Zomergasten 2019 met Maxim Februari

Serie:

COLUMN - Lees hier de recensie.

Vanavond is schrijver/filosoof/jurist Maxim Februari de vierde gast in Zomergasten 2019. Ik leerde hem kennen in 2009 tijdens een uitzending van Dit Was Het Nieuws, toen hij nog een zij was en Marjolijn Februari heette. Zelden had ik iemand zo grappig gevonden. Waar het hem precies in zat, weet ik niet. Vermoedelijk haar keurige accent in combinatie met haar vermogen om met een uitgestreken gezicht licht absurdistische verhalen te vertellen en misantropische opmerkingen te maken. Ik was instant fan.

Toen Marjolijn een aantal jaren later Maxim was geworden, was ik aanvankelijk enigszins teleurgesteld. Die vlijmscherpe vrouw was getransformeerd in een keurige heer. De scherpe randjes leken er vanaf. Wellicht was hij gewoon gelukkig. Eindelijk was hij wie hij hoorde te zijn. In De Maakbare Man schrijft hij over zijn transitie en de schaamte die hij voelde toen hij zich nog niet thuis voelde in zijn lichaam.

Ik lees de columns van Maxim Februari lang niet altijd, maar als ik er een lees, is het een waar genoegen. Hij heeft een unieke kijk op het leven en de maatschappij, vol mededogen. En hij heeft bijna zonder uitzondering een verrassende invalshoek. Vanavond zal hij, tussen zijn antwoorden aan Janine Abbring door, fragmenten laten zien van Fred Astaire (altijd goed), Sinead O’Connor (niet altijd goed, wel altijd bijzonder) en Drone-bestuurders uit het Amerikaanse leger. Zijn keuzefilm is het Deense Babettes Gaestebud.

Hier vindt u de recensie.

Reacties (2)

#1 su

Deadnaming en misgendering is onbeschoft en getuigt van weinig respect. Dat Maxim niet uit de kast was betekent niet dat hij ooit een zij is geweest.

  • Volgende discussie
#2 Em

@1: Hallo Su, aangezien hierboven een enthousiast stuk is geschreven over Maxim, vermoed ik dat de auteur niet onbeschoft heeft willen zijn. Het valt aan te nemen dat deze nog nooit van de termen misgendering of deadnaming gehoord heeft. Misschien is het constructiever om op kalme wijze aan te geven wat je niet juist vindt aan het geschreven stuk. Dan kunnen de mensen er nog wat van leren.

  • Vorige discussie