1. 2

  Natuurwetten zijn elders niet ‘anders’, bepaalde constantes kunnen ergens anders anders zijn. Overigens schijnt d’r in het oorspronkelijke artikel flink gedatamasseerd te zijn; het hele effect wordt veroorzaakt door twee of drie punten die niet op een puntenwolk vallen. Tsja.

 2. 3

  Als het waar is, is het een nobelprijswaardige ontdekking, maar: “A preliminary version of the paper is currently under peer review”…

  Het wekt bij mij niet veel vertrouwen dat de auteurs uitgebreid de pers te woord staan voordat hun manuscript is goedgekeurd voor publicatie. Ik heb dan ook het gevoel dat het niet verder dan het archive (http://arxiv.org/abs/1008.3907) zal komen.

 3. 6

  Dit paper is niet de eerste keer dat dit vermoeden wordt geuit, ik had het ook al gelezen in “13 things that don’t make sense” van Michael Brooks. Daarin worden 13 actuele controverses in de wetenschap uitgelicht.

  Het idee dat deze constante niet echt constant is bestond dus al langer. Zie ook de wiki voor meer info over dit idee.

  De fine-structure constant is het product van een aantal andere natuurkundige constanten. Als het geen echte constante is, dan heeft dat waarschijnlijk als gevolg dat tenminste een van de volgende vier constanten ook niet echt constant is:

  – de elektrische veldconstante
  – de constante van planck
  – de lichtsnelheid
  – de lading van een proton