Zapatero wint Spaanse verkiezingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Spaanse vlag (Publieke domein)

Het is geen nek-aan-nek-race geworden: de Socialisten (PSOE) winnen met ongeveer vijftien zetels verschil de parlementsverkiezingen in Spanje van de Partido Popular (Volkspartij). Het zetelaantal is net te weinig om een absolute meerderheid te behalen op het totaal van 350 zetels. Ze zullen de komende dagen op zoek moeten naar een coalitiegenoot om een regering te vormen.

De verkiezingen werden overschaduwd door de moord op een lokale politicus afgelopen vrijdag. De Spaanse regering houdt de Baskische afscheidingsbeweging ETA verantwoordelijk voor de aanslag met dodelijke afloop. Als gevolg van het incident stopte de verkiezingscampagne in Spanje abrupt. De strijd tegen ETA was één van de centrale thema´s in de campagne dit jaar. Zapatero beschuldigde de organisatie ervan de verkiezingen te willen saboteren.

De uitslag van de Spaanse verkiezingen pakt voor Zapatero ongeveer gelijk uit als in 2004. Er is echter wel een groot verschil in de zetelverdeling onder de kleine partijen, die coalitievorming moeilijker maakt. Omdat de zittende regeringspartij PSOE niet een absolute meerderheid haalt, zullen ze de steun van Klein Links (Izquierda Unida = Verenigd Links) of van de nationalistische partijen uit Catalonië (CiU = Catalaanse Nationalisten) of Baskenland (PNV = Baskische Nationalisten) moeten krijgen. De laatste zal na de ETA-aanslag van afgelopen vrijdag een weinig voor de hand liggende keuze zijn.

Reacties (1)

#1 Bismarck

Ik lees net dat Zapatero de hele periode geregeerd heeft met een minderheidsregering. Weliswaar met gedoogsteun van de drie Catalaanse partijen, maar toch wel knap eigenlijk dat ie de hele zit gehaald heeft zonder te struikeen. Overigens heeft hij dankzij zijn verkiezingswinst nu wat meer ruimte (of in ieder geval minder partijen nodig voor een gedoogde regering).