Zing een lied (of niet)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Op de foto met de winnaars van 2006 (foto: Flickr/Pvt. Pondscum)

Moeten we niet eens ophouden met het songfestival? Het is een jaarlijks terugkerende vraag. Al drie jaar halen we de finale niet en ondanks het feit dat er nu twee voorronden zijn en de vakjury van stal is gehaald om tegenwicht te bieden aan de Balkanbende zou het me niets verbazen als Hind vanavond verliest van een Ierse kalkoen. Als zelfs songfestival-gigant Ierland het opgeeft, wie zijn wij dan om stug vol te houden? Over die oostblok overwinningen valt trouwens te twisten, vanaf 2004 waren maar 4 van de 10 punten-grossierders oud-IJzeren Gordijn landen. Het lijkt eerder te maken te hebben met kwaliteit (die, ik geef toe, relatief is bij het Songfestival) en enthousiasme.

Maar weer sturen we een zouteloos niemendalletje, dit keer overgoten met een exotisch sausje, ons niet realiserend dat de trend van de buikdansbare liedjes al over is sinds de Turkse Sertab in 2003 won. Waar is die VOC-mentaliteit als je hem nodig hebt? Waarom sturen we Jan, Pier, Tjoris en Korneel niet? Want die hebben baarden. En waarom niet onze grootste export-producten gestuurd? Tiësto en Armin van Buren kent iedereen en een ‘song’-festival is het allang niet meer. Meedoen lijkt me inmiddels volkomen ondergeschikt aan winnen. Tòch?

En als het songfestival je als rechtgeaarde GC’er helemaal niet interesseert, bedenk je dan wel dat er twee bevolkingsgroepen de klos zijn dit jaar. Nostalgische sukkels zoals ik, die zich elk jaar tegen beter weten in weer met een zak Wokkels op de bank installeren omdat ze hopen dat oude tijden ooit weer zullen herleven, èn homo’s, die dan misschien door de Christen Unie niet formeel geweerd worden, maar, omdat Serviers niet bekend staan als het meest homo-vriendelijke volk ter wereld, van de voorzitter van de European Broadcasting Union wel het advies krijgen zich niet te opzichtig te gedragen.

En hoe je dat op het Festival van de Kitsch doet is mij een raadsel.

Reacties (7)

#1 Eurocraat

Tja, serieuze artiesten willen natuurlijk niet doodgevonden worden op het songfestival. Ik hoop zelf op een overwinning van Dustin the Turkey (naar eigen zeggen overigens half-gier), omdat je dan kans hebt dat meerdere landen een humoristische inzending sturen volgend jaar. Dan heeft het festival ook weer zin.

 • Volgende discussie
#2 Martijn

Oost-Europese landen sturen nog wel hun grote artiesten en hebben dan ook in het algemeen de beste nummers: lekker opzwepende chalga en türkpop. Komt West-Europa dan weer aankakken met zijn saaie overdramatische powerballads en novelty liedjes.

Frankrijk stuurt dan dit jaar tenminste Sebastian Tellier. Nederland had hoge ogen gegooid met Le Le.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jan

Moeten we niet eens ophouden met het songfestival? De vraag stellen is al een soort homohaat . . .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Dien Ierse gierkoen mag van mij wel winnen hoor. Als hij naar de finale gaat, zal ik zelfs overwegen voor het eerst in de geschiedenis te gaan stemmen voor Eurosong.

Dat van die kwaliteit is dan weer onzin, net als de grote artiesten. Vlaanderen heeft deze eeuw (na serieuze selecties) verreweg de beste nummers (1 Life, Je T’Adore) en bovendien topartiesten (Kate Ryan) ingestuurd, die gewoonlijk in de achterhoede eindigden. Toegegeven, dit jaar wordt het niets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 wout

Ik zou zeggen: bevrijd die homoos van de sociale verplichting die kutshow te kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 bougeluk

ik ben niet zo van die songfestivaltoestanden en ik ben ook geen homo trouwens, en misgien daarom, dan nog vind ik die NL inzending om niet er over naar huis te schrijven.NOS is niet alleen vergrijst, het is daar kennelijk een en al dementerende toestanden

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Martijn

Exit Hind én Ierse kalkoen.

 • Vorige discussie