Zomerquote – PLANECRASH MADRID

“Zeer eigenaardig: het eerste wat wij wisten was een newsflash op een tvscherm in de taxfree-zone op Madrid-luchthaven. Madrilenen met bleke neuzen die naar het scherm hollen. Eén type kon veel meer vertellen wat er aan de hand was – lokale radio? Inside kennis? Wij dienden met z’n allen aan de grond te blijven, de crash was kennelijk net voor onze ‘boarding’ gebeurd.
Men zei ons niets officieels, terwijl je met z’n allen op een tvscherm een rookwolk ziet met “PLANECRASH MADRID” staat te kijken… Zeer surreëel: ik zag een piloot met kaken opeen geklemd naar het tv-scherm komen kijken”.

De donderdagquote van Crachàt zou ik overnemen i.v.m. zijn reis naar Madrid. Niet wetende dat hij die quote zelf zou leveren in een nachtelijke mail nadat we overdag al even paniekerig heen-en-weer ge-sms-t hadden. Crachàt, huiskunstenaar en de ziel van Sargasso zou na die fatale Spanair vlucht opstijgen.

De kansberekening spaarde hem, we vervolgen zijn mailquote:

“Vervolgens boarden, maar 1u1/2 wachten. Dit om alle brandweerwagens terug te krijgen en de parelketting opstijgers van veiligheid te voorzien. Het was in dat vliegtuig dat ik geruchten opving van ‘veel doden’ en wie sms je anders dan Carlos? :-) Ik bedoel, je wil wel iemand met eerlijkheid, feiten en online-igkeid”.

“Vanuit de raampjes zagen we veel politie, jeeps en ambulances. Tegen de tijd dat je belde Carlos waren we net de lucht in. Daar zagen we links de streep in de grond, ik schat een 100tal meter slechts, met rook voor an achter die streep, en een lange rij (30-40?) ambulances. Nauwelijks brandweer”.

“Op zulke moment wil je toch gewoon je Sargasso(mensen) online…”

“Er zat een man schuin voor me, die las een boek genaamd “Mannen die niet van vrouwen houden”, tot het vliegtuig naar de take-off ging. Toen was die aan het hyperventileren, wenen en bidden. Zijn vrouw ernaast troostte hem voortdurend. Zij stond recht naast hem, hij frunnikte aan haar broek. Ik denk dat dat zijn ‘laatste beeld was’ wat ie wou hebben”.

“Voor de rest was iedereen aan het kansberekenen: als er net een vliegtuig voor je neergestort is, heb je dan meer of minder kans op hetzelfde, of maakt het niet uit. ‘Maakt niet uit’ zegt iedereen, ‘maar er bestaat altijd een kans op een kans’, beaamde iedereen”.

 1. 1

  life is like a box full of aeroplanes, you never know which one God is gonna pick.

  Wat zou je doen carlos als je 10 km in de lucht zit en nog zon 8 minuten had voordat eeh,,,

 2. 5

  De enige kans van je leven om ongestraft onveilige sex met de stuardess te hebben in de toiletcabine op 3000 m en meneer gaat masturberen….

 3. 6

  In dit geval was vooral Steward Ivan de beste partij.

  Whow Loupe – zo scherp had ik het zelf nog niet eens beseft, brr. Toch maar op zoek naar een andere nick, fluffy puffy of zo.

 4. 9

  “als er net een vliegtuig voor je neergestort is, heb je dan meer of minder kans op hetzelfde, of maakt het niet uit.”

  Hangt nogal af van de oorzaak. Als de oorzaak (mede) slecht weer is bijvoorbeeld, hebben alle vliegtuigen die (qua tijd en plaats) in de buurt zitten van het gecrashte vliegtuig meer kans (dan gemiddeld) ook neer te storten. Als de oorzaak onoplettendheid is, wordt de kans voor directe volgers eerder kleiner.

  Verder doet het wat denken aan de man die altijd een bom meenam in het vliegtuig, omdat de kans dat er twee mensen met bommen in het vliegtuig zaten wel heel klein was.

 5. 11

  Ik heb wel eens in een bus gezeten in Spanje, de chauffeur verliet dronken/aangeschoten de terminal van Madrid, dwars OVER een rotonde: stuiterende passagiers. Naast mij zat een vriendin die ooit al eens een busongeluk had meegemaakt, nou zei ik “het zou wel heel toevallig zijn als jij twee busongelukken in je leven zou meemaken dus naast jou zit ik veilig”. IJzersterke redenering zo lijkt me?

  Maar dan heb je ook nog die joodse man die 911 in het WTC overleefde maar toen een jaar later in Israël omkwam bij een bomaanslag…

 6. 12

  @11: Stel je speelt roulette en het is net rood geweest. Is de kans dan groter dat het bij het volgende spelletje zwart wordt? Volgens jouw redenering moet je een fortuin kunnen verdienen in het casino…

 7. 15

  We’ll take the house. Honey, the chances of another plane hitting this house are astronomical. It’s been pre-disastered. We’re going to be safe here.”

  The World according to Garp.

 8. 22

  dat zou me zeer verbazen esco.
  Het was een tweemotorig toestel, met dus weinig correctie-opties.
  Zeker bij die types is het opstijgen het gevaarlijkste moment, vanwege hun geringe zweefvermogen.

  Voor een haast failliete firma EN de verzekeringsmaatschappijen is het natuurlijk wel beter om een oorzijk buiten de eigen verantwoordelijkheid te hebben…

 9. 23

  Vreemd dat de piloot bij V1 (te weinig thrust?)toch doorzette? Los van de grond en te weinig vaart betekent wegvallen van de lift en dan gaat het toestel zijwaarts de afgrond in.
  50 meter hoog maar gekomen.