Zomergasten | Over beschadigde klungels en botsende relaties

VOORBESCHOUWING – Zomergasten zou natuurlijk niet compleet zijn zonder een romanschrijver. Schrijvers nemen een bijzondere plaats in onze cultuur in (en niet alleen de onze). Ze brengen een aura van diepzinnigheid met zich mee. De schrijver is de intellectueel onder de kunstenaars, en kunstenaars, zo leerden we vorige week van Hedy d’Ancona, leren je opnieuw naar de wereld te kijken.

Griet op de Beeck (morgen wordt ze 43), Vlaams dramaturge, journaliste en inmiddels romanschrijfster, brak in 2013 door met Vele hemels boven de zevende, waarin ze aan de hand van vijf romanpersonages de menselijke worsteling in de zoektocht naar geluk blootlegde. De recensenten waren lovend: middels vertellingen in ik-perspectief wist Op de Beeck schijnbaar moeiteloos een inkijkje te bieden in hoe doodgewone mensen door het bestaan klungelen, laverend op een zee van verwachtingen, behoeften en zelfopvattingen die botsen met elkaar en die van familieleden en beminden.

In Kom hier dat ik u kus (2014) deed ze dat kunststukje nog eens over, waarbij ze aan de hand van drie perioden uit het leven van haar protagonist ook de biografische ontwikkeling die mensen maakt tot de relationele klungels die ze zijn, beschadigd en opgescheept als ze zijn met elkaar, en in de verhalenbundel Gij Nu (2016) kookt ze die thematiek samen in een aantal korte vignettes.

Ik vat het maar even samen uit de recensies, want ik heb zoals ik wel eens heb verteld het geduld niet voor romans. Ik ben wat dat betreft duidelijk een kind van de TV-generatie. Doe mij maar een spannende film.

Over films gesproken, Op de Beecks’ Zomergastenfilm ‘Mommy’ (2014), over de stroeve en bij vlagen gewelddadige relatie tussen een alleenstaande moeder en haar puberzoon, bestrijkt dezelfde thematiek die Op de Beeck in haar werk weergeeft: hoe mensen in hun zoektocht naar geluk maar wat aanklungelen in botsende relaties van broze en beschadigde mensen.

Het laat zich licht raden waar het gesprek vanavond over zal gaan. Even checken: jawel hoor. Dat wordt een vertrouwd avondje leunstoelpsychologie over familiebetrekkingen en beschadigde mensen in de zoektocht naar geluk.

Nu maar hopen dat Thomas Erdbrink zijn gast niet in de wielen rijdt.


Toegift

In Vlaanderen hebben ze dat Zomergastenconcept inmiddels ook ontdekt, alleen heet het daar Alleen Elvis blijft bestaan, en trekken ze er op Canvas slechts anderhalf uur voor uit. Daar was Op de Beeck in 2013 te gast. De uitzending kan ik niet vinden, maar dit nagesprekje op de studiogang doet vermoeden dat ze een ideale Zomergast zal blijken te zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld