In het kader van Zonnige Zomerse vergeZichten over mooie nieuwe progressieve idealen: Gratis grote bibliotheken in iedere plaats en voor iedereen.
Het aantal bibliotheken, de collecties en het ledental lopen al jaren terug. En dat komt niet alleen omdat de jeugd zogenaamd niet meer wil lezen. Nee, ook omdat de drempel voor volwassenen hoger is geworden. Waarom betalen voor een bieb als je thuis alles gratis via je computer denkt te kunnen halen? En hoe ben je dan nog inspiratie voor je kinderen.
Nee, gewoon gratis voor iedereen. Tenminste, alles wat fysiek is.
En zorg dat de collecties niet alleen in de grote vestigingen op orde zijn, maar overal, ook in de kleine plaatsen.
En maak van nog meer bibliotheekvestigingen aangename plekken om te studeren, ook in de kleine plaatsen. Zet gelijk overal een kast neer waarin alle schoolboeken van alle niveaus altijd in te zien zijn. Misschien met wat instructies erbij. Fijn voor jeugd die hun huiswerk een keer niet in het eigen drukke en soms niet zo vriendelijke huis wil doen. Maar ook fijn voor volwassenen die misschien af en toe wat willen bijleren. Inhalen waar ze niet aan toe kwamen toen ze zelf op school zaten.
Oh, vooral ook de nodige kunstvoorstellingen ertussen. En zet wat walking machines neer zodat je kan lezen terwijl je beweegt. Beter dan in die stampherrie staan in sportscholen met flikkerende TV’s voor je ogen.
Laagdrempelig, gezellig, uitnodigend, overal aanwezig en vooral gratis, dat gaat helpen om de kans op belezenheid weer te laten groeien. Kleine investering, groot plezier.
Reacties (7)
lezen terwijl je loopt?
Dan liever een home-trainer om te fietsen.
Het meeste huiswerk dient tegenwoordig digitaal ingediend te worden.
Hoewel ik een liefhebber ben van fysieke boeken is het fysieke boek op scholen snel aan het uitsterven hoor.
Dat is wel relevant punt. Dus daar dan een uitzondering voor maken.
Maar ik doelde meer op niet een aparte rol geven in de fysieke bibliotheken voor dingen als e-boeken.
Terwijl ik ook snap dat het voor een bepaalde doelgroep misschien juist weer noodzakelijk is (net als luisterboeken).
Menig gemeentebestuur geeft liever de (door eigen schuld) noodlijdende voetbalclub de zoveelste injectie dan dat ze de pas verbouwde bibliotheek een weekdag vaker open stellen. Waardoor het publiek bij de zoveelste keer voor een dichte deur het abonnement maar opzegt.
Verder mag het leesonderwijs er wel wat meer op gespitst zijn, dat de scholieren er lol aan hebben. Misschien iets onveiliger maken?
Het is misschien een wat al te revolutionair idee. Het is wellicht wat provocerend. Obsceen voor een enkeling. Voor een andere zou het juist een eye-opener kunnen zijn. Misschien is het een stap te ver. Misschien stuiten we hier op een taboe. Het is goedbeschouwd ook wel super akward. Eigenlijk kan het ook niet. Belachelijk. Pleur een eind op met je belachelijke idee, tikje provocerend, beetje out-of-the-box denkende.
Maar.
Wat doen die coffeecorners in de bibliotheek? Wat doet die fitness-apparatuur daar?
Wat moet dat met op elke hoek een scherm (touch screen, dus doen het de helft van de tijd niet), wat doen al die ongewassen, gevlekte, meurende zitzakken daar? En die ballenbak? En waarom ruikt het naar bitterballen op de eerste verdieping? O ja, het biebcafe zit op de begane grond. Vandaar dat gerinkel en gekletter van vaatwerk. En dat gekwek. En dat gelach.
Dus.
Gewoon, basic, rekken, met daarin boeken. Alfabetsgewijs geordend. Literatuur, wetenschap, kinderboeken. Boeken, gewoon boeken: harde kaft, icoontje op de rug. Chillen doe je thuis. Met een boek.
Maar ja, wat ik zei, boeken bij een bibliotheek: het is een wat te revolutionair idee.
Lezen moet weer sexy gemaakt worden. Dat is met schaken godbert ook gelukt dmv die tv-serie (Gambit). Dus analoog er aan een tv-serie maken met een behoorlijk geile/stoute bibliothecaresse die middels allerlei boeken interessante belevenissen meemaakt. Dan gaat het weer leven. Niet zeggen dat lezen leuk is, maar laten zien
’My girlfriend always laughs during sex – no matter what she’s reading.' – Emo Philips