Gratis miljarden belastinggeld voor Shell – voor altijd

Er ligt een akelig vuiltje uit het verleden. Dat vuiltje heet Shell. En het kan nog vervelend worden.

Sinds 2005 heeft Shell via die constructie 45 miljard uitgekeerd, becijferde de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (Somo). Wat betekent dat de staat een slordige 7 miljard aan belastinginkomsten heeft laten lopen.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt nu dat in die deal met Shell uit 2004 helemaal geen einddatum is opgenomen, zo bevestigen bronnen.

Pieter Klein van RTL Nieuws doet nog eens uit de doeken wat voor smerige deal Shell met de Belastingdienst heeft gesloten. Met hulp van de vriendjes van de VVD. Van die 7 miljard euro hadden we mooie dingen kunnen doen in Nederland.

Open waanlink

 1. 1

  Voor altijd? Up ewig ungedeelt heeft uiteindelijk ook nog geen half millennium standgehouden (en afhankelijk van de interpretatie zelfs nog geen halve eeuw).

 2. 2

  Aan het eind van het artikel komt Brussel om de hoek kijken en dat doet me denken aan Apple in Ierland. Ierland heeft toen ook de techgigant moeten aanslaan. Dus ik heb goede hoop op een uiteindelijke aanslag van een paar miljard euro. Ooit. Op een dag.
  Kan Rutte ons ook eens die beloofde duizend euro geven.

 3. 4

  En bovenop deze belastingdeal komt nog het ontlopen van winstbelasting door Shell, aldus Trouw. Onder andere door alle verliezen die geleden worden in de wereldwijde zoektocht naar olie en gas af te trekken van de Nederlandse winsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren