Eerlijk is eerlijk, als ik ergens ga eten of ergens overnacht word ik behoorlijk beïnvloed door het aantal sterren dat het restaurant of hotel in kwestie heeft. Het vooruitzicht alleen al dat je een bepaalde service mag verwachten geeft me alleen maar meer zin om uit eten te gaan of ergens te overnachten. Nu zijn de sterren er natuurlijk niet om mensen helemaal lekker te maken, maar om juist duidelijk te maken wát mensen kunnen verwachten en het is dan ook een beloning voor de instelling.
Waar ik echter altijd verschrikkelijk tegenop zie is bijvoorbeeld een bezoekje aan het ziekenhuis of een aanverwante instelling. Nu lees ik echter dat men ook langzamerhand Nederlandse zorginstellingen met sterren wil gaan belonen. Moet nu alles commercieël worden gemaakt? Een restaurant of een hotel sterren geven is vanzelfsprekend, dat ís een commerciële wereld. Maar zorginstellingen een ster (of meerdere natuurlijk) geven? Iedereen wilt de beste zorg, maar is het niet veeleer een vereiste voor alle zorginstellingen om aan een bepaalde standaard te voldoen? Wat is het volgende? Voor een extra bijdrage krijg je een hoger plaatsje op de wachtlijst?
Reacties (7)
Ehm, het is nu allang zo dat mensen met wat meer geld de wachtlijst over kunnen slaan. Gelukkig maar, anders was hij nog langer.
@BartB: Een beetje een gekke redenering. Doordat die mensen de wachtlijst overslaan wordt er iemand later geopereerd, bijv. het is niet zo dat er dan een extra operatie gedaan wordt.
@Ouwe: Ik heb zelf grote problemen met het toekennen van sterren aan zorginstellingen. De werkzaamheden zijn zo divers dat dit niet met een enkele ster te vangen is. Bepaalde centra in NL zijn gespecialiseerd in bepaalde behandelingen. Als het zo is dat de andere afdelingen minder scoren zouden mensen de (onjuiste) indruk kunnen krijgen dat het hele ziekenhuis slecht is en dat ze ook voor de behandeling van hetgeen waar het ziekenhuis goed in is ergens anders moeten zijn.
Lijkt me een onwenselijke situatie.
@Spuyt: dat is dus wel zo. Privé-behandelingen door artsen die in ruil voor wat doekoe van de patiënt of zijn baas overwerken. Ik heb er zelf ooit zo één aangeboden gekregen.
Je weet dat een vermoeide dokter slechter presteert? Dit is overgens met elke baan zo. Als een dokter de avond/nacht ervoor in eigen tijd bij heeft gebeund en de volgende dag een ‘gewone’ operatie heeft zal hij altijd slechter presteren dan hij normaal had gedaan.
Ah ja, daar staat me wat van bij @Ouwe en BartB. Dat bijbeunen.
Lijkt me dat dat zsm moet worden tegengegaan. Net zoals 24-uursdiensten. Levensgevaarlijk (voor zowel arts als patiënt)
@Spuyt Ik ben er wel voor dat het handelen van doktoren doorzichtiger wordt. Nu heb je geen idee wie er aan je bed staat en hoe goed hij of zij is. Een sterren systeem zou daarbij kunnen helpen omdat slechte doktoren leiden tot een slecht ziekenhuis en dus minder sterren.
Maar je kunt je vingers er op natellen dat dat door het management van ziekenhuizen met (dure) promotiecampagnes beinvloed en uitgebuit wordt.
Maar oplossingen om de “air” van heiligheid rond doktoren weg te nemen, ben ik altijd voor.
Ah, maar dat zou goed zijn en het haantjesgedrag van bepaalde doktoren erg snel beteugelen.
Maar dat zou dan wel een sterrensysteem per arts moeten worden. Is het een lul voor zijn patiënten? Sterretje eraf.
That’ll teach them.
Teveel doktoren zijn nu aan niemand verantwoording schuldig.