Zilveren Nepcamera

De Zilveren Camera 2007, Neerlands prijs voor de fotograaf die ‘de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt’, gaat misschien naar een militair. Sjoerd Hilckmann is namelijk genomineerd in de serie ‘Buitenland Documentaire Fotografie’. Hij maakte ‘niet directe nieuwsfoto’s’ van ‘De Nederlandse Task Force Uruzgan aan het werk’. Welnu: Ik neem Sjoerd Hilckmann niet kwalijk dat hij heeft ingezonden, iedereen zoekt per slot van rekening erkenning. Maar ik ben er tegen wanneer-ie, als een van de 35 kanshebbers, volgende week tot winnaar wordt uitgeroepen. En wel hierom:

Hilckmann maakt deel uit van de afdeling Audiovisuele Dienst Defensie. Dat is geen journalistiek bedrijf. Zijn foto’s worden niet beoordeeld op informatieve waarde, maar op promotiewaarde. De nadruk ligt dus op de goede zaken die we doen in Zuid-Afghanistan. Zoals ‘militairen in gesprek met de bevolking’ en ‘Task Force Uruzgan aan het werk tijdens een patrouille’. Akelige oorlogsfragmenten maken geen deel uit van de serie. Ook al knipt hij een krachtige opname van een verwoest huis met daarvoor een bebloede burger of gewonde Nederlandse militair. Die foto mag hij niet verspreiden. Hij is namelijk propagandist, geen foto-journalist. En dat moeten ze weten bij de Zilveren Camera. ‘Geen probleem’, zegt echter Zilveren Camera-secretaris Werry Crone in Trouw van zaterdag 12 januari. ‘De kwaliteit is doorslaggevend. In Uruzgan loopt per saldo iedereen aan het handje van Defensie en in die zin pleegt ook iedereen propaganda.’(sic)

Crone zou beter moeten weten. Vrije persfotografen zijn niet welkom bij het Nederlandse leger in Uruzgan. Defensie houdt de beeldvorming liever in eigen beheer- lees Sjoerd Hilckmann. Met zijn nominatie accepteert de Zilveren Camera indirect censuur in de belangrijkste oorlog die Nederland sinds decennia voert. Het stempel ‘beste persfoto’ slaat zo nergens op. Een prestigieuze prijs verwatert. Stop daar dus mee Werry. Je maakt je hele beroepsgroep belachelijk.

Ten slotte mijn advies voor Sjoerd Hilckmann: Stuur je foto’s in voor de beste reclamefotografie 2007. Die prijs is je van harte gegund.

PS Bovenstaande gevechtsfoto ‘Lekker Knokken in Tarin Kowt’ is in 2007 in alle vrijheid genomen. Het kan dus wel Werry!

 1. 1

  Een hoop gejank van een stel defensie hatende linkse journalisten/fotografen. Elke embedded journalist heeft exact dezelfde mogelijkheden als Hilckmann. Heerlijk hypocriet aangezien de honden geen brood lusten van de linkse propaganada die o.a. de Volkskrant dagelijks door de brievenbussen duwt.

 2. 2

  Ja-ja Arnold, nu weten we het wel: jij bent de enige die het nieuws uit oorlogsgebied brengt zoals het echt is.

  *Aai over je bolletje.*

 3. 4

  Met zijn nominatie accepteert de Zilveren Camera indirect censuur in de belangrijkste oorlog die Nederland sinds decennia voert.

  Ahum, dat lijkt me nogal een sterke beschuldiging. Iedere journalist is vrij om naar Afghanistan te gaan om foto’s te maken van de oorlog.

 4. 5

  Inschrijfvoorwaarden

  Het ingezonden beeldmateriaal moet gemaakt zijn na 31 december 2006 en vóór 1 januari 2008. Door het ondertekenen van het inschrijfformulier verklaart u dat:

  * u de maker bent;
  * het auteursrecht ervan bij u als zelfstandig werkende beroepsfotogra(a)f(e) berust,dan wel dat u toestemming heeft van uw werkgever;
  * de gefotografeerde perso(o)n(en) geen bezwaar heeft/hebben tegen publicatie;
  * u de stichting de Zilveren Camera van de NVF toestemming verleent om gedurende het jaar dat volgt op de datum van toekenning van de prijzen het auteursrecht uit te oefenen op het ingezonden werk in het kader van de wedstrijd om de Zilveren Camera;
  * de winnaar van de Zilveren Camera geeft de stichting toestemming om bij herinneringsuitgaven en/of – tentoonstellingen zijn/haar foto kosteloos te publiceren;
  * u de stichting toestemming geeft om bijschriften en series in te korten en/of aan te passen voor publicatie middels het boek of de tentoonstelling. De stichting zal winnende series (maximaal 8 foto’s) bij publicatie op de website en in de digitale presentatie van het winnende materiaal niet inkorten.

  Het is niet toegestaan winnend beeldmateriaal terug te trekken voor publicatie in het Zilveren Cameraboek, de tentoonstelling, digitale publicaties of anderszins.

 5. 11

  Natuurlijk moet dergelijk beleid aan de kaak gesteld worden maar niet over de rug van een goeie foto (serie/reportage). Mee eens, de zuiver journalistieke waarde is in dit geval laag maar ik durf met stelligheid te beweren dat behoorlijk wat andere ingezonden fotografie ook niet altijd met de hoogste journalistieke zuiverheid tot stand zal zijn gekomen.
  Wat mij betreft mag zelfs goed onderbouwde reclamefotografie meedoen.

 6. 12

  kan die zure pruim arnold een keer moven hiero?
  en nee je hoeft de naam sjoerd Hilckman niet 4 maal in 1 post te noemen, probeer je de google te halen ofzo? mee te rijden op zijn stryker?

  We lezen al zelf de krant, een oordeel van een bermbomtoerist heb ik niet nodig.

  Fotografie is een professie, Als men door omstandigheden dichterbij kan komen door embedded te goan ,so be it. Dierenvrijdingsfront, afghanistan whatever,filmrolletjes verdwijnen makkelijk bij defensie.

  Alsof arnold
  de kogels om zijn oren heeft zien vliegen tijdens zijn “journalistieke” ervaringen.

  als ik een glas wijn voor me had staan, nou dan wist ik het wel.

 7. 13

  het zou niet belangrijk moeten zijn wie een foto neemt of wat zijn/haar motivatie is voor het nemen van de foto, noch bij wie deze persoon werkt of wat voor camera hij gebruikt of welke kleur onderbroek hij/zij draagt.

  een foto spreekt voor zich.

  .. en dat dhr karskens zegt dat ie er alleen tegen is als hilckman tot winnaar wordt uitgeroepen, klinkt een beetje kinderachtig.

 8. 14

  Deze hele ophef zegt meer over de ego’s die er problemen mee hebben dan over Sjoerd en zijn foto’s welke volstrekt volgens de voorwaarden waren… kleinzielig gedoe.