CDA-stemmers houden niet van verhuizen, PvdA’ers wel

Foto: copyright ok. Gecheckt 27-09-2022

DATA - Tot de verkiezingen presenteren we dagelijks een opmerkelijke, maar niet al te serieuze correlatie. Vandaag kijken we naar hoe vaak er in gemeenten wordt verhuisd, vergeleken met de populariteit van CDA en PvdA. Hoe honkvast zijn ze?

In sommige gemeenten wordt (veel) meer verhuisd dan in andere. Het CBS hanteert een cijfer die alle verhuizingen op gemeenteniveau vangt: de verhuismobiliteit. Dit bestaat uit verhuizingen in een jaar tussen gemeenten en binnen gemeenten. Hoe hoger het cijfer, hoe meer er verhuisd wordt. In studentenstad Groningen werd in 2010 bijvoorbeeld 173,5 x per 1000 inwoners (volgt u het nog) verhuisd. In Edam-Volendam 44,1 x per 1000.

Zou er een correlatie zijn tussen voorkeur voor PvdA of CDA en de hoogte van de verhuismobiliteit?

Ja. Onderstaande grafiek lijkt een vormloze wolk van gemeenten, maar onze eigen HAL kan er een patroon in ontdekken. Voor het CDA geldt in grote lijnen: hoe meer stemmen voor het CDA hoe honkvaster men is. Voor de PvdA geldt dat andersom.

Wat voorbeelden. Tubbergen: 43 procent CDA, een verhuismobiliteit van rond de vijftig. Dinkelland 38 procent CDA, verhuismobiliteit van 53. Omgekeerd geldt: Amsterdam, CDA drie procent, verhuismobiliteit van 138.

In ‘PvdA’-gemeenten ligt de verhuismobiliteit doorgaans hoger. Leeuwarden bijvoorbeeld. 31 procent stemde PvdA in 2010 en de verhuismobiliteit ligt er op 140.

Misschien geeft dit overzicht ook wel aan hoe de PvdA veranderd is. Hoogopgeleiden plachten vaker te verhuizen. De verhuismobiliteit is het hoogste in studentensteden. Daar waar de PvdA vroeger vooral een partij van laagopgeleide arbeiders was, is hij nu van de urbane mobiele stemmer?

Foto flickr cc Ruud Greven

Reacties (3)

#1 jb

Geeft goed aan hoe onzinnig correlaties zijn. Waarschijnlijk is een heel andere factor in het spel, bijvoorbeeld omdat mensen in een grote stad veel vaker verhuizen. Voor een correlatie die in ieder geval een kans heeft, zou je cijfers moeten hebben waaraan je kunt zien dat het inderdaad de hogere mobiliteitscijfers ook inderdaad veroorzaakt worden door PvDa’ers.

  • Volgende discussie
#1.1 Bismarck - Reactie op #1

Het probleem is hier niet zozeer het gebruik van correlaties, maar de vorm van onderzoek: Het betreft ecologisch onderzoek. Er wordt niet op individueel niveau gemeten, waardoor niet bekend is of het wel de PvdA’ers zijn die verhuizen.

#2 MrOoijer (Jan van Rongen)
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie