Zomergasten 2014 | Ionica Smeets

Vanavond is alweer de vijfde Zomergast van 2014 aan de beurt: wiskundemeisje Ionica Smeets.

Smeets deed een proefschrift Wiskunde, begon in 2006 een blog over het vak, won twee Dutch Bloggies en schrijft sindsdien voor de Volkskrant over wiskunde.

Na haar promotie deed ze met Bas Haring onderzoek hoe je wetenschap het meest effectief kunt populariseren; dat leidde tot het boek Vallende Kwartjes (2010).

Smeets heeft een eigen website. En ze schijnt altijd te lachen.

Beeld: TEDxDelft (2012), ccFlickr

 1. 1

  Ik wilde zeggen: Eindelijk een gast die niet al met een half been in het graf staat. Tot ik me bedacht dat ik geen wiskundige ben…

 2. 5

  @3
  Integendeel, iemand die opzoek is naar iets om zijn intelligentie te prikkelen zal de TV niet aanzetten. Intelligente TV programma’s zijn zo overbodig als 100%NL in een kroeg vervangen met een luisterversie van de werken van Schopenhauer.

 3. 6

  @5 Bryan Magee heeft voor de BBC jarenlang programma’s gepresenteerd over filosofie, waarin hij gesprekken voert met leidende filosofen. Die zijn nog altijd de moeite waard.

  Hier is bijvoorbeeld de aflevering over Schopenhauer.

 4. 7

  Er is een oer-Hollandse toepassing van priemgetallen, bedacht door Simon Stevin in de 1500’s: Windmolens.

  De overbrenging van de horizontale wieken-as naar de verticale maal-as wordt gedaan met tandwielen. Als het aantal tanden van 1 van beide tandwielen van de windmolen een priemgetal is en verschilt in aantal van de andere, slijten de tanden veel gelijkmatiger, doordat elke tand elke tand van het andere tandwiel evenvaak ontmoet. Ze slijten daardoor ook veel minder hard.

  Dat kun je ook toepassen op je fixie: Als een van je tandwielen een priemgetal is (en je voorblad niet precies een veelvoud van je achtertandwiel is), slijt je achterband veel minder hard, doordat hij tijden het remmen steeds op een andere rotatie staat.

 5. 8

  Hoe serieus moet je een medium nemen die har hier presenteert als een “wiskundemeisje”.

  Smeets is een wiskundige, of ze is een vrouw die wiskunde gestudeerd heeft.

  “Wiskundemeisje”?

 6. 13

  @5:
  Je wordt bedankt:
  Google ik op 100% NL, krijg ik als 2e item L.de Mol met klompen in beeld; moet niet erger worden ;-)
  Maar het zal niet zo vaak gebeuren.
  De enige commerciële zenders die ik wel eens zijn Discovery en Nat.Geographic.
  @11:
  Flauw om d.. du… August te plagen ;-)

 7. 16

  Het is toch een simpel raadsel:

  Je hebt 3 potten, M, D en P (mix, drop en pepermunt) en elk etiket zit fout. Ik open de pot met etiket M, daar zit bijvoorbeeld D¹ in.

  Dan heb je over twee potten met etiketten D en P en inhoud M en P. P zit niet in P, want alle etiketten zaten fout. Dan zit P onder etiket D en dientengevolge M onder P.
  ________________________
  ¹Bewijs met P loopt analoog.