Zelfkennistest

Foto: B Rosen (cc)

COLUMN - Voor mensen die zich afvragen of ze wellicht complotdenker zijn, heb ik hier een korte test. De test is ook goed te gebruiken als leidraad voor zelfonderzoek, voor wie dat zou willen.

Ben je het eens of oneens met de volgende beweringen? Je mag je antwoorden toelichten.

 • Onze politici zijn in het algemeen niet te vertrouwen.
 • Er zijn al heel wat “complotten” waar gebleken. Ik wijs de gedachte van een wereldwijd complot daarom niet bij voorbaat af.
 • Ik loop niet braaf in de kudde mee. Vroeger zou ik dat uit angst wel gedaan hebben.
 • Verbinding met mezelf voelen is voor mij het allerbelangrijkste. Ik vertrouw allereerst op wat mijn intuïtie en mijn gevoel zeggen.
 • Veel zogenaamde experts dienen een belang en bovendien spreken ze elkaar vaak tegen. Ik vertrouw daarom liever op mijn eigen expertise.
 • Het komt weleens voor dat anderen me een “complotdenker” noemen, maar ik noem mezelf liever een “compleetdenker”.
 • Als ik merk dat een video van YouTube verwijderd is vind ik dat verdacht. Kennelijk iets waarvan “ze” vinden dat ik het niet mag zien, een waarheid die “ze” proberen te verbergen.
 • Landelijke kranten lees ik niet en naar het NOS journaal kijk ik al jaren niet meer. Internet is mijn belangrijkste informatiebron. Google is mijn vriend. Ik ben gewend om mijn eigen research te doen.
 • Ik post regelmatig links naar YouTube filmpjes om mijn visie te ondersteunen.
 • Ik vind Wikipedia misleidend. Kijk maar eens naar wat ze over vaccinatie schrijven. Wikipedia is trouwens een hobby van gepensioneerde witte mannen en daar heb ik geen trek in.
 • Ik vind mezelf vooral heel kritisch. Ik wil weten waarom iets zo is en ik haak af als een goede onderbouwing uitblijft.
 • Ik probeer nuchtere, feitelijke vragen te stellen. En vaak krijg ik op die vragen geen bevredigend antwoord. Maar bevredigende antwoorden moeten er toch zijn.
 • Ik ben in het verleden vaak niet gehoord, en mensen zijn over mijn grenzen heen gebanjerd. Maar nu heb ik geleerd om te leven vanuit mijn waarheid. Ik heb recht op mijn eigen waarheid want ik ben vrij om te denken wat ik wil.
 • Ik wil de controle hebben over mijn eigen leven, en ik ga mensen uit de weg die dat proberen te verhinderen door mijn diepste overtuigingen tegen te spreken.
 • Ik wil me niet teveel inlaten met mensen die negativiteit uitstralen, en daarom houd ik me zoveel mogelijk buiten debatten en discussies.

Als je het met meer dan de helft van deze beweringen hartgrondig eens bent, dan concludeer ik daaruit dat je mensen en instituties die je zouden kunnen helpen bij het vat krijgen om de complexe werkelijkheid om ons heen wantrouwt, en dat dat wantrouwen zo groot is dat het je vatbaar maakt voor nepnieuws en gevoelig voor complotdenken. Met mijn conclusie zul je het dan hoogstwaarschijnlijk hartgrondig oneens zijn. En zolang dat zo is ben je gedoemd om een nepnieuwsconsument en een complotdenker te blijven. Dat moet dan kennelijk zo zijn.

Gelukkig maakt je gevoeligheid voor alternatieve waarheden je als mens niet minder waardevol. Ik kan nog steeds van je houden, en juist omdat ik van je houd hoop ik van harte dat je op een keer de weg terug gaat vinden en dat je weer zult leren om vertrouwen te hebben in mensen en bronnen die dat vertrouwen waard zijn. En nu ik dit schrijf besef ik dat je die hoop van mij ongetwijfeld paternalistisch zult vinden, misschien zelfs een teken van gebrek aan respect. Het zij zo. Er is op dit moment niets dat ik voor je kan doen, en er is niets dat ik tegen je kan zeggen dat je op andere gedachten zou kunnen brengen. Misschien is de situatie trouwens wel symmetrisch. Misschien denk jij wel dat ik degene ben die de weg kwijt is, en wens je mij ook toe dat ik nog een keer het licht ga zien. Dat is dan eigenlijk goed nieuws, want het laat zien dat we in elk geval het beste met elkaar voor hebben.

Als je je ergert aan wat ik schrijf dan is het voor je gemoedsrust misschien beter om mijn blogs niet meer te lezen. We kiezen allemaal onze bronnen, en ik geef onmiddellijk toe dat er weinig is dat ik echt zeker weet en veel dat ik mis zou kunnen hebben.

Het besef dat we het mis zouden kunnen hebben is iets uiterst waardevols, want het kan ons behoeden voor haat, voor fanatisme, en voor ondoordachte acties. Kunnen we daarom misschien nog even een paar dingen afspreken? Dat we geen 5G masten in brand gaan steken? Dat we geen politici gaan uitschelden voor kinderverkrachter? Dat we niet op eigen houtje op pedofielenjacht zullen gaan? Dat we in deze covid tijd geen mensen gaan knuffelen die daar geen prijs op stellen? Dat we de maatregelen om de covid-19 pandemie de baas te worden niet gaan frustreren? Dat we onze medeburgers niet gaat ophitsen om de coronamaatregelen te boycotten? Dat we onze epidemiologen, onze medici en ons zorgpersoneel niet op facebook gaan uitmaken voor leugenaars? Dat we niet gaan meelopen met extreem rechts? Dat zou allemaal heel fijn zijn.

Reacties (19)

#1 Arduenn

Is deze enquête in opdracht van Defensie?

 • Volgende discussie
#2 Frank789

Oeps! Ik post een link naar een YouTube video…
Voor een regenachtige zondagmiddag want hij duurt maar liefst 45 minuten. Maar wel leerzaam en ook nog eens vermakelijk en grappig gepresenteerd.

– Complotdenkers: niet kijken, jullie zijn al verloren en toch niet meer met ratio te overtuigen.
– Anti Complotdenkers: kijk voor een feestje van herkenning en om er nog een paar waardevolle argumenten bij te leren.
– Twijfelaars: verlichte leerstof!

CONSTANTLY WRONG: The Case Against Conspiracy Theories
https://www.youtube.com/watch?v=FKo-84FsmlU

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Arduenn

Ik post regelmatig links naar YouTube filmpjes om mijn visie te ondersteunen.

Hierop kan ik, als linkdumpveteraan, volmondig ‘eens’ antwoorden. Niet per sé om mijn visie te ondersteunen, maar vooral om te laten zien hoe extreem absurd anderen zich kunnen gedragen. Neem nou dit interview van gisteravond op die verguisde Main Stream Media, met die verpleegkundige die met verbazing moet aanzien hoe haar patiënten tot aan hun laatste adem lopen te jengelen dat dat coronavirus een hoax is:

https://youtu.be/WicsWfTm1ZI?t=75

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ronzhu

@1 LOL

Mijn eerste reactie was “meer dan de helft? Dat is wel erg ruim!”, maar 3,4,8,14,16,17,19 en 20 klinken op zich wel redelijk, soms met een voetnoot erbij (ik heb geen kabel TV pakket bijvoorbeeld), en dan zit je al aan 8.
De rest is echter wel een teken aan de wand dat er iets mis is en mensen de verkeerde kant opgaan, mogelijk met gevaarlijke acties tot gevolg, zoals je ook in @3 kunt lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jan van Eijck

@3: Ja snap ik, maar zelf probeer ik het linken naar filmpjes zoveel mogelijk te vermijden. Zo’n filmpje bekijken kost tijd. Ik heb liever een link naar tekst, daar kan ik sneller doorheen. En dan is er nog de dikke kans dat je een link naar een dubieus YouTube filmpje terug krijgt. ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jan van Eijck

@4: Sommige beweringen zijn op zichzelf best redelijk. Maar de beweringen meten in feite vertrouwen in de oordelen van anderen. Wie bijna overal “eens” op antwoordt is zijn vertrouwen in de redelijkheid van zijn/haar medemensen kwijt en is daarmee stuurloos en dus een gemakkelijke prooi voor sektarisch denken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan van Eijck

@1: ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jan van Eijck

@2: die zet ik op mijn “watch later” lijstje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Rigo Reus

Hadden de Jehova’s en andere religieuze groeperingen in de tijd voordat er internet was, niet het alleenrecht op complotdenken en ‘eigen waarheid eerst’ en ‘de aarde vergaat over 66 dagen, kijk dan, alles wijst erop, bekeer je,’ fabulaties?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jona Lendering

“Ik vind mezelf vooral heel kritisch. Ik wil weten waarom iets zo is en ik haak af als een goede onderbouwing uitblijft.”

Dit is een interessante. Ik ken nogal wat (wetenschappelijke, culturele) voorlichtingsprojecten die zich beperken tot “dit zijn de feiten en daarmee moet u het doen”. Daarmee roepen ze hun tegenkrachten op. Een voorbeeld uit Nederland is de wijze waarop de erfgoedsector de Romeinse limes “op de kaart wil zetten” zonder te zien dat ze juist de mensen met belangstelling, die vragen stellen, wegjaagt.

Het mechanisme is al jaren geleden door communicatiewetenschappers beschreven, maar universiteiten en culturele instellingen doen er onvoldoende mee, behalve dan sneren dat communicatiewetenschappen eigenlijk maar een schijnwetenschap zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Frank789

@5: Een video kan zeer behulpzaam zijn bij het uitleggen van sommige zaken, zelfs als het berekeningen betreft. Maar buiten dat heb ik een bloedhekel aan ellenlange video’s die in tekstvorm een fractie van de tijd zouden kosten.

Maar er zal wel een menstype zijn dat de voorkeur aan lange video’s geeft anders zou Youtube er niet mee vol staan.
Zijn die menstypes toevallig ook complotdenkers? Want ik heb de indruk dat video’s voor complotdenkers ALTIJD tijd eindeloos lang zijn. Zie ook de gemiddelde video bij Café Weltschmerz, vaak een uur gebabbel met Van Wolferen of Van der Pijl.

De links naar video’s die een complotdenker hier plaatst zijn vaak zonder commentaar of eigen mening, ze willen je in de val lokken door er op te klikken.
Anderen, zoals @3: , geven gewoon van te voren aan wat er bij de link te zien is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 sikbock

@0: Mijn moeder deed dit soort testjes vroeger in de Libelle. leuk dat Sargasso dat nu ook oppakt!

Maar nu moet ik even zwaaien naar de toeterende tractoren hier in de straat! Druk druk druk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 tigger

@12:
Wat leuk! Mijn zoontje van 2 zwaait ook naar de trekkers!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Micowoco

Querdenker –> Schwerdenker

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Sjors

@12/@13: waar halen die boeren steeds de tijd vandaan om zo vaak te kunnen demonstreren. Het lijk wel professionele werkloze uitkereringstrekkers (haha, trekkers).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Rigo Reus

Mensen, met niet meer dan twee personen in de reactiepanelen, corona, denk daaraan, houd afstand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bismarck

@4: “3,4,8,14,16,17,19 en 20 klinken op zich wel redelijk”
Ik maak me al licht zorgen als je tegen 4 volmondig ja zegt, maar dat jij een stelling 16, 17, 19 en 20 ziet, is pas echt zorgelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Hans Verbeek

Wie begon er ook alweer mee?
https://www.youtube.com/watch?v=LTH1fFcT3QI

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Frank789

@18:
Ik word op mijn wenken bediend:

[ De links naar video’s die een complotdenker hier plaatst zijn vaak zonder commentaar of eigen mening, ze willen je in de val lokken door er op te klikken. ]

Kijk alleen even naar de titels van de video’s van het kanaal waar die link staat en je weet uit welke (9/11) hoek dit komt:
https://www.youtube.com/c/GeneLaratonda/videos

 • Vorige discussie