Honderd dagen Rutte

Kabinet-Rutte voor het eerst bijeen in de Trêveszaal (Foto: Flickr/Minister-president)

Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Is het ook zinvol om te doen? Na honderd dagen kijken of een regering iets bereikt heeft, is erg mediageniek. Obama had in Amerika binnen die periode al belangrijke wetgeving door het parlement geloodst, zoals zijn zorgwet. Maar Nederland is Amerika niet. Hier gaat bijvoorbeeld het maken van een wet een stuk langzamer. Dit weerhield media er niet van om al na ruim drie maanden een rapportcijfer te geven. Een overzichtje laat zien dat de start van het kabinet voorzichtige lof oogste.

Het kabinet krijgt een 6,8 als rapportcijfer van de Kamerleden van de zes grootste partijen, meldt De Telegraaf na eigen onderzoek. Het Reformatorisch Dagblad laat een aantal buitenlandse correspondenten oordelen. Zij vinden dat Rutte cum suis ‘voorzichtig gestart’ zijn. Het Eindhovens Dagblad vindt in zijn redactioneel commentaar dat de premier en zijn ministers de eerste honderd dagen ‘met glans’ hebben doorstaan. Hans Goslinga, politiek journalist van Trouw, is zelfs van mening dat Mark Rutte nu al ‘het wonder van de liberale comeback‘ verbeeldt. Er zijn nog ruim 1600 dagen te gaan. Als het kabinet de volledige rit uitzit natuurlijk.

  1. 2

    Leuk hoor, rapportcijfertjes en dergelijke, maar wat hebben ze in die 100 dagen nu gepresteerd? Een mooi rapportcijfer is niets waard, als er geen proefwerken gemaakt zijn.

  2. 4

    @3: Ze zijn toch bezig met een heel daadkrachtig besluit om militairen naar Afghanistan te sturen, maar de gedoogsteun en natuurlijk vooral de oppositie werkt niet mee.

  3. 5

    @4 Als dit ook mislukt, zullen de druiven voor met name het CDA, lees Verhagen erg zuur zijn. Hij heeft het kabinet opgeblazen en de partij gehalveerd omwille van Afghanistan, ik neem aan dat in de coulissen van het CDA inmiddels wel flink wat mensen staan die klaar zijn om aan de stoelpoten van Verhagen te gaan zagen…