Zomerquote | Elektriciteits-exportland?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

zomerquotes3 “Mijn rekenmachine smolt op dat moment. Om al dat fossiele vermogen op te souperen moet de gloeilamp onherroepelijk blijven. Is dat de bedoeling? Hebben we in ons land een klimaatbeleid, vraag je je af, en wie is daar verantwoordelijk voor?” (zonnepanelen.wouterlood.com)

kolencentraleFloris Wouterlood van zonnepanelen.wouterlood.com is verbijsterd als hij de cijfers [.pdf] van energienetbeheerder TenneT narekent. Volgens TenneT gaat het in de toekomst zó goed met de energieopwekking in Nederland dat het een elektriciteits-exportland wordt. Mits er een paar kolencentrales worden bijgebouwd. Wie echter de gevolgen van dit toekomstvisioen beter bekijkt stuit op tegenstrijdigheden, fysische belemmeringen en vervelende financiële consequenties.

Wouterlood rekent u voor: momenteel wordt er in totaal 24,1 GW aan stroom opgewekt in Nederland. De ambitie is om dit in 2016 te laten groeien naar 45,1 GW, dat is dus 21 GW erbij. Hiervan zal 17,5 GW komen uit thermisch vermogen (kolen, gas) en slechts 3,3 GW uit windenergie. Fossiel groeit in absolute zin vijf maal zo snel. Hoe tegenstrijdig? De EU-doelstelling om per 2020 voor 20% duurzame stroom op te wekken gaat zo nooit gehaald worden.

Een fysische belemmering met een vervelende financiële consequentie: het huidige netwerk kan al die extra stroom niet aan. De consument gaat straks betalen voor de aanleg van extra kabels en hoogspanningsmasten ten behoeve van de export. Hoe NIMBY wil je het hebben! Eerst met het buurtcomité heldhaftig een windmolen bestrijden en vervolgens een hoogspanningsmast in je achtertuin krijgen en er nog zelf voor moeten betalen ook! Nu heb ik mij laten vertellen dat al die kabels toch al wel aan vervanging toe zijn, maar een haast verdubbeling van de capaciteit kost sowieso al veel meer?

De overheid wil in al haar goedheid groene energie op het net wel voorrang geven boven grijze, zodat straks dure nieuwe kolencentrales worden stilgelegd als de windmolens draaien en zonnepanelen zon vangen?! Tegen die tijd is de gloeilamp uitgefaseerd en moeten we naarstig op zoek naar nieuwe capaciteit om al niet af te voeren exportstroom zelf op te consumeren. This is the age of stupid…

Reacties (9)

#1 Meester

Het blijft toch bewonderenswaardig dat de lobbyisten van de grote energie bedrijven dit zo snel voor elkaar gekregen hebben. Respect. Hoe lang zat het kabinet er nu toen er werd besloten tot uitbreiding van het aantal kolencentrales? Een maand of 2? “Weet u wel dat Nederland een Elektriciteits -exportland kan worden?” zei de lobbyist. Dat ene zin bleek al voldoende om alle goede voornemens van duurzaamheid en enige reële feeling met de node van tijd waarin we leven overboord te zetten. Cramer vergat terstond alle dromen van haar activistische verleden, vd Hoeven kreeg een prachtig vlaggetje om mee te wapperen. Nederland, exportland, WAUW!

Respect! Zulke lobbyisten willen we allemaal wel, wat een held. Bravo! Geef die man een bonus.

 • Volgende discussie
#2 Joost J.

Er wordt altijd gekeken naar het economisch motief, wat vaak de doorslag geeft. Dominee en koopman. Belijden met de mond, maar andere dingen doen met de hand.

De Eemscentrale wordt opgezet door Duitse energiereuzen, omdat ze dat in eigen land niet kunnen.

De REC Harlingen wordt helemaal niet opgezet voor het restafval van Friesland, maar door de ligging aan zee voor het afval uit Noord-Duitsland en Engeland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJ

En waarschijnlijk vanwege een beetje know-how in die hoek qua energiewinning (Slochteren).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 S’z

Tja, NL is nu toch àl een neurotisch land, dus blijf dat gebruiken als voordeel. Die neurose ligt dan in de weegschaal, maar het is voor de economie en de welvaart en de levensstandaard !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Niels

Hmm, mijn linktip is ietsje anders neergezet maar wel goed dat hier ook de aandacht op wordt gevestigd..

Ik vond zelf het linkje van Floris Wouterlood naar het artikel in de volkskrant nog een heftiger stukje van lobby-ellende.

U en ik gaan zonneenergie opwekken en duurzaam bezig zijn. Daardoor blijven de kolenboeren zitten met hun vuile energie. Of wij hen daar dan maar even voor willen compenseren. http://www.volkskrant.nl/economie/article1277555.ece/Elektriciteitsnet_kan_aantal_centrales_niet_aan?source=rss

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ReinoutS

Om witheet van te worden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Johan

Nederland. Een prima land dat gelegen is in het infrastucturele hart van Europa. De tweede grootste haven ter wereld waar héél veel grondstoffen binnen komen. Er is een overvloed aan koelwater, dus weinig noodzaak om afgrijselijk koeltorens te bouwen. Dit Nederland is nu niet in staat om zijn eigen elektriciteit op te wekken. Wij moeten het importeren. We zijn afhankelijk van de Franse nucleaire centrales en de Duitse (bruin)kolen centrales. En dan alsnog geldt hier in Nederland de hoogste elektriciteitsprijs van Europa.

En hierboven zucht men dat we straks eindelijk onszelf kunnen bedruipen. Dat we eindelijk niet van de rest afhankelijk zijn. Dat we eindelijk de ideale ligging van Nederland gebruiken. Bizar.

En die 20% reductie in 2020, vergeet die maar… Met veel van die “softe” internationale afspraken, zal ook deze niet lukken. De gezamenlijke groep politici zit allemaal in hetzelfde schuitje. Om een ander wat recenter voorbeeld aan te halen, welke minister van Financiën in Europa hoor je over de 3% begrotingsregel…? Geen één. Omdat ze het allemaal niet bolwerken. Zo zal dat ook gaan met de klimaatafspraken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Niels

Johan heeft weer eens niet gelezen maar blaat heerlijk vanuit zijn Co2 toren met een lekker stukje chauvinsme..
Het jezelf kunnen bedruipen is prima Johan, dit doen met Co2 brakende kolencentrales die je niet moet willen, is niet prima.

De duurzame alternatieven zijn aanwezig alleen worden die door een sterke lobby er lastig gemaakt voor de burger en als ie het dan toch doet, willen dezelfde energie bazen er graag geld voor zien..

M.a.w. we’re being fucked. LEZEN, Johan, voor je gaat schreeuwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rob

Het klimaatbeleid van Nederland wordt zo langzaamaan wel duidelijk. We zetten een dubbele capaciteit aan grote centrales neer die zoveel stroom opwekken dat we het zelfs niet kunnen exporteren. We kopen netten in Duitsland zodat we extra goedkope bruinkool- en kernstroom kunnen importeren.
We zetten 6000 MW wind op zee. En die zetten we met behulp van al die stroomoverschotten volcontinu op bláázen zodat de gehele Noordzee droog komt te staan. Laat dan de vloedgolven als gevolg van de klimaatverandering maar komen. Onze dijkbewaking is op orde….

 • Vorige discussie