Zomerquote | Il Cavaliere

zomerquotes3“the minister of the economy Giulio Tremonti pointed out  […] that it was scandalous for just 17,000 taxpayers to declare incomes of more than 300,000 euros while 230,000 luxury cars a year were being driven off Italian forecourts. Thirteen and a half times more drivers than taxpayers.”

Ik heb een vriend in Torino, die wanneer hij tankt uit psychische noodzaak slechts de helft betaalt. Hoe, vraag me het niet, maar hij licht zijn beste vriend de pomphouder uit casuele gewoonte op – altijd. Lees het hallucinante Italiaanse artikel over hoe Italië omgaat met iets wat je Peak Tax zou kunnen noemen. Op een gegeven moment moet het gewoon onmogelijk worden voor een belastinginvuller dat nog oprecht te doen: iedereen doet het, en jij zal maar bij die minderheid horen die nog wel afdraagt voor het algemeen. Natuurlijk: als Il Cavaliere als staatshoofd het zo bont mag maken… wie zou dan die arme Ferraririjder zijn ontduiking mogen ontzeggen? Dat ruikt naar keihard veroordelen!

 1. 1

  Altijd leuk om naar de problemen in andere landen te wijzen, maar is het in Nederland zoveel beter?

  Echt niet.

  Toch blinkt Nederland erin uit om naar de ander te wijzen. Typisch Nederlands.

  De zwarte economie in Nederland is wellicht 1/3 in omvang van de totale economie. Belastingontduiking is een nationale sport. Zwartwerken wordt volop gedaan. Fraude lijkt in Nederland te zijn uitgevonden en iedereen bespiedt iedereen in het geniep door gordijn, gerucht en kinnesinne.

  Ik heb weleens geprobeerd de belastingdienst in te lichten over een notire zwartwerker die in het geniep er een garage op nahield en tot over zijn oren in de motorhandel zit, maar dat bleek alleen schriftelijk te kunnen. Bovendien werd me op het hart gedrukt om het vooral anoniem te versturen omdat men anders ‘achter mijn naam zou kunnen komen’.

  Je zou ze de kost moeten geven, de zwarthandelaren in ons land. De metselaren en stukadoren die op zaterdag even een paar honderd euro extra in hun zak steken. De alleenstaande moeders die van de gemeente een huis + vollegdige uitkering krijgen maar ondertussen wel fijntjes bij hun nieuwe vent inwonen. Wordt niets tegen gedaan.

  Ook op overheidsniveau wordt er in Nederland volop misbruik gemaakt van bevoegdheden.

  De bouwfraude, de envelopjes bij de provincies, de in-natura steekpenningen, het is een grote brij van belangenspelletjes die het vertrouwen in de staat volledig ondermijnt.

  De drugshandel, prostitutie, heling, diefstal, fraude en smokkel zijn in Nederland aan de orde van de dag.

  Lijkt mij daarom geen toeval dat Nederland onbestuurbaar is. Ieder volk krijgt de regering die het verdient.

  Maar foei die italianen toch!

 2. 2

  @De Witt; mijn eerste reflex was dat je een zure ouwe zeikerd bent, maar ik vrees dat je toch wel een beetje gelijk hebt…
  Alleen die laatste opmerking over de onbestuurbaarheid is onzin.

  Las gister een persberichtje over een fraude-onderzoek in mijn stadsie, daar wordt je niet echt gelukkig van. Gaat om onderzoek naar fraude en illegaal werken in Ondiep, meer dan de helft van de onderzochte prive-personen maakt zich schuldig aan een vorm van belasting/uitkeringsfraude:
  http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=343440&type=pers

 3. 4

  @1: En toch lachen ze je uit in België en Italië. Maar 1/3e van de economie zwart, wat een beginnelingen daar in Nederland. Je bent wel heel naïef over je buren als je denkt dat Nederland fraude uit zou hebben gevonden (om niet te zeggen, de Italianen fraudeerden al toen in wat later ooit Nederland ging worden het schrift nog geïmporteerd moest worden).

  Fraude, prostitutie, drugshandel, diefstal en heling zijn een beetje van altijd en overal, maar in Nederland is het nog opmerkelijk onder controle. Sommige mensen beseffen eigenlijk niet hoe goed we hier onze zaakjes voor elkaar hebben, in vergelijking met de rest van de wereld.

 4. 5

  “Sommige mensen beseffen eigenlijk niet hoe goed we hier onze zaakjes voor elkaar hebben”

  Ga toch weg man met die masturberende zelfingenomenheid, dat is zo’n ander Nederlands trekje. Ik bedoel het niet persoonlijk hoor, maar in het algemeen. Het kan ALTIJD beter en zeker en vast juist nu.

  Hoe meer vertrouwen in de overheid er is, hoe beter voor de economie en samenleving. Maar in plaats dat er op een postieve en constructieve manier zoveel mogelijk door iedereen een beetje wordt meegewerkt, is het net 1 grote roddelkliek die in voetbaltermen allemaal op een kluitje spelen en zolang mogelijk proberen te pingelen, het liefst achterin voor de eigen goal. Ook wel bekend als klagen.

  Ja de overheid en het leven in Nederland is zo slecht nog niet, maar ondertussen lijkt het uitsluiten van de ander verdacht veel op weigering zelfs maar het speelveld te willen betreden. Schreeuwen vanaf de tribune naar elkaar, meer is het niet.

 5. 6

  “Ook wel bekend als klagen.”

  Ja ik zie jou dat inderdaad doen, maar mijn “masturberende zelfingenomenheid” ziet er toch niet echt uit als klagen, het wordt zo wel een hele schizofreen figuur, die zelfingenomen klagende Nederlander.

  Ik daarentegen zie een voor de mensheid uitzonderlijk hoog vertrouwen in de overheid (misschien wel een beetje teveel), relatief weinig fraude, een samenleving die grotendeels goed werkt (en ja natuurlijk het kan altijd beter) en dus geen reden om met zo’n doemdenkverhaal aan te komen als #1. Al helemaal niet als we eens een blik over de grens werpen, bijvoorbeeld in Italië. Dan zijn we hier toch echt veel beter bezig. Geen reden om achterover te leunen, maar zeker ook niet om te gaan klaagzingen.

 6. 7

  Die zwarte economie in Nederland is helemaal niet erg, sterker nog, het is de motor achter onze ‘witte’ economie, Nederlanders integenstelling tot onze buren steken dat zwart geld al vrij snel weer in onze eigen witte economie.

  Nog een goede reden om niet al te hard tegen die zwartwerkende schilders, bouwvakkers e.d. op te treden is dat het voor de gemiddelde Nederlander allang niet meer wit te betalen is om bijv. een schildersbedrijf je huis te laten schilderen, een beetje schilder doet tegenwoordig al snel 45 euro per uur en daar komt nog eens bij dat de meeste (grotere) schildersbedrijven niet eens particuliere huizen meer willen schilderen (verdienen ze bijna niks aan).

  En die schilder die die paar honderd euro in zijn zak steekt geeft die paar honderd euro al meestal binnen paar weken weer uit in het reguliere circuit.

 7. 8

  Toch wel schattig eigenlijk. Zo’n azijnpisser die maar kankert op al die Ollanders die alleen maar zitten te klagen.

  Nee, “op een postieve en constructieve manier zoveel mogelijk door iedereen een beetje wordt meegewerkt”, daar moeten we naar toe, kankert hij (of zij) er vrolijk op los.