WW: Voyager 2 bereikt grens zonnestelsel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[i]De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.[/i]

Zonnestelsel(Foto:NASA/Feimer)Een paar jaar na zijn broertje Voyager 1 heeft de Voyager 2 sonde de grens van het zonnestelsel bereikt. In tegenstelling tot Voyager 1 luisterden de wetenschappers nu mee en hebben ze de gegevens van de sonde kunnen opslaan.

Toen Voyager 1 de grens passeerde stonden de antennes van de Nasa namelijk ergens anders op gericht, waardoor de metingen van Voyager 1 verloren zijn gegaan. De ontvangen gegevens zijn tot nu toe al zeer waardevol, omdat ze verscheidene theorieën bevestigen maar ook nieuwe inzichten geven.

Een kleine greep:

  • Het blijkt nu dat de zonnewind langzaam afneemt in plaats van abrupt.
  • De Voyager 2 heeft de grens vijf keer gepasseerd, de grens is namelijk afhankelijk van de zonneactiviteit.
  • De vorm van het zonnestelsel is meer elliptisch dan rond. Voyager 2 verliet na 84 AU het zonnestelsel al terwijl Voyager 1 er 94 AU voor nodig had.

De sonde vliegt nog wel even door, dus wie weet wat hij nog meer ontdekt.

Reacties (2)

#1 Jan Jaap

Hoe kan je er in hemelsnaam voor kiezen niet naar Voyager 1 te luisteren? Ik kan me maar weinig dingen voorstellen die belangrijk zijn….

Ik ben zeer benieuwd wat Voyager 2 nog gaat ontdekken.

  • Volgende discussie
#2 Packet Storm

Ze weten niet precies wanneer de sondes op het grenspunt zijn. Dus de tijd wordt gedeeld met andere belangrijke missies. Als ze de ontvangers 24/7 op de Voyagers zetten, missen we de andere sondes weer.

  • Vorige discussie