“Ondergaande zon, glaasje roséwijn, de geur van lavendel en het melodische gesjirp van krekels. Dat is, kort samengevat, het Provencegevoel,” zo schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad. Droomt u alvast maar mee van een zonovergoten zwoele namiddag op een terrasje in het gezelschap van uw geliefde, onder het genot van een heerlijke ijs- en ijskoude rosé en een verrukkelijke salade niçoise. Wie wil dat nou niet?
Bovenstaand scenario klinkt aanlokkelijk, maar dan moeten we echt naar het zuiden afreizen. We missen namelijk die typische mediterrane krekels die zo heerlijk rustgevend sjirpen. Maar gelukkig, door klimaatverandering hoeft u niet langer naar Zuid-Frankrijk te vertrekken. Ecosystemen trekken gestaag noordwaarts en in ons geval houdt dat in dat we in zo’n geval vanuit het zuiden meer invasieve planten- en dierensoorten binnen onze landsgrenzen kunnen krijgen. Wat is dan logischer om dan even bij onze zuiderburen een kijkje te nemen om te zien wat er aan zit te komen?
Welnu, de boom- of wijnkrekel is in opmars in België. Dit is die mediterrane krekelsoort die zo melodieus sjirpt en die al eerder gespot was in Belgisch-Lotharingen (de uiterste zuidoostelijke hoek van Wallonië). Deze krekel is thans ook in Vlaanderen opgedoken en is al op diverse plaatsen gesignaleerd van Gent tot Belgisch Limburg. Onderzoekers van INBO en Natuurpunt hebben dit geconstateerd. Alhoewel ons klimaat doorgaans te koel is voor deze soort, blijkt hij momenteel zichzelf ook te kunnen handhaven bij onze Vlaamse buren.
De Belgische krant Het Nieuwsblad ziet het in ieder geval positief in. Mag ik u dan alvast uit de droom helpen? Als we straks in ons doorgaans koude kikkerlandje van een Provençaalse klimaat mogen profiteren, lopen we dan ook niet een risico dat we minder prettige consequenties ook meekrijgen?
Reacties (14)
Geef die krekels, als ze zich beloven te gedragen, dan maar een verblijfsvergunning..
Maar stuur tijgermuggen ajb terug naar ’t land van herkomst.
Extreme regenval in Nederland zal niet snel tot zoveel doden en schade leiden als in de provence wegens het ontbreken van relief in ons landje. Wel alles in de juiste fysisch geografische context plaatsen he.
Een van de minder prettige weerdingen is dat al te warm zeewater zorgt voor onstabiel weer wat dan weer een bron is voor windhozen/tornado’s en zo. Leuk voor stormchasers, niet zo tof voor mensen die zoiets overkomt.
@2: *kuch*
Over minder prettige consequenties gesproken: rosé. Gadver.
@2, Geen schade?
@5, Voor jouw een ijskoud (wit)biertje dan? :-)
Rozen, rumbonen en roooode wijjjjn….
Dat, moes eiglek rrrrruim voldoende zijjjjn…
@7 http://www.youtube.com/watch?v=pMFrxJh8zl0
Onderstaand bewegend kaartje maakte ik 5 jaar geleden samen met Bas Eickhout: het zijn de potentiële vegetatiezones wereldwijd volgens een gemiddeld IPCC opwarmingsscenario, let op het turquoise ‘warm mixed forest’ de tijdstappen zijn 2000, 2050, 2100 …daar komen de krekels:
https://sargasso.nl/wp-content/uploads/2006/08/map_gpotveg01.gif
Heerlijk.
Van mij mag die opwarming nog wel wat sneller.
Over een paar maanden vertrek ik weer naar mijn favoriete vakantiehuisje in de Provence. Als ik dan vanaf de veranda uitkijk over het bij het huisje behorende privé-zwembad naar de contouren van een van de grootste wijngaarden van deze streek, tevens leverancier van de rosé van onze koningin, nip ik van een glaasje witte, een hand reik naar het uit Nederland geïmporteerde kistje sigaren en een verse roman aanbreek, dan, ja juist dan, maakt het me geen ene reet uit of dat geluid nou van krekels of van cicades is.
Op andere momenten denk ik het laatste.
Boomkrekels zijn al een tijdje in Nederland, hoor. Ik kan trouwens uit eigen ervaring vertellen dat de oerhollandsche boom- en de veldkrekel ook mooi en luid kunnen tjirpen.
Nu ik erover zit te denken: Uit mijn jeugd herinner ik me dat ik in de zomer wel vaker sprinkhanen of krekels zag en hoorde. De laatste twintig jaar is dat een zeldzaamheid. Ik weet niet of dat met enige feiten te staven is, maar ik heb het idee dat het dus in Nederland fors achteruit is gegaan met die beestjes.