze iets gedaan willen hebben. Dat wordt dus inderdaad heel veel geld…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Crachàt

Mooi Blammeke 6.
Het is een van die weinig plekken waar het parlement belang heeft. In principe kan 1 partijtje aan de kar trekken vanuit de regering, en een tweederde meerderheid heel stilzwijgen toestemmen. Of Toe Stemmen, zo u wil. De meeste van die zo gevraagde gebeurtenissen gebeuren zo, op een diefje.
Als er gezwegen wordt, dat wordt er privé het hardste gepraat. En dat lijkt nu het geval te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Blammeke

@Bismarck
Dedecker en Vlaams Belang stemmen een staatshervorming mee.
Als ze tegen stemmen is dat enkel koren op de molen van NVA die dan kunnen beginnen roepen dat zij de enigen zijn die positief werken aan de verdere ontvoogding van Vlaanderen.

Edoch, je moet op z’n minst 1 liefst 2 Waalse partijen overtuigen van die hervorming anders zowiezo alarmbelprocedure, dus centen geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bismarck

@10: Ik hoor het Belang al victorie kraaien: Wat nu cordon sanitaire, de andere partijen werken gewoon met ons samen! Ze nemen onze stemmen maar al te graag. U weet waar u volgende keer op moet stemmen om staatshervormingen gedaan te krijgen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Crachàt

Het Belang kraait altijd victorie.
Steelt den makkak: victorie
is den makkak braaf: victorie
zijn ze gekaakslagt: victorie
stemmen ze met iets mee: victorie.

Als er een basis is om die staatshervorming door te voeren (iets wat ik ongeveer zo belangrijk vind als de elfstedentocht van Oezbekistan) dan doen ze dat maar, dan krijgt Vlaanderen wat het verdient.
Meer isolasionisme, minder breeddenkend.
Ik ga dan meteen een partij oprichten om vèrder te gaan: ik eis dan dat Limburg zich afsplitst want die spreken te traag, en doe ook maar westvlaanderen want die begrijp ik toch niet, en doe maar oostvlaanderen ook, want dat zijn slome woessies.
Eigen Volk Eerst!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Blammeke

@crachat

Begrijp me niet verkeerd. Kheb België graag.
Maar als ik ni Namur naar de winkel ga doe ik dat in het Frans, waarom kan die franstalige Belg dat dan niet in het Nederlands doen in Kraainem. En als een franstalige Belg in Zaventem, Zemst of Vilvoorde op MR, PS, … kan stemmen waarom dan een nederlandstalige Belg in Namen niet op SP, VLD, VB, … .

In dat opzicht ben ik mss eerder voor een unitair België. Maar dan wel één waar iedereen gelijk is voor de wet.
Taalonderwijs
Vlaanderen
Nederlands, Frans, Duits, Engels
Walonië
Frans, Nederlands, Duits, Engels
Oostkantons
Duits, Nederlands, Frans, Engels

Alle kieslijsten twee-drie-talig, alle hospitalen twee-drie-talig, alle vacatures twee-drie-talig, elke winkeljuffrouw twee-drie-talig, iedereen in dit land twee-drie-talig en op z’n minst de 2 grootste landstalen kennen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Crachàt

Dat is een mooi principe, Blammeke. Maar mij persoonlijk interesseert me veel meer of die winkeljuffrouw een eerlijk loon krijgt, of zij nu en op haar pensioenleeftijd goed verzorgd wordt, en of ze meer lijdt onder de transfer van geld naar Luxemburg dan naar Wallonië.

Dit is wat scherp geformuleerd, en ik kan me voorstellen dat, indien ik er ècht last van zou hebben, ik er wat anders over zou denken, – maar toch. Het bestaan van een andere taal dan de officiële waar je woont moet zowat de helft van de wereldbevolking meemaken, enkel hier lijkt dat voldoende voor de meest onbegrijpelijke uitingen van frustratie.

Ik zou mijn land zich liever zien bezighouden met de duizenden welvaarstkankerdoden, duizenden doden op de weg, en duizenden zelfmoorden die gepleegd worden, en waar onze Fiere Natie bovenaan in de statistieken staat, ipv een horde neuzelende nimby’s die niets beters te doen hebben dat het taalgebruik van een winkeldoos.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Blammeke

@crachat
Zwitserland heeft zelfde problematiek als België.
Alleen wordt er daar niet gezeverd over welke taal je moet leren op school, daar ben je verplicht de landstalen te leren. Logisch niet.

Maar zoals je zegt mss wordt je er gewoon niet genoeg mee geconfronteerd.
Er wordt zoveel gezeverd over inburgering. Maar het feit dat een burgemeester van een Vlaamse gemeente het vertikt Nederlands te praten duid toch wel op een onwil om in te burgeren.

En wat die verzoring betreft daar zijn we in België toch wel top in.
En dan nog kan het beter das waar.

Anderzijds heb ik geen zin om te gaan werken en 55% belastingen te betalen voor een groep mensen die niet wil werken.
En ook daar zou een unitair België mss beter zijn. Want op dit moment voert de VDAB 2-3 keer zoveel controles uit dan het FOREM.
En daar gaat het hem uiteindelijk om in je welvaart en verzorgingsstaat.
Het uitroeien van het profitariaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

Maar het feit dat een burgemeester van een Vlaamse gemeente het vertikt Nederlands te praten duid toch wel op een onwil om in te burgeren.

En dat zegt iemand die beweert voor een unitair Belgie te zijn… Laat je toch je ware wens doorschemeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bismarck

Overigens wordt het eens tijd dat het Limburgs in Belgie ook erkenning krijgt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Crachàt

Volkomen niet akkoord, Blammeke. Mijn welvaartsstaat zou per saldo gigantisch veel beter gediend zijn met het uitroeien van het zwartwerk. Er bestaat, en met name in de uithoeken waar Leterme vandaan komt alleen al, gewoon meer zwart dan wit geld in België.
Ik krijg wat van dat dagelijkse hypocriete gedoe van mijn landgenoten. En dat tijdverlies.
Het is met z’n allen buiten jagen op de mug, terwijl de hyena in de slaapkamer zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Crachàt

En, beste kerel, ik heb ook een historisch bewustzijn. Wallonië heeft tientallen jaren in ons nabije verleden Vlaanderen volledig gemaakt, gepamperd en gevoed.
Nu het dankzij de zwarte CD&Vbastions eventjes goed gaat met Vlaanderen (die hun historische door Martens veroorzaakte staatsschuld in Belgische schoenen schuiven) geldt voor mij nu zeker het solidariteitsprincipe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Blammeke

@Crachat

Maar hebben die Vlamingen die door Wallonië bepamperd geweest zijn zoals jij nu zegt niet de moeite genomen om in dat bepamperend Wallonië en Brussel te gaan werken en Frans te leren.

Mijn hele probleem is dat we al jaren vechten voor een taalgelijkheid en dat die er nog altijd niet is.

@Bismarck
Je moet mijn hele deel over het unitaire België lezen. daarin staat dat het taalonderwijs dan vast moet liggen. Bijgevolg bestaat er in mijn unitaire België geen ééntalige meer en al zeker niet als die het tot burgervader wil schoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Blammeke

En als jullie nu denken dat ik een extremist ben.

Ik werk voor een Luikse firma en 70% van de klanten zijn bedrijven in Wallonië.
Dus ja ik zie ook de goeie kanten van Wallonië en alles wat er leeft.
En moest er hier iemand Wallonië volledig beginnen afkraken zou ik het verdedigen.

Maar de problematiek rond Brussel zal blijven bestaan zolang we niet allemaal gedwongen worden om de beide landstalen te leren

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Crachàt

Uiteraard, Blammeke, ik lees volkomen oprechte bedoelingen in alles wat jij schrijft – het is een dada van me om de staatshervorming totaal overroepen te vinden. Tegengewicht. Al was het maar omdat menig fout figuur er in het verleden vaak genoeg van gebruik heeft gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Crachàt

en toch en toch.
Als ik in Timboektoe ga wonen, zal iedereen mij zo goed en zo kwaad als kan helpen, ook al ken ik bvb geen lor Frans. Hier heb je een betoging in geelzwartgeklede malloten bij je die ‘KAAKSLAG KAAKSLAG’ roepen. Taal is toch maar een middel?

Ik hou van een stukje lekkere vis, maar ik ga niet betogen met Japan om walvissen neer te kogelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Blammeke

@Crachat
En bij mij ligt heel het gegeven als inwoner van de rand nogal gevoelig. Vandaar ook mijn vorige post. Ik begin soms wat hard te roepen als het over deze problematiek gaat.
Net zoals heel het gedoe rond zaventem.
Waarschijnlijk laat ook dat een hele hoop mensen in België koud.

Een zeer Belgisch probleem trouwens dat alles zich polariseerd rond de hoofdstad.
Wat dan weer maakt dat de media er meer opspringen en ik als inwonder van die regio mezelf soms mss wel belangrijker vind dan andere Belgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Blammeke

@crachat

en toch en toch als jij 30 jaar in Timboektoe woont dan spreek spreek je in tussentijd toch timboektoes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Crachàt

shake hands! lees altijd met plezier je bijdragen, en vivat de Brabanders.
En wist je dat toen Belgie zich in 1830 losmaakte van Nederland, wij met 3,5 miljoen inwonders waren, en ‘zij’ met 2?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Blammeke

@crachat
Antwerpen is dan ook niks anders dan een gehucht van Brussel.

Want onder en boven de huidige provincie Antwerpen ligt toch allebei Brabant, bijgevolg zal dus alles wat er tussenligt ook wel Brabant zijn zeker ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 S’z

Quite eens met #14+18+19+22+23. Maar bon, wat betreft #13 : er is dus geen draagvlak meer voor, het is vandaag de dag niet mogelijk die klok zelfs maar een beetje terug te draaien. Tenzij er “iets in ruil komt”, als pasmunt bij onderhandelingen.

Voor het overige quite eens dat “het taaltaboe” verstikkend werkt, zeker als je het hebt over overheidsvoorlichting of integratie. Er is te veel taalwetgeving, en er is bovendien nog ’s de schrik rondom integratie-issues. Gevolg : je kunt in Vlaanderen zelfs geen integratie- of risico-communicatie in het Turks voeren, terwijl dat toch een goede weg tot het Nederlands zou zijn. Of zelfs levensreddend kan zijn (denk aan een lek in een kerncentrale of een chemische fabriek nabij een verpauperde wijk).

Qua #10 : en laat nu net de financiering van de gewesten op het programma staan. Het lastigste is momenteel de strijd tussen MR en PS (en hoe de CDH zich daartegenover manoeuvreert). Zie ook wat Reynders Didier gisteren zei in Terzake. Maar bon, da’s allemaal Stratego, want je kunt natuurlijk nu ook beslissen tot een staatshervorming die pas vanaf 2009 in werking treedt.

Dan qua vormen van staatshervorming : verschillende “formats” mogelijk, zie wat VandeLanotte gisteren zei in het voorzittersdebat op Canvas… Plus, niet altijd nodig voor alles. Ik kan Reynders (gisteren even bijgetreden door DeGhucht) wel volgen als hij de dingen liever zo goed mogelijk regelt met gewone meerderheden, bv. het werkgelegenheids- en arbeidsmarktbeleid, maar desondanks denk ik dat er minstens een staatshervorming nodig is om het probleem van de nachtvluchten en de geluidsnormen te regelen. Op de gewone manier is dat niet gelukt, en dat een oplossing uitblijft, is eigenlijk niet ernstig meer, ook financieel niet (dwangsommen).

En qua Groot-Brabantse gedachte : ’t schijnt dat er in de kloostergebouwen bij de Brusselse Jesùkerk (vlakbij Barricadenplein, Botanique, Martelarenplein), een grote aarden berg ligt met daaronder nog de lijken (allez, skeletten) van Nederlanders die in 1830 werden gemold na “De stomme van Portici”. Het complex wordt binnenkort gesloopt voor een Zwitsers vastgoedproject, dus gaat en vergewist u ;-)

Tot slot : #5 begrijp ik nix van, Bismarck !

binnenkort wordt gesloopt voor

 • Vorige discussie