Zwitsers stemmen niet alleen over minaretten

Morgen zijn er weer referenda in Zwitserland. Alle aandacht gaat heel voorspelbaar uit naar het voorstel om het bouwen van minaretten te verbieden. Ze stemmen morgen ook over het voorstel om de export van wapens aan banden te leggen. Sommige Zwitsers vinden het onbegrijpelijk dat hun neutrale land direct bijdraagt aan gewapende conflicten.

 1. 2

  Ben trouwens niet te spreken over het embedded filmpje op de voorpagina: begint meteen te laden, kost bandbreedte. Is net zoiets als sites die muziek op hun pagina hebben.

  Hou die voorpagina – en de rest trouwens ook – slank jongens.
  Topzwaar Sargasso is als plastic in de zee.

 2. 4

  @HansR: Je bedoelt het filmpje bij dit artikel? Vreemd, bij mij start hij niet automatisch. Zal ik eens uitzoeken.

  Verder doen we het met opzet wel vaak op de voorpagina. De meer… blijkt voor veel mensen een drempel te zijn, terwijl dan het interessante pas komt.

 3. 5

  @Steeph
  Verder doen …

  Ja, snap ik wel. Trade-offs en zo.
  Maar met al die advertenties etc… wordt het wat veel. En dan kan ik wel adblokkers en flashblokkers aan gaan zetten – heb ik ook wel – maar dan gooi je uiteindelijk het kind met het badwater weg.

 4. 12

  Know u’r facts JSK 610/632 A.D. geen 2k.

  Ik ben tegen moorden, het is het geloven in een ander afterworld die veelal het moorden hebben aangezwengeld, want hier en nu doet er niet tioe,

  soort van.

 5. 14

  @12: Dude. De verbanning van de joden uit Palestina door de Romeinen circa 50 a.d.?

  Je praat veelst te lichtzinnig over de eeuwenlange geschiedenis van Europees antisemitisme wat er toe geleid heeft dat joden” doen hun gelooofding in de diospara ietwat in de prive. Als je dat als voorbeeld ziet voor de Europese moslim vind ik dat zeer kwalijk.

 6. 15

  @JSK..”geloven” doe je thuis en het is mijn idee dat er wat de plek van geloven aangaat er een zeker onderscheid is tussen de verschillende geloven.

  Het vereren wat je gegeven is en gebruiken wat je gegeven is, is in mijn optiek, de quintessence van de splitsing.

  Na Amsterdam en nogal wat tijd in de Maghreb ben ik die mening toegedaan.

  Ik ben geen antisemiet of anti wat dan ook..ik begin mijn wenkbrouwen te fronsen als ik anti/watdanook op mijn pad tref.

 7. 16

  Ik noem maar wat..loop je in Jordanie/Tunesie en de rest van de regio..gezellig..geluiden/luchtjes enzo..en dan..noem het Fajr, Sunrise, Dhuhr, Asr Magrib of Isha..dan gaan de luidsprekers uit en wacht het publiek gelaten tot het leven op aarde weer verder kan.

  Dat is niet geloven thuis maar dwingend opgelegd aan iedereen.

  Als ik een kerkklok, jij wellicht ook, hoor denk ik..oh..een kerklok is iemand dood ofzo..

  Het verschil tussen judeo/christen en Islam…prive of dwingend op straat.

 8. 18

  @larie: Maar er is toch wel een verschil tussen het verbieden van minaretten (eq. kerktorens) en het rondschreeuwen van een religieuze boodschap in het openbaar?
  Bij dat laatste ben ik voor een verbod (maar dan ook gelijk de kerkklokken het zwijgen opleggen). Bij het eerste niet.

 9. 20

  Kerkklokken slaan al twee milennia hun deun Steeph. Dit in tegenstelling van, pakweg, 30 jaar instroom van een andere kijk (geluid).

  IK stoor me niet aan die klokjes maar wel (zoals in mijn Amsterdam oost tijd het geschreeuw omstreeks half zes in de ochtend)

  Maar als je je enigszins verdiept in de boeken zal je wellicht ervaren dat stappen klein zijn maar gestaag.

  Ik heb “de” taal geleerd, bijna weggezakt overigens (ik hoor chinees en geen arabisch hier) , vanuit een van die boeken door een imaan van de lokale Moskee en mij werd allengs duidelijk dat er een pad is en tijd niet belangrijk.

 10. 21

  Klink wellicht wat ongewoon uitgesproken @Steeph..maar..

  Mijn oudste dochter woont in London vlakbij Battersea Park. Belde me vandaag..vele culturen daar..heerlijk ratjetoe..maar er is nu een wet in wording dat binnen een straal van een mijl rond een moskee er in de restaurants geen alcohol mag worden geschonken omdat de gangers naar de moskee daar zich aan ergeren…..reality.

  Vandaar mijn wat uitgesproken gedoe at this point in time..ik vind dat beangstigend.

 11. 23

  @larie #21: Dat is een punt, duidelijk. Die kant moeten we niet op.

  @larie #22: Ja, in een Zwitserse krant is dat te verwachten. Maar ik vind het zo jammer dat alle niet-zwitserse kranten alleen het minarettenverhaal brengen. Zelfs niet een bijregeltje over het andere voorstel dat in mijn ogen nog veel relevanter is.
  En dat dan uitgerekend een chinese krant wel dat nieuws brengt. Zegt wat over de fixatie hier in het westen.

 12. 24

  larie, het maakt een inconsistente grondwet – dat kan niet – tenzij je ‘de’ democratie met alle regels en verdragen de deur uit doet. de logica zeg maar.
  en voor welk probleem? 4 torentjes voor 400.000 mensen in een heel land? Welk probleem is dat eigenlijk.

  Darmproblemen zijn dat. Het is als een werkgever die vind dat hij een contract kan laten tekenen met 2 weken vakantie per jaar. Dat kan hij wel vinden maar past niet in de logica (en is bij dwingend recht verboden). ergo: als ze het willen en er is een plek waar dat kan – dan mogen zij dat doen. Huidige status is 4:land … lekker interessant , zelfzuchtig ook gezien de wapen industrie … koud volk, letterlijk

  neutrality my ass!