Zomergasten 2023 met Theo en Thomas

Foto: Schermafbeelding website VPRO Zomergasten 2023 Theo Maassen foto © reinier van brummelen
Serie:

De VPRO ontvangt weer zes Zomergasten. Met een nieuwe gastheer / presentator: Theo Maassen.

Waarom heb jij hier ja op gezegd, toen je werd gevraagd?
Theo Maassen: ‘Nou, gevraagd… Ik heb mezelf nogal opgedrongen.’

Oh wacht, zo begon het interview met Theo Maassen, tien jaar geleden, vlak voor hij zijn ‘24 uur met…’ ging presenteren. Daar zag hij wel een mooie toekomst in :

Ik wil dit heel graag, ik wil hier góed in worden en ik hoop ook echt dat ik dit tien jaar kan blijven doen.

Hij wist wel wat voor gasten hij in  het programma wilde.

Heb je een verlanglijstje?
‘Ik zou graag een kok willen, een schrijver, en een humorist zoals Gummbah of Kamagurka. Uitblinkers. En politici. Rita Verdonk! Er moet ook een zekere urgentie zijn. Bij Ali B bijvoorbeeld is het dat hij zo’n fenomeen is.

Het werden drie jaren. Zijn verlanglijstje werd redelijk gehonoreerd. Ali B. in de eerste aflevering, twee schrijvers, twee en een halve humorist en een politicus waren te gast. Die politicus was Fred Teeven, een variant van Rita Verdonk, dus verlanglijstje vervuld.
Kamagurka ontbrak, maar dat wordt in de vijfde uitzending van Zomergasten 2023 goed gemaakt.

Auditie gedaan

Voor Zomergasten hoefde hij zich niet aan de VPRO op te dringen. Theo gast bij Op1 (12 juli):

Ze hebben me gevraagd, nou, ik heb auditie gedaan

Het Op1-item werd geen sprankelend vraaggesprekje. Theo Maassen liet niet veel los , op een stukje zelfspot na:

Dat is ook wel lang voor mij, drie uur stilzitten, ik zit nu al verschillende houdingen te zoeken. Ik ben niet echt een zitter

Een paar dagen later verscheen bij Dagblad van het Noorden (DvhN) een veel beter interview. Daar bekende hij zijn zitvlees tegenwoordig wat beter onder controle te hebben en (onthulling?) hoe lang hij Zomergasten denkt te presenteren.

Vraag: U bent 56. Had u Zomergasten net zo goed eerder aangedurfd?
“Vast wel. Maar ik ben blij dat het nu pas komt. Ik denk echt wel dat ik als vijftiger een andere interviewer ben dan als veertiger en zeker als dertiger, toen had ik simpelweg nog geen drie uur op een stoel kunnen blijven zitten.’’

Maassen doet het eenmalig

Iets verder in het interview filosofeert Maasen wat over het leven (“We zijn allemáál maar wat aan het hannesen hier”) en de dood. Drieëntachtig vind hij een goeie leeftijd om te sterven. Dat zal ergens in 2050 zijn.

“En dan staat op mijn grafzerk: presenteerde eenmalig Zomergasten”

Ziet u? Eenmalig! Dat motiveert extra om deze editie van Zomergasten helemaal mee te maken. We mogen van Theo Maassen verwachten dat hij wel wat heeft toe te voegen aan dit ‘instituut met een mythische status’ (DvhN). Hij is immers gepokt en gemazeld als gast (2004 in Zomergasten, 2009 in 24 uur met…) en presentator (2014 – 2016 24 uur met…, 2020 – 2022 podcast Ervaring voor beginners).

Is er meer buiten hemel en aarde?

Vanavond gaat hij van start met kosmoloog Thomas Hertog. Hij heeft twintig jaar samengewerkt met de vermaarde astrofysicus Stephen Hawking. Ze deden onderzoek naar hoe het heelal begon.

In februari kwam het boek ‘Het ontstaan van de tijd’ uit, waarin Hertog zijn ‘reis met Stephen Hawking voorbij de oerknal’ beschrijft. Met daarin de spraakmakende filosofie over hoe wij het heelal zouden moeten zien. Dat heelal bestaat niet uit de bubbel waarin wij mensen leven, met daarnaast talloze andere bubbels (parallelle universa). Nee, ons heelal ís de bubbel. Wat er mogelijk aan bubbels meer is, zijn slechts aangroeisels van onze bubbel.

Vind u het nu al ingewikkeld? Geen nood, Thea Maassen gaat helpen. “Ruimte, zwaartekracht, de oerknal, kwantummechanica, buitenaards leven, zwarte gaten. Ik wil het begrijpen. Ik wil het weten”, zegt Theo Maassen op de VPRO-pagina.

Eens kijken hoe die twee bubbels bij elkaar komen. Vanavond bij de VPRO, om 20.20 uur op NPO 2. Tijdens de uitzending lezen we hieronder graag hoe u de uitzending beleeft. Morgen mag u hier Sargasso’s Zomergastenrecensie van Max Molovich verwachten.

Reacties (12)

#1 Joke Sertons

Jammer dat ze zo dicht op elkaar zitten. Storend

 • Volgende discussie
#2 Kiki

Het decor is nieuw. Helaas is het voor mij en dochter erg lastig om te (blijven)kijken naar alle lichten die steeds switchen. Door de verschillende camerastandpunten komt er steeds opnieuw fel licht bij en neemt af. Zelfs bij een stuk waar het camera standpunt hetzelfde is verspringen de lichten en gloeien de lichtstraten. Echt vervelend. Stroboscopisch-light zou ik het willen noemen. Oh, wat een gemis van het caravandakje en het water- Als je het oude mist is het nieuwe niet goed?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Spam

Zo prettig dat de gast de ruimte krijgt om te praten over wat hem fascineert zonder continue te worden onderbroken door een interviewer die wil weten of hij wel een leuke jeugd heeft gehad.

Sterk van Maassen vind ik ook dat hij echt lijkt te luisteren naar de antwoorden op zijn vragen, zonder bezig te zijn met de recensies op Twitter en in de krant, of zelfs maar met de volgende vraag die hij wil stellen. Eerst luisteren, dan laten bezinken en al dan niet een nieuwe vraag stellen.

Jammer inderdaad dat de regisseur denkt met onrustige lichtvariaties en camera-switches te moeten compenseren voor de rust in het gesprek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

Het kan een cultuurverschil zijn, maar dat goudvissenkind in de keuzefilm werkt op mijn zenuwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Judith

Theo maassen was geweldig!!!
Wat een boeiende aflevering. Wel zitten ze te dicht bij elkaar. Vond ik hinderlijk!
Ook ik miste het vorige decor!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Marianne

Wat een fascinerende uitzending! Ik heb ademloos zitten kijken! Wat kon Tomas moeilijke dingen begrijpelijk uitleggen! En dan Theo: hij zorgde ervoor dat het een echt gesprek werd. Geen tenenkrommende egotripperij zoals ik heb gezien bij andere presentatoren! Hij was oprecht geïnteresseerd, luisterde goed.
1 minpuntje: Ik vond dat ze te dicht bij elkaar zaten.
1 HEEL GROOT MINPUNT: stop met die afschuwelijke lichtwand. De kracht van het programma is nou juist de eenvoud. Iets wat je tegenwoordig bijna nooit meer ziet op TV. Waarom moet dat nou weer opgeleukt worden??? Bewaar dat maar voor het songfestival!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 vera whistler

de uitzending gisteren van zomergasten vond ik slecht. Het meeste heb ik niet begrepen en het belgisch maakte het nog moeilijker. Bovendien is het een programma waar je meer over de persoon die te gast is wilt weten met zijn /haar interesses, naast het vakgebied. E
Nu leek het een uiteenzetting over hoofdzakelijk alleen zijn vakgebied , waar ik toch niet veel van begrijp. Zeer onbevredigend. Ik werd ook op afstand gehouden door de manier waarom het intervieuw gefilmd werd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Spam - Reactie op #7

Vlaams is ook gewoon Nederlands en de enkele keer dat Hertog er een woord ingooide dat in Nederland minder gangbaar is dan in Vlaanderen vroeg Maassen netjes om uitleg.

Er is al meer dan genoeg human interest en gepsychologiseer op de Nederlandse TV. Niet ieder programma hoeft op zoek te gaan naar ‘de mens acther’. Deze gast was uitgenodigd vanwege zijn kennis en ervaring op het gebied van de kosmologie en theoretische natuurkunde. Laat hem daar dan ook over vertellen. Zijn jeugd, hobbies, en liefdesleven zijn op geen enkele wijze interessanter dan die van jou en mij.

#7.2 beugwant - Reactie op #7.1

… en de enkele keer dat Hertog er een woord ingooide dat in Nederland minder gangbaar is dan in Vlaanderen vroeg Maassen netjes om uitleg.

In mijn herinnering waren dat toch vooral vaktermen, geen ‘dicteewoorden’.

#8 Joke van Overbruggen

Waarom zo dicht op elkaar aan een klein tafeltje?
Wat meer ruimte was prettiger geweest om naar te kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Tonny

Ik vond het een heel boeiende uitzending. Ik begreep lang niet alles, reden temeer om er nog eens naar te luisteren. En Theo Maassen deed het boven verwachting geweldig. Hij acteerde niet, hij was zichzelf. Het werd dan ook een echt gesprek. Hertog toonde zich als een heel sympathieke wetenschapper. Het interview met Hannah Ahrend en de reactie daar weer op vond ik indrukwekkend. Een prachtig eind van een heel boeiende Zomergastenavond. Op naar de volgende!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 HansR

Mosterd na de maaltijd: ik vond het decor prachtig. Als je het hebt over ruimte, tijd en zwarte gaten mag je jezelf als een erwt in een kathedraal tonen. Het decor hoorde prima bij de discussie. Ben benieuwd of dat komende zondag anders is (per onderwerp anders is).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie