Zomerquote | 8000 Volt

zomerquotes3“Much of the crime in Brazil is fuelled by the huge economic disparities between social classes” (France24)

8000voltDe Saoedisch-Amerikaanse blogger Rasheed Abou-Alsamh woonachtig in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia geeft een verklaring voor de schrikbarende toename van 8000-Volt hekken rondom de huizen in zijn buurt Lago Sul. Twintig jaar geleden had niemand nog dergelijke verdedigingslinies nodig, maar inmiddels heeft iedereen ze aldus Rasheed. Brasilia heeft met de komst van honderdduizenden arme (katholieke) plattelandsbewoners een enorme demografische verschuiving meegemaakt. De nieuwe stadsbewoners zijn er echter nog nauwelijks op vooruit gegaan en een deel vervalt in criminaliteit. Het gevangenissysteem is volgens de Brazilianen ook schuldig aan de hoge criminaliteit, het zou de gevangenen in de ‘watten leggen’ en gedurende vakantieperiodes zelfs naar huis sturen.

Het klinkt allemaal heel bekend…
Maar toch er zijn juist ontzettend veel verschillen met Nederland. De criminaliteit in Brazilië is velen malen geweldadiger, frequenter en omvangrijker. In Brazilië bestaan (bij mijn weten) voor deze groep nieuwkomers geen huursubsidies, uitkeringen en banenprogramma’s. De gevangenissen in Brazilië zijn overvol, smerig en het leefklimaat is er extreem geweldadig (foto’s). Toch klagen de ‘gewone’ Brazilianen over het pamperen van gedetineerden? En dan nu het opmerkelijkste: de arme immigranten die in de stad voor problemen zorgen zijn niet van een andere cultureel-ethnische afkomst dan de rijke rijke stedelingen: het zijn katholieken onder elkaar?! Er is ook geen taalbarrière tussen rijk en arm. Onbewust vraag je je af: wat is het kostenplaatje van zo’n 8000-Volt hek nou eigenlijk? (als je uitgaat van 2 jaar vaste stroomprijs).

 1. 4

  Tja, als je geen uitkeringen, huursubsidie en banenprogramma hebt en je woont in een wijk waar elk uur iemand omgelegd wordt, kan ik me voorstellen dat je in de gevangenis beter af bent: je hebt een dak boven je hoofd, je krijgt te eten en de mensen die met wapens rondlopen zijn tenminste niet crimineel.

  Dat klinkt in vergelijking wel als pamperen.

 2. 6

  @#5 Carlos dat doet me denken aan een scène uit Airplane! (Flying High) … al ging het daar om ’n Turkish prison (klikmelink). Good point uw artikel en comments verder (bv. #3).

 3. 7

  @2-3: Hmm, bedoelde meer de betaalbaarheid van een 8000 volt hek, niet de dodelijkheid. Maargoed, schrikdraad in NL kan ook tot zo’n 10000 Volt lopen, en zoveel dode wildplassers hebben we hier ook niet per jaar.

 4. 8

  @5: Dat lijkt me inderdaad wel waarschijnlijk, gezien de frequentie en gewelddadigheid van gevangenis-opstanden daar.

  @7: Bedoelde ik ook. Jij stelt dat wattage de prijs doet opdrijven dus ik vraag hoeveel vermogen het ding moet hebben om effectief te zijn?

 5. 10

  @1: Voltage zegt wel degelijk iets. Ik maak 2 stroomhekken en op beide wordt 5kW aan vermogen aangeboden. Op het ene hek staat 8000V / 625mA, op het andere hek 12V / 416A. Als je één van deze twee hekken vastpakt overleef je het waarschijnlijk niet, het andere hek zul je niet eens aan merken dat er spanning op staat.

  Jij mag kiezen welke je vast wilt pakken.

 6. 12

  @9: Mogen we dus zeggen 800 Watt? Dan kom je bij Nuon met een 2-jarig contract met €0,2143/kWh uit op dik €213/jaar uit. Is de laatste vraag toch al beantwoord.

 7. 13

  De Braziliaanse Wilders (als men dat fenomeen daar kent dan tenminste) zal daar best een flinke dobber hebben met die hordes criminele katholieken. Heeft sowieso geen kans. Wijs je als oppositie gewoon naar Nederland. “Die Wilders klaagt daar over hun pamperend gevangenissysteem en criminele Marokkaanse beesten? Veiligheid ’s nachts op straat? Moehaha. Hoeveel vuurwapendoden telde Nederland vorig jaar b.v.? 176? Sao Paulo per dag? Je kan er nog net een hap van een taco nemen…

  @ “dode wildplassers” su

  Sowieso onmogelijk. Een urinestraal krijg je namelijk nooit ononderbroken (aldus geleiding)

 8. 14

  @11: Ik zie het. Over de betaalbaarheid kan ik weinig zinnigs zeggen, maar aangezien het gaat om het afschrikken van dieven heb je wel wat zwaarders nodig dan een simpele (pulsed) schrikdraad generator.

  Denk dat de kosten met name zitten in de aanschaf van zo’n generator en niet in de elektriciteitsrekening, zolang er namelijk geen ontlading optreedt doordat iemand het hek vastpakt, heb je alleen last van transportverlies en het rendement van de generator zelf.

 9. 15

  Wikipedia
  Tariffs

  Average electricity tariffs for the different sectors in 2007 were as follows [24]:

  * Residential: 15.3 US¢/kWh
  * Industrial: 11.3 US¢/kWh
  * Commercial: 14.2 US¢/kWh
  * Rural: 9.1 US¢/kWh

  15,3 US¢ * 0.8 = 12,24 US¢
  12,24 US¢ * 24 hours * 365 days = 107222,4 US¢ = 1072,22 US$
  1072,22 US$ = 744.51 €

  * disclaimer, rekenen is niet mijn sterkste punt *

 10. 18

  @ 16: Om de stroomkosten te berekenen moet je weten wat het rendement van je hoogspanningsgenerator is die 24/7 aanstaat (de aansluitwaarde), en wat het transportverlies is. Dat transportverlies is dan weer afhankelijk van de hoogte van de aangeboden spanning, de gebruikte geleider en de afstand (totale lengte van je hek) die deze geleider moet overbruggen.

  En ja, als er iemand aan het hek gaat hangen krijg je een stroomkring naar aarde met bijbehorende maximale stroomsterkte die de installatie kan leveren. In theorie heel duur, maar ’t duurt vast niet zo lang. ;-)

  Het getal van 800W waarmee hier gerekend wordt is in ieder geval uit de lucht gegrepen.

 11. 19

  @3 Tja, Carlos, wie verwacht nou een discussie over de rendabiliteit van die hekken?
  Ik had ook wel verwacht dat het “het zijn katholieken onder elkaar?!” tot tips & trics zou leiden hoe je één volksdeel tegen elkaar kan opzetten, in plaats van hoe verschillende volksdelen elkaar het leven zuur maken.

  Of bedoelde je wat anders?

 12. 21

  Wattage? (en voltage, amperage, ohmage?)

  Zullen we de dingen gewoon bij hun naam noemen i.p.v. grootheden verbasteren? Dus (elektrisch) vermogen (en spanning, stroom, weerstand).

  Aardig off-topic, maar dat mag hier vast wel ;)

 13. 23

  Deze discussie zegt toch wel erg veel over het afstompingsgehalte van de modale reageerder.
  De vraag, waarom de wereld ten ondergaat, is hier ook meteen mee beantwoord: ze geven er geen flikker om.

  Eénieder van de amateur electriciens: een half dagje in zo’n Brasiliaanse gevangenis zou hun waarschijnlijk al verlossen van deze wereldvervreemding.

 14. 25

  @23: Tis een beetje Carlos zijn schuld. Hij kan toch weten dat er vooral middelbare mannen reageren, die nu eenmaal over hun top zijn qua geheugencapaciteit. Die onthouden dan vooral die laatste zin en laat dat nou net een vraag over de (stroom)kosten zijn.

  Eindig dan met “het zijn katholieken onder elkaar?!”

  Krijg je een heel andere discussie.

 15. 26

  @24: A bloody liberal ? You wish !
  @25: ’t Is natuurlijk ook echt des Nederlands, om het in de eerste plaats over de factuur te hebben.