Zuid-Afrika: Leerlingen tegen geweld

Iedere twee weken publiceert Sargasso een kort filmpje uit de serie Niet in het Nieuws van Lokaalmondiaal. Lokaalmondiaal informeert mensen over wereldse onderwerpen en wil bewustwording creëren over internationale samenwerking en begrip voor andere culturen bevorderen.

Johannesburg – Niet alleen in Zuid-Afrika, ook bij ons komt het steeds vaker voor: geweld op scholen. Zuid-Afrika en Nederland slaan de handen ineen om samen te werken aan geweldloos onderwijs.

Het was op het eerste gezicht raar om te zien dat leerlingen op vrijdag een roze shirt en een blauwe spijkerbroek aanhadden. Raar omdat ze normaal in een uniform naar school gaan. Een week eerder was een zes jaar oud meisje verkracht en vermoord. De kleding waarin zij voor het laatst werd gezien was een roze shirt en een blauwe spijkerbroek. En dus trokken leerlingen door het hele land op de dag van haar begrafenis dezelfde kleur kleding aan. Voor een dag mochten kinderen in Zuid-Afrika zonder uniform naar school en konden ze zo hun medeleven betuigen aan de familie van het meisje.

Geweld is in Zuid-Afrika van alledag, ook op scholen. Bijna elke leerling heeft wel een vriendje of een vriendinnetje dat slachtoffer is geworden van geweld. Victoria van 14 vertelt: ‘Tijdens de lunchpauzes blijf ik in de klas, alleen op deze manier kan ik het geweld ontvluchten’.

Om geweldsdelicten met of zonder wapens terug te dringen probeert Gun Free South Africa van de scholen Gun free zones te maken. Voordat een school het label Gun Free Zone ontvangt moet het een heel proces doorlopen waarbij alle partijen in en om de school betrokken worden. De leerlingen, docenten en schoolleiding, maar ook buurtwerkers, de lokale politie en ouders worden hierbij betrokken. Omdat deze aanpak zich in Zuid-Afrika heeft bewezen past de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld deze succesvolle aanpak ook in Nederland toe onder de naam ‘Wapen Jezelf Met Woorden’. In dit scholenproject wisselen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse scholieren door middel van online stripjes hun ervaringen uit op het gebied van omgaan met conflicten in hun eigen omgeving. Ze leren op deze manier van elkaar hoe je op verschillende manieren met conflicten om kan gaan en maken een begin om geweldloze scholen en een geweldloze samenleving in Zuid-Afrika en Nederland te realiseren.

Vincent Rusland

Reacties (8)

#1 Bismarck

Je moet juist alle scholieren een pistool geven, dan zijn ze bewapend tegen de geweldadigen.

 • Volgende discussie
#2 Yevgeny Podorkin

En waren er maar meer mensen die dachten zoals Bismarck, werd de wereld weer een stúk veiliger…

(Heeft er iemand nog ergens een oud Romeins schild in de kelder?, dan jonassen we hem door de stad…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Tegen geweld oké, en begin met handel en vergunningen (hand)vuurwapens te verbieden…
En hoe het met de/ een wapenwet? of ruime beschikbaarheid in Z.A. zit (zal wel gesmokkeld worden bij het leven) maar even in het midden gelaten… idioot vasthouden aan die eeuwenoud verworven “rechten”, jaagcultuur, zelfverdediging enz. Voor je 18e verjaardag een semi- automatisch met 1000 scherpe patronen op vertoon van een ID…??

Nederland: belachelijk laag moordcijfer (en met vuurwapens vnl. in de criminele sfeer). “Heeft gedoogd wapenbezit niks mee te maken, anders kopen ze wel een wapen op de zwarte markt…als je WILT moorden…”.

Nemen we het smoelwerk van die Fin laatst of mannetje Ho (hi-tec). Gestoorde introverte lafbekjes. Hadden anders moeten rondvragen in cafés of met taxichauffeurs?…hard uitgelachen ja of een klappertjespistool meekrijgen…
En heeft iets afstandelijks ideaal voor lafbekjes: schieten met een pistool…iemand aan een mes rijgen het warme bloed via lemmet druipend langs de onderarm daarentegen?…moet je toch over iets meer lef beschikken.

Verbod graag in VS, Finland maar ook andere Europese landen op (handvuur)wapens…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kim

Guns will get you through times of no guns ,better than guns …Wapens zijn een verslaving net als roken .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

Mijn opa had ook een dubbelloops w.s. tijdens smokkeltripjes (5km van de grens…boter heen, sigaretten terug) in België gekocht. “Om de spreeuwen in de boomgaard te verjagen” zij hij echter altijd…je kon er een olifant mee neerleggen…paar keer vastgehad, heeft wel iets eh…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 m44

Dit stukje schiet met een halfzacht emokanon al mijn goede bedoelingen ter zake aan flarden.

Ben benieuwd of ik de enige ben die dat zo voelt.

Even voor de positie: m.n. Carlos mag zich nog wel eens aangevallen weten in zijn goede bedoelingen met de wereld door een Zutman, JSK, Hemaworstje, Plofkip e.a.
Wat denken jullie tussenbeiden dan van deze club en zijn bewustwordingsstukjes: Lokaalmondiaal ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Adriana Stuijt

Zuid Afrika is nu het meest gewelddadige land ter wereld. De misdaadbendes worden ook al hoe groter en gevaarlijker en kunnen nu heel makkelijk aan Chinese AK47s en Uzis komen want zijn nu zeer georganiseerd geworden in grote misdaadsyndicaten. De jongeren worden dus ook al in de scholen opgeleid om deel van deze misdaadcultuur te worden en dit kan heel goed gezien worden in de nieuwe ZA speelfilm Jerusalema, waarin de gangstercultuur op een zeer glamoreuze wijze wordt neergezet. Deel van deze misdaadcultuur vormt ook de verkrachtingscultuur: er worden nu zo’n 40 zwaarbewapende aanvallen op gezinnen in hun woningen uitgevoerd per dag door deze bendes. Meestal stelen ze alleen de electronica – en verkrachten altijd de kinderen en vrouwen. Er werden in 2006/7 meer as 260,000 kinderen onder de leeftijd van 16 jaar verkracht. En als je weet dat de meeste verkrachters ook AIDS hebben, staat het vast dat de volgende generatie Zuidafrikaanse meisjes en vrouwen dus ook AIDS hebben.Er worden nu ook veel kinderen geboren uit zulke verkrachtingen gedumpt en de arme meisjes die zulke kinderen dus niet willen hebben, worden dan bovendien in de gevangenis gegooid. http://censorbugbear-reports.blogspot.com

 • Vorige discussie