Zuid-Amerika: secularisatie, pauspauspaus, Maya-soap

ELDERS - Deze week uit Latijns-Amerika: waarom vallen Latino’s van hun katholieke geloof, de paus op bezoek in Brazilië, en een eigen soap voor Mexicaanse Maya’s.

Veul, heul veul nieuws over de paus deze week. Elke scheet van de beste man is aanleiding voor een kort berichtje, leidend tot een flinke pauslawine. Hoewel zijn discretionaire bevoegdheden binnen de kerk natuurlijk niet oneindig zijn, lieten zijn diverse optredens wel weer zien wat een hervormer paus Franciscus is, of zou willen zijn.

Tegelijkertijd nam the Economist een andere benadering door zich af te vragen waar de secularisering in Zuid-Amerika, en by extension het Westen, nou vandaan kan komen? Veel échte antwoorden heeft het blad overigens niet.

En tot slot krijgen de Maya’s in Mexico hun eigen telenovela (soap), om culturele banden aan te halen en te zorgen dat de taal niet verloren gaat. Mooi initiatief natuurlijk – although, perhaps…

 1. 3

  De Z Afrikaanse bisschop Tutu deed een leuke uitspraak: hij wilde niet naar de hemel van een homofobe god.
  Hij vergeleek homofobie met apartheid.
  Het is mij een raadsel hoe een oud baasje, die verspreiding van aids geen probleem vindt, nog zoveel aanhang heeft.

 2. 4

  @3
  oh jee, wat zou ik nu toch graag de motivatie achter je minnetjes horen. Ik zit met dezelfde vraag – waarom heb je als gelovige een paus nodig, zo tussen jou en je god?

  afijn, ik plus je maar een beetje op

 3. 7

  @6: “Dat is geen secularisatie.”

  Dat is het ook niet. Het is een teken dat de katholieke kerk haar geloofwaardigheid heeft verloren. Natuurlijk voeren ze een reclamecampagne om dat weer ongedaan te maken. Dat hebben we in Nederland ook gehad en daar hebben we deze onvergetelijk persiflage aan te danken:
  http://www.youtube.com/watch?v=Vh-Qe8lSKoo

  Degenen die religie serieus nemen sluiten zich aan bij vernieuwingsbewegingen (en dat zijn er in Brazilie nogal wat), het grootste deel wordt “niet praktizerend katholiek” en die geloven aan “iets” en dan heb je nog de echte bekeerden, die het allemaal voor gezien houden.

 4. 9

  @7.

  Klopt er valt dan nog van die 60% katholiek, 20% evangelisch nog 20% over die achter andere idioterie aanloopt voor geestelijke bevrediging.