Zuma, honing en goeie disco

Foto: copyright ok. Gecheckt 28-09-2022
Serie:

ACHTERGROND - In het tweede rondje Afrika, naast een kleine knipoog naar Madiba, aandacht voor de herverkiezing van Jacob Zuma en knappe koppen om in de gaten te houden.

Mannen, vrouwen en kinderen der gehele wereld, adem uit! Nelson Mandela is aan de beterende hand. Naast een longinfectie zaten ook galstenen Madiba dwars, maar die zijn volgens doktoren van het privéziekenhuis waar de oud-president verblijft inmiddels verwijderd.

Dit hadden Mark Trollip, John Martin Keevy, Johan Prinsloo en Hein Boonzaaier vermoedelijk graag anders gezien. De vier waren erop uit de gehele top van het African National Congress “execution style” de lucht in te blazen tijdens het partijcongres dat gisteren in Bloemfontein plaatsvond, maar werden door de autoriteiten tijdig in de kraag gevat. Hun gedroomde onafhankelijke Boerenrepubliek komt er niet, zeker niet nu president Jacob Zuma nóg steviger in het zadel zit als partijleider van het ANC. De 70-jarige werd gisteren dus niet opgeblazen maar door zijn maatjes herkozen en heeft, mits hij gezond blijft natuurlijk, de macht in Zuid-Afrika tot het eind van het decennium in handen. In de rainbow nation is allang geen sprake meer van een democratie; van een idealistische vrijheidspartij is het ANC verworden tot een ondemocratische moloch die zijn met het pluche vergroeide derrière afveegt met de wil en mening van (arme) Zuid-Afrikanen. Dit blijkt nog maar eens uit de verkiezing van Cyril Ramaphosa tot Zuma’s deputy. Ramaphosa was als voormalig hoofd van de National Union of Mineworkers een van de voornaamste mikpunten van de woedende opstandelingen bij de Marikana-mijn.

Natuurlijk is er ook om de vrijspraak van voormalig Congolees militieleider Mathieu Ndjugolo Chui veel te doen en kun je op het www ruimschoots terecht voor interessante beschouwingen over de crisis in Oost-Congo, maar graag breng ik ter afsluiting wat positieve ontwikkelingen onder de aandacht. Forbes Magazine, u weet wel, van die eindeloze lijstjes met eindeloos rijken erop, publiceerde een interessant artikel over Afrikaanse knappe koppen die met hun start-ups komend jaar hoge ogen gaan gooien. Tech is booming, laat dat duidelijk zijn, en de innovatieve projecten om armoede te verlichten legio. Lees hier bijvoorbeeld hoe honingbijen het duizenden boeren in Oost-Afrika leuker en makkelijker maken.

Oh, en dan nog dit. Er zit veel, heel veel muziek in Afrika. Vanaf heden met zekere regelmaat een lekkere Afrikaanse tune om de dag wat extra schwung te geven. We trappen af met de soepele, eindeloos dansbare en onlangs opnieuw uitgebrachte early 80’s disco van Kiki Gyan. Stand up and get your groove on!

Reacties (2)

#1 Jos van Dijk

Niet om de armoede en de corruptie te relativeren (ik heb de sloppenwijken en de restanten van de apartheid ook gezien), maar denk even terug aan de machtsovername twintig jaar geleden: dat wordt oorlog en ellende, was toen een veel gehoorde verwachting. Je kunt het ANC erg veel verwijten, maar de economische groei en de politieke stabiliteit mogen na zoveel jaren van apartheid toch niet alleen maar negatief worden beoordeeld.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ik ben van de andere kant wel benieuwd naar de inschatting van Nils (en anderen) over het waarheidsgehalte achter de “op het nippertje” afgewende aanslag op de ANC-top.

  • Vorige discussie