‘Zelfcensuur’ publieke omroep Italië

Geert Wilders verschijnt zelden in talkshows, niet omdat dit een onveilige situatie zou opleveren voor de bedreigde politicus maar gewoon omdat hij geen trek heeft in lastige vragen. Alleen de akritische Knevel & Van den Brink konden tot nu toe rekenen op een bezoek van de omstreden populist.

Hoe anders is het voor de populist Silvio Berlusconi die in Italië al jaren aan de touwtjes trekt. Berlusconi laat aan de vooravond van de regionale verkiezingen zijn vazallen in het Rai-bestuur gewoon alle politieke talkshows van de buis halen. De actualiteitenprogramma’s Annozero, Ballarò, Porta a Porta en L’Ultima parola (vergelijkbaar met Zembla, Pauw en Witteman, Nova/Den Haag Vandaag en Netwerk) mogen tot de verkiezingen van 28 en 29 maart niet meer uitzenden (NRC). Want vragen over de vuilverbrander in Napels en stagnatie van de wederopbouw in L’Aquila zijn alleen maar lastig. Uiteraard dwingt de omstreden populist niemand ergens toe, het is Rai-bestuur zelf die tot dit besluit komt. Uniek in het Europa, maar voor hoe lang nog?

 1. 2

  In tegendeel: ik doe er nog een schepje bovenop. Misschien is het wel zo, dat onze welvaart alleen maar betaald kan worden met dictators en bloed. Misschien is het, onze goede bedoelingen ten spijt, wel zo dat onze geweldloze en onschuldige welvaart helemaal niet te behouden is voor zeg, langer dan een generatie of twee. Net zoals ziekten die immuun worden voor antibiotica – op gegeven moment kunnen we alleen nog maar verder door onze tanden te laten zien en echte slachtoffers te maken, en moeten we weer terug naar veroveringen en slavernij. Show them who’s boss. Silvio is misschien wel een corrupte rat, maar hij houdt Italie, haarsondanks, wel in de G-zoveel.

 2. 3

  Uniek in het Europa, maar voor hoe lang nog?

  Totdat Europa zijn trucjes over gaat nemen?

  Anders gezegd: Italië gaat het niet afleren maar Italië gaat Europa trucjes leren. Dat was al gelukt in de wereld van het zakendoen, nu alleen nog in de wereld van regeren.

  Rome is de eeuwige stad.

 3. 5

  Silvio is misschien wel een corrupte rat, maar hij houdt Italie, haarsondanks, wel in de G-zoveel.

  Nou nee. Volgens sommigen is Italie economisch ingehaald door Tsjechie.

  But Italy is far more vulnerable than the other economies of the Old Continent because it has been stagnating in the last 15 years. Italian income per-capita fell below not only the EU-15, but also the EU-19 average (including also Czech and Slovak Republics, Hungary, and Poland). Real incomes of Italians have been flat as Holland in the last decade. Wages of Italian workers are now 30% to 40% lower than those of their French or German counterparts.

  Zie: http://www.voxeu.org/index.php?q=node/1463

 4. 8

  Dat van Wilders klopt niet. Hij is niet bang voor kritische vragen, hij noemt dat linkse kerk omroepen, en hij wil niet deel gaan uitmaken van de kakelende politici die al die programma’s afzeilen. Dus hij denkt in beeldvorming.

  De kritiek op Wilders is daarom typisch voor tegenstanders die hem niet graag zien. Dat kan je de volgende keer wel een beetje beter nuanceren.