Kamervragen.

Vraag: Beschikt Griekenland over voldoende verwarmde opvangplekken om alle vluchtelingen in Griekenland de komende winter op te vangen? Welke verbeteringen zijn er ten opzichte van 2017 aangebracht om vluchtelingen beter te beschermen tegen de winterkou?

Antwoord: Het aantal adequate opvangplaatsen is voor het kabinet een punt van zorg, en heeft ook de aandacht van de Europese Commissie.

Sorry, dit is nepnieuws. Maar vervang in bovenstaande tekst het jaar 2017 door 2016 en dan is het wél de correcte tekst van de beantwoording van Kamervragen op 5 december 2017.

Staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid, migratiezaken), beantwoordde toen de schriftelijke vragen van Kamerlid Van Dijk, naar aanleiding van verslechterende omstandigheden voor asielzoekers die vastzitten in Griekse registratiecentra.

Het is bijna 5 december 2018. Pakjesavond. En we weten nu de verrassing al: er is geen spat veranderd. De ellende is nog steeds hetzelfde. Nog steeds een ‘punt van zorg’, meneer Harbers? Het heeft nog steeds de aandacht?

Zou het misschien een klein beetje kunnen helpen als Nederland pakweg 1000 vluchtelingen uit die ellende haalt? Mooi Sinterklaaskadootje. Fijn Kerstgeschenk.

Amnesty International en tien andere organisaties zijn deze week een petitie gestart om de regering te verzoeken 1000 vluchtelingen uit de Griekse kampen die zo roemruchte Nederlandse gastvrijheid te bieden. Portugal heeft die toezegging al gedaan.

En nu kunnen we hier we uitweiden waarom dat echt nodig is, maar u kent vast wel iemand in uw omgeving die pas is teruggekeerd van vrijwilligerswerk op Lesbos, Samos, Chios, Kos en Leros. Zo niet, dan steekt u natuurlijk uw licht op bij de onderzoekers, de huisartsen, de ondernemers en anderen die in die omstandigheden hulp bieden.

Een Nederlandse huisarts heeft met eigen ogen gezien dat de BBC-documentaire over ‘kamp Moria’ (Lesbos) absoluut geen nepnieuws is. De titel ‘worst refugee camp’ is zondermeer correct.

Is het ook correct meneer Harbers om dit jaar het weer bij een ‘punt van zorg’ te houden? Of gaat u het Portugese voorbeeld volgen?

De petitie heeft al bijna het aantal handtekeningen binnen dat ten doel is gesteld. De staatssecretaris valt misschien te overtuigen als dat aantal met een overweldigend meerderheid wordt overschreden.

Reacties (10)

#1 Henk van S tot S

Getekend!

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

Als de immigranten Griekenland, met hun milde Middellandse zeeklimaat, al te koud vinden moeten ze zeker niet naar Nederland komen, Nederlanders gaan naar Lesbos omdat het daar lekker warm is. Deze immigranten hebben er zelf voor gekozen naar Griekenland te gaan 90% had ook gewoon veilig en warm thuis kunnen zitten. Als we vinden dat ze er behaaglijk bij moeten zitten, dan kunnen we ze altijd nog en vrachtwagen vol kachels sturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Basszje

@2: Er lekker zelf vriezen daar. Als je denkt dat het altijd olijfbomenweer is in het zuiden ben je er denk ik zelf nooit geweest. Onmens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joop

Getekend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@2: “Als de immigranten Griekenland, met hun milde Middellandse zeeklimaat, al te koud vinden”
Dit is dus echt een reactie van kleuterniveau.

In Griekenland (ook op Lesbos) kan het ’s winters gewoon vriezen (en het regent er dan doorgaans ook aanmerkelijk meer dan hier). Als je er dan in een tentje zit, heb je het behoorlijk koud en nat. Dan is een geïsoleerd huis met centrale verwarming in het “koude” Nederland toch echt aanmerkelijk gezonder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 analist

@2: guur man. laat je checken mafkees

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

@2:
En dat was aso-reaguurder nr.1
Het gebruikelijke rijtje zal wel volgen ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Stoic

Als de EU-landen niet erg happig zijn tenminste 1000 vluchtelingen op te vangen, waarom zitten ze dan nog in tenten en niet in vacantie- of prefab-huisjes bv betaald door alle EU-landen evenredig?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Karin van der Stoop

Getekend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 beugwant

O.a. het AZC bij Sweikhuizen (capaciteit 250mensen) wordt weer open gejojood en met een beetje geluk heeft het vrijwilligersapparaat nog niet een andere tijdsbesteding gevonden. Als de oude bewoners zoveel mogelijk terugkomen, dan kunnen de kinderen hun vriendjes van de lokale scholen en sportclubs weer zien. Welke boekhouder had ook alweer bedacht dat die mensen allemaal wel in zo’n ‘massenlager’ konden, terwijl bewezen is dat het op vrijwel alle punten in kleinere centra beter gaat?
@8: Misschien kan Shell een financieel handje helpen?

O, en een krabbel gezet.

 • Vorige discussie