Zes maanden administratieve detentie voor Palestijnse parlementariër Khalid Jarrar

NIEUWS - De commandant van de Israelische bezettingstroepen heeft zondag een order uitgevaardigd voor zes maanden administratieve detentie voor de Palestijnse parlementariër Khalida Jarrar. De Palestijnse mensensrechtenorganisatie Addameer heeft dat  meegedeeld. Jarrar is behalve lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina; ook voorzitter van het bestuur van Addameer.

Woensdag wordt Jarrar voorgeleid voor een militaire rechter,om de order te bekrachtigen. Dat is een formaliteit. Administratieve detentie wordt opgelegd zonder dat er een formeel proces wordt gevoerd en zonder dat de verdachte het bewijsmateriaal tegen hem of haar, als dat er al is, te zien of te horen krijgt.

Jarrar werd woensdag in het holst van de nacht van haar bed gelicht in de wijk al-Irsal van El-Bireh, vlakbij Ramallah. Daarbij werd de voordeur vernield, het huis overhoop gehaald en werden computers een laptop en een mobile telefoon in beslag genomen.

Tegen Jarrar werd in augustus een order uitgevaardigd waarbij ze zes maanden haar huis zou moeten verlaten en in Jericho gaan wonen. Ze weigerde dat, en na uitgebreide protesten brachten de bezettingsautoriteiten de termijn terug tot één maand.

Ma’an News bericht dat een Israelische militaire woordvoerster nu heeft gezegd dat haar arrestatie te maken had met het feit dat ze in augustus deze order niet heeft opgevolgd, die haar was opgelegd omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan oproepen tot niet nader omschreven ” teroristische activiteiten”. (Opmerking terzijde voor wie niet weet wat Israel bedoelt met ”terroristische activiteiten”: dat zijn alle uitingen van verzet, al of niet vreedzaam, tegen de Israelische bezetting)

Volgens het Palestijnse Studiecentrum te behoeve van Gevangenen heeft Israel sinds het begin van 2015 319 maal administratieve detentie opgelegd. Dat is zes keer zoveel als in dezelfde periode in het jaar 2014. Israel heeft herhaaldelijk, in antwoord op bezwaren van mensenrechtenorganisaties en bij het beëindigen van de grote hongerstaking van gevangenen in 2012, toegezegd het gebruik van administratieve detentie tot een minimum te zullen beperken.

  1. 1

    Abu:

    Israel heeft herhaaldelijk, in antwoord op bezwaren van mensenrechtenorganisaties en bij het beëindigen van de grote hongerstaking van gevangenen in 2012,

    Er ontbreekt een stukje?