DATA - De namen zijn bekend voor de serie Zomergasten van de VPRO dit jaar. Ook dit jaar, zoals alle jaren sinds 2010 zijn maar 2 van de 6 gasten vrouw.
We hebben daarom de historische vrouw/man-verdeling maar eens in kaart gebracht.
Gerekend over al die jaren heen is 1/3 van de gasten vrouw. De cijfers van het CBS geven aan dat vrouwen vrij consequent 50,5% van de Nederlandse bevolking uitmaken.
Hoe rechtvaardigt een progressieve omroep als de VPRO dit?
Reacties (21)
Omdat de VPRO en het programma zich niet ten doel stellen om willekeurig wat Nederlandse mensen uit te nodigen, maar min of meer bekende mensen, oftewel mensen in topposities in de samenleving … lijkt me zo.
Hieruit blijkt dus onmogelijk de (mate van) progressiviteit van de VPRO. Het is meer een graadmeter van de (mate van) progressiviteit (of eigenlijk: m/v-gelijkheid) de samenleving.
Alleen als je de m/v-verdeling van Zomergasten naast m/v-verdeling van topposities in de samenleving zou leggen, dan zou je daaruit kunnen concluderen dat de m/v-verdeling van Zomergasten daarbij (on)gunstig afsteekt.
Heb je het aan ze gevraagd, of moeten wij met zijn allen raden?
@1 Dat lijkt mij een self-fulfilling prophecy. Verder denk ik dat er best tot een eerlijke lijst te komen is met evenveel invloedrijke vrouwen als mannen gebaseerd op de Nederlandse aanbod.
@3: Ik denk van niet. Het self-fulfilling prophecy argument gaat trouwens ook niet op. Je wordt niet topmens in de samenleving omdat je Zomergast bent, maar omgekeerd. Overigens moet ik eerlijk bekennen dat ik op Abutaleb na echt zou moeten googelen waarom deze mensen zijn uitgenodigd.
Na lezing ging ongeveer door mijn hoofd wat onder #1 wordt beschreven.
Verder:
Ligt het aan mij dat ik denk dat de gasten m/v wat minder markant lijken te worden als gevolg van een “vervlakkende” bevolking?
;-)
En vergeet ook niet dat een verschuiving van 1 man of vrouw de verhouding meteen op 50-50 brengt. Een man of vrouw meer of minder in een jaar maakt nogal wat uit qua percentage, wat de VPRO het ene jaar progressief, het andere jaar conservatief maakt.
Gaat dit om emancipatie of egalitarisme?
@6 Wel opvallend dat er geen jaren tussen zitten waar vrouwen over de 50% vertegenwoordigd worden. Dat vind ik toch ten nadele van de VPRO spreken qua progressiviteit.
@0 Wat doet je vermoeden dat de man/vrouw verhouding in de groep potentiele zomergastengasten een weerspiegeling van de samenleving is? Het simpele feit dat de man/vrouw verhouding in bijvoorbeeld vrijwel geen enkele beroepsgroep een weerspiegeling van de samenleving is doet vermoeden dat je aanname niet alleen nergens op gebaseerd is maar eigenlijk vooral ook nergens op slaat.
Maak je liever druk om de man/vrouw verhouding van kinderopvangmedewerkers (Waarom nou juist hen? Omdat – mocht de scheve man/vrouw verhouding veroorzaakt worden door inprenting en discriminatie – die inprenting begint bij het simpele feit dat kinderopvangmedewerksters allemaal vrouw zijn en kinderen dus al meteen snappen dat voor kinderen zorgen wel een vrouwendingetje moet zijn).
@4 Niet mee eens. Voor zomergasten moet je vooral bekend en boeiend zijn voor de doelgroep. Dat komt neer op creatieve intellectuelen. Dat lijkt mij juist een groep waar vrouwen eerder over- dan ondervertegenwoordigd worden.
Zoals ook de andere afgelopen jaren (een stuk of zeven, acht) moest ik ook dit keer weer reageren met: “Wie?” “Waarom dan?” of “Nooit van gehoord”.
Dat scheelt me dus weer zo’n zes avonden treurbuis.
Toegegeven, Abouteleb is er één die ik ken. Maar zoals eerdere gasten die nog actief politicus zijn zal hij voornamelijk (a) z’n eigen straatje schoonvegen (b) de volgende verkiezingen proberen te winnen en (c) voor al de geit en de kool willen sparen.
Nog even en een weekendje bingen op een DVD met het afgelopen seizoen van RTL Boulevard wordt interessanter.
Jammer van het frame, of de vpro progressief is of niet. Het gegeven dat vrouwen weinig worden gevraagd, was op zich interessant genoeg.
Ik heb even zitten turven, maar van de laatste 20 posts op Sargasso zijn er 11 van mannen, 1 van een vrouw, en 8 waren niet direct duidelijk.
Hoe progressief is Sargasso?
Ik bedoel maar, wat zegt dat nou?
Het aandeel negers, hebben jullie dáár al naar gekeken?
@10 met als hoogtepunt van die creatieve intellectuelen….
Ben Verwaayen? Henk Jan Smits?
Zomergasten is zóó 1990. Echt waar, na een paar seizoenen had het op moeten houden. Die gasten worden elk jaar onbekender en saaier.
@16: Je hebt wellicht gelijk, maar wat vooral al jaren geleden op had moeten houden is het zo op een voetstuk zetten van dat programma. Ik bedoel: het is groot nieuws als de presentator en later de gasten bekend gemaakt worden. Er zijn voor- en nabeschouwingen. En er zijn zelfs zure stukjes op weblogs over of de VPRO wel progressief genoeg is omdat het aandeel vrouwelijke gasten geen 50% of meer is.
Mensen: het is gewoon een TV programma, hoewel wat langer dan gemiddeld op de Nederlandse TV. Dat kan je boeiend vinden of niet. Niet meer, niet minder.
@11: Je bent niet de enige. 5 van de 6 zijn volstrekt onbekend voor me. Een programma als Zomergasten moet ervoor dienen om het publiek wat dieper in de ziel te laten kijken van een bekende Nederlander en niet dienen als PR voor relatief onbekende mensen. Volgens de binomiale verdeling wijst overigens 4 mannen en 2 vrouwen niet op bevoordeling van mannen. De kans hierop in 34%.
Afgezien van het feit dat anderen er misschien last van kunnen hebben: is er ook iemand die er zèlf last van heeft, van die scheve verdeling? Dan denk ik aan persoonlijk ongerief zoals slapeloze nachten, slechte stoelgang, concentratiestoornissen, jeuk…
@19: Ik kan je wel melden dat de discussie erover een weldadige uitwerking heeft op mijn stoelgang.
(mijn therapeut zegt altijd dat een postitieve boodschap meer impact heeft)
Even statistisch redenerend. Zomergasten doet elk jaar een trekking uit een populatie. De vraag is of die steekproef de verdeling man/vrouw van de populatie goed weergeeft. Om de vraag van Steeph te beantwoorden moeten we dus weten hoe de verdeling man/vrouw is in die populatie: artiesten, wetenschappers, Bekende Nederlanders, denkers, journalisten en andere interessante mensen die van zich zelf denken dat ze interessant genoeg zijn om een hele avond naar te kijken. Ik laat speculatie hierover graag aan anderen over.