Serie:

VOORBESCHOUWING – ‘Teflon Tony’ werd ‘ie destijds genoemd, de toenmalige Britse premier Blair. Tefal Tony. Niks kwalijks bleef aan hem plakken. Dat is na het Irak-debacle, waar Blair zich mede verantwoordelijk voor maakte wel iets veranderd, maar nog altijd is hij een graag geziene gast. Tegenwoordig verdient Blair miljoenen met het uitventen van zijn netwerk met de groten der aarde. Slechts in de marges van het publieke debat wordt hem dat kwalijk genomen.

Mark Rutte mag dan de gravitas van een Blair missen, hij beschikt over diezelfde tefalpan-kwaliteit. Politieke affaires glijden van hem af als water van een eendenrug. In zee gegaan met de PVV? Duizend euro beloofd? Bonnetjesaffaire? Rutte zegt gewoon dat hij ‘een grote fout heeft begaan’, kijkt wat spijtbewust de kiezer aan, en hij is weer goed voor een volgende verkiezingsronde.

Of hij lacht het schaterend weg. En kijk, onze wonderboy oogt weer even fris en fruitig als voorheen. Alsof er niks gebeurd is.

Een deel van zijn geheim ligt in zijn vermogen om in alle richtingen mee te buigen, al naar gelang de politieke wind staat. Zelf is ‘ie een sociaal-liberaal, maar als dat electoraal zo uitkomt tapt ‘ie even makkelijk uit een nationaal-populistisch vaatje. Wat dat betreft is Mark Rutte zo’n beetje het politieke equivalent van Mister Fantastic, de rubberen man uit de Fantastic Four.

‘Heeft u ook zo’n hekel aan links?’ vroeg ‘ie z’n achterban op campagne, om vervolgens in bed te duiken met Diederik Samsom. Kon ‘ie goed mee overweg, met Didi, want dat was een intelligente gymnasiumjongen, net als hij.

Oeps, heb ik de PvdA nou gewoon een progressief belastingstelsel laten invoeren in de zorgpremie? Nou ja, dat smeren we wel weer weg met een quasi-ernstige blik en een spijtbetuiging. Om vervolgens vrolijk voort te gaan; geen wolkje aan de lucht voor dit eeuwige zondagskind.

Zelf stoor ik me daar dus aan. Niet het gegeven dat Rutte zo’n kameleon is, noch dat hij een gladde verkoper is die overal mee wegkomt, maar dat er niks onder lijkt te zitten. Geen ideologie, maar ook geen waarachtige persoonlijkheid. Het lijkt enkel oppervlak.

Ik ben benieuwd of Thomas Erdbrink in staat zal zijn onze premier uit zijn tent te lokken en werkelijk wat van zichzelf te laten zien, in plaats van hem weg te laten komen met de opvoering van de zoveelste show. Maar ik vrees meer van hetzelfde.

Reacties (12)

#1 Sigi

Ik ben benieuwd hoe lang ik het vanavond uithou. De hoop dat Erdbrink hetzelfde met Rutte zal doen als hij met Abou Jahjah deed zal wel vergeefs zijn.

 • Volgende discussie
#2 Olav

Ik ga niet kijken. Ik wil het televisietoestel graag heel houden vanavond. Ik lees morgen wel hoe het was. Mocht dan blijken dat er toch iets verrassends is gebeurd dan kan ik het altijd nog terugzien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Prediker

@2 Tip: om tien over 20.00 is er op Canvas het programma Wanderlust. Gaat een Pools-Vlaamse filosofe drie kwartier over het leven bomen met Roger Scruton.

Die serie gaat wel heel erg over geloof, zo te lezen, maar hé, het is zondag, dus het moet maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Teflon (tefal) is bij krassen en bij forse opwarming kankerverwekkend.
Ik zou Rutte het vuur dus niet te na aan de schenen durven leggen ;-)
Kijken doe ik niet:
Ik heb al genoeg neoliberale lulkoek gehoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

Het ligt nog in de toekomst, maar misschien gaat Rutte het eerste kabinet presenteren dat deze eeuw de eindstreep heeft gehaald. Misschien ligt dat aan zijn teflon eigenschappen. Maar Rutte is geen man waar je gauw ruzie mee krijgt lijkt mij.

Dat hij geen ideologie kent lijkt mij alleen maar een pluspunt.
Het is bijna jammer dat hij van de VVD is en niet van een fatsoenlijke partij. (zijn die er dan?)

Ik vind Rutte een aardige man.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 kilgoretrout

De zomergastfilm is in ieder geval niet verrassend. Zou er uberhaubt iemand zijn die naar zomergasten kijkt en Intouchables nog niet kent?

Wat zou eigenlijk de boodschap zijn die Rutte mensen wil meegeven met de film? Dat als je rijk benten in een rolstoel zit je gewoon zelf je zorg kan regelen? Of dat als er in werkelijkheid iets positiefs wordt gedaan door iemand met een Arabisch uiterlijk je die rol in een film beter kan laten spelen door een echte Afrikaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Prediker

@6 Dat je altijd wel wat van je leven kunt maken, als je maar een positieve instelling hebt, natuurlijk!

Het tekent de oppervlakkigheid van de man.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 kilgoretrout

@7, een positieve instelling en een familiefortuin natuurlijk…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Olav

@3:

@2 Tip: om tien over 20.00 is er op Canvas het programma Wanderlust. Gaat een Pools-Vlaamse filosofe drie kwartier over het leven bomen met Roger Scruton.

Die serie gaat wel heel erg over geloof, zo te lezen, maar hé, het is zondag, dus het moet maar.

Bedankt voor de tip, maar ik had al gezegd dat ik de TV graag heel wilde houden vanavond…

Die documentaire over de Kelten lijkt me wel wat. Of anders probeer ik nog een hoofdstuk van mijn boek af te krijgen.

Wat betreft Intouchables: best een aardige film, niet slecht geacteerd en genoeg grappige momenten. Maar je moet er inderdaad niet te diep over nadenken want dan wordt het al snel problematisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 willem visser

Ik heb het een half uur geprobeerd; kijken en luisteren.
Rutte wil zich profileren als serieus te nemen intellectueel die ook nog een leuk en vlot causeur is. Hij weet wie er kijken naar Zomergasten.
In tegenstelling tot @5 mag ik de man niet; ik vind hem gewoon nep.
Teevee uit en na een glas rode wijn op tijd naar bed om een goed boek te lezen (De ongelovige Thomas heeft een punt – Johan Braeckman en Maarten Boudry).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lutine

@10

Ik ben inmiddels afgehaakt. Ik zie te veel de politicus Rutte.
Maar dat ligt hem ook aan Erdbrink die totaal ongeschikt is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 B. Beukman

Prachtige tv, heb me geen moment verveeld. Rutte is een veelzijdige man met een interessante biografie. Zijn tv-fragmenten waren goed gekozen, en soms verrassend. Wie had er verwacht dat hij met Neil Kinnock zou aankomen?
Politiek moet ik de man niet, maar so what? Verder kan iedereen de pot op.

 • Vorige discussie