Zomerquote | Korte broek

zomerquotes3 “In nog veel warmere gebieden zoals het Midden-Oosten of Afrika kleedt iedereen zich ook altijd netjes en bedekt.” (DePers)

Etiquettedeskundige modepolitie Reinildis van Ditzhuyzen (foto) vindt al die kantoormannen in korte broeken maar niks. Maar ook vrouwen mogen van haar, nu het kwik richting de dertig graden gaat, niet op kantoor verschijnen zonder panty. Je kan het tegenover je gastheer of gastvrouw gewoon niet maken om niet aan de dresscode te voldoen zo meent van Ditzhuyzen.

Ondanks het maternalistische toontje ben ik het hier volledig met van Ditzhuyzen eens. Nederlanders zouden zich wel eens wat representatiever mogen kleden, als het er op aan komt. Je hoeft hiervoor overigens heus niet naar culture extremen als het Midden-Oosten of Afrika te wijzen. Ook in het hete Italië en bloedhete Spanje zien ze er op kantoor netjes uit, gapend begrotingstekort of niet. Toch moet ik bekennen dat óók ik vandaag een korte broek draag. “Een dertiger in een korte broek”, als student kon ik mij niks lulligers voorstellen. Maar de enigen met ik wie vandaag communiceer zijn Word, Excel en een paar andere dertigers/veertigers in korte broeken. No stress van Ditzhuyzen…

 1. 1

  Als je met klanten of opdrachtgevers te maken hebt is het niet wenselijk dat je een korte broek draagt vind ik, maar als je in een omgeving zit met mensen die je dagelijks ziet dan is er niets op tegen toch?

  Hangt er ook een beetje vanaf hoe warm het op je werkplek is.

 2. 5

  Zomer is best leuk maar de kleding van sommigen is behoorlijk schrikken. Voordat je het weet zitten er mensen in boxershorts en op badslippers. Een beetje decorum graag, je bent niet thuis.

 3. 6

  en damn, wat geniet je meer van een korte broek als je hem aantrekt na een hele dag pak dragen.

  panties vind ik trouwen compleet outrageous. niet iedereen heeft de respectabele leeftijd en gebruikte benen van mevr. v ditshuyzen.

 4. 7

  Ik ben wel blij met de wat pragmatischere kledingregels in Nederland, en het feit dat ik een spijkerbroek kan aantrekken en bij echt mooi weer een polo (een overhemd met korte mouwen is natuurlijk wel wat twijfelachtiger).

  Pakken moet je weer laten stomen en dat heeft natuurlijk ook een enorme ecologsiche voetafdruk (en ze zijn duurder).

 5. 8

  Alsof al die middlemanagers en dozenschuivers in Nederland (ik doe een gok, 50%) in een mooi pak ineens wel zinnig werk doen.

 6. 9

  Korte broeken bewaar ik voor de tennisbaan.
  Ben het verder niet helemaal eens met mevrouw van Ditzhuyzen; er zijn maar weinig kledingstukken zo onsmakelijk als panties.

 7. 10

  Hangt uiteraard van de kwaliteit benen af. En of er van die afgrijselijke wandelsandalen met horrortenen bijgaan.
  Verder is er 1 item waar ècht een ban op mag: nietsverhullende leggings. Vooral omdat die gedragen schijnen te moeten worden door kwabcollecties met een enkeltje hart- en vaatziekten.

 8. 12

  Nee, hete kleding en de airco op volle toeren, da’s slim.. Mad dogs & Englishmen go out in the mid-day sun.

  Verder eens met parallax.

 9. 13

  parallax, dat is het probleem nou juist: al die middlemanagers en dozenschuivers dragen spijkerbroeken, poloshirts, overhemden met korte mouwen van ANWB huismerk en als ze een afspraak hebben een fladderend jasje, waarin je a) hun portemonnee b) hun mobieltje c) hun lunchpakket d) hun pak halfzware shag ziet zitten!

  trokken ze gvd maar eens een pak aan!

 10. 14

  De Sargasso redactie heeft blijkbaar een andere koers gekozen. De zomermuzieklijst, mannen- en vrouwenhersens en nu de zomerse dresscode. Hulde! Er is niks mis met meer mainstream bloggen. Of is dit alleen een zomerse koerswijziging?

  Ik doe, zomer èn winter, niets anders en het verheugd mij zeer te zien dat Sargasso dat beleid nu overneemt.
  Overigens: Een zichzelf respecterend weblog kan natuurlijk niet om komkommernieuws heen.

 11. 15

  Kan de naampolitie misschien een einde maken aan het gebruik van potsierlijke namen als Reinildis, daarmee kan je toch niet met goed fatsoen op je werk verschijnen???

 12. 16

  Over 10 jaar lachen we natuurlijk om deze discussie omdat we alleen nog maar videoconferencen. En tegen die tijd is de combinatie flodderige boxer – strak overhemd – mooie das helemaal in. Tenzij de camera te laag staat afgesteld natuurlijk.

 13. 17

  Ik videoconference uitsluitend in me nakie. Daar heb ik dan ook hele mooie programma’s voor. Chatroulette bijvoorbeeld is er zo eentje. Het is alleen altijd zo’n moeite om de klant te vinden.

 14. 18

  @16: maar dan nog wil ik als ik over straat loop (als dat dan nog voorkomt natuurlijk) verschoond blijven van mannen in korte broeken. Gruwel!

 15. 22

  Korte broeken dienen in hun algeheel verboden te zijn voor mannen boven de 12. Als je een lange broek te warm vind, zoek er dan maar één met een dunnere stof!

 16. 25

  @KJ: verbazingwekkend genoeg vaak wel. Maar kom op zeg, een volwassen vent met een korte broek is toch gewoon geen porem? Wat is het volgende, petjes met een rotor er op zijn ook acceptabel in fatsoenlijk gezelschap?

 17. 26

  @Furby; Ik draag nu een korte broek. En sandalen zonder sokken. Maar ik knip wel m’n teennagels. Ik ging verdomme gisteren bijna van m’n stokkie man ! Niet alle witte boorden werk bestaat uit sales-dudes in ge-airconditionde kantoortorens. Het is dertig graden op mijn werkplek. Ok, ik zie vandaag geen klanten en/of leveranciers en ik heb geen meetings, maar ik ga er op dit soort dagen echt geen principe-punt van maken. Mensen doen maar, doe ik ook.

 18. 27

  Maar kom op zeg, een volwassen vent met een korte broek is toch gewoon geen porem?

  Misschien een keer de sportschool in Furby?

 19. 29

  Een korte broek komt bij ons absoluut niet naar binnen, als je er uit wil zien als een toerist neem je ook maar een dag vrij.

 20. 31

  Aangezien ik ook mijn zelfbeeld en mijn respect voor anderen afmeet aan het soort kleding dat wordt gedragen ben ik ook tegen het dragen van een korte broek op de werkvloer. Daarnaast is het een bewezen feit dat mensen beter werken wanneer ze een lange broek aanhebben.

 21. 32

  Helemaal mee eens met Reinildis van Ditzhuyzen. Als al die 19-jarige studentes zich wat meer bedekken kan ik me misschien weer wat beter concentreren in de universiteitsbibliotheek.

 22. 35

  Nounounou. De vaste bezoekers van het linksvanhetmidden-blog Sargasso blijken toch een stuk conservatiever dan gedacht.

  Hoe zit dat met de stropdas jongens ? En de plek van de trouwring ? Kom, leef je uit en vertel me wat allemaal absoluut niet kan en waarmee ik echt je kantoor niet binnenkom !

 23. 37

  Kunnen we ALLES waar haar opzit niet gewoon bedekt houden? Astenblieft zeg en we zijn hier toch geen haemeaux, met dat beetje hitte? Een lekker ruikend damesmeisje a la, maar je zal maar net een lekker bammetje tonijnsalade zitten eten. Zit er een met zwartbehaard zwetende poten percies onder jouw bureau…

  Kijk, dat Carlos verder helemaal geen schaamte en moraal kent en er als een verweerde wasbeer bij gaat zitten…die was toch al reddeloos verloren…