WW: Kilo’s kwijtraken was nog nooit zo makkelijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland

U probeert natuurlijk al jaren met veel pijn en moeite af te vallen, zo met de vettax in zicht. Maar erg makkelijk is dat toch niet. Maar deze week kwam een verlossend bericht: U bent afgevallen zonder dat u daar iets voor heeft moeten doen! Voor een verklaring moeten we kijken naar de definitie van dat waar we er teveel van hebben: de Kilogram.

Want hoe zwaar is een kilo eigenlijk? Oorspronkelijk werd een kilo gedefinieerd als de massa van een liter (1 dm3) water op aarde. Maar dat bleek niet stabiel genoeg. Plaats van meten, de temperatuur, van alles bleek van invloed op de Kilo. In 1889 werd daarom een cilinder gegoten van platina en iridium en deze cilinder werd door de SI comissie tot de definitie van de Kilogram bevorderd. De cilinder wordt al meer dan een eeuw bewaard in het Franse Sèvres.

Maar wat blijkt: de cilinder verloor in de afgelopen 118 jaar al 50 microgram in vergelijking met uit dezelfde tijd stammende kopieen. Wetenschappers staan voor een raadsel: “Ze werden allemaal op hetzelfde moment gemaakt van hetzelfde materiaal en onder dezelfde omstandigheden bewaard” zegt natuurkundige Richard Davis.

Nou is de grap dat volgens de SI definitie niet de cilinder lichter is geworden, maar de overige Kilo’s zwaarder. Dat geldt dus voor de kopieen van de cilinder, maar ook voor de kilo’s die jouw bierbuik/lovehandles wegen. Omdat die kilo’s zwaarder zijn geworden en je massa gelijk is gebleven, passen er minder kilo’s in jou! En dat staat weer gelijk aan afvallen! Hoera! En dat zonder dat je Tell-Sell hoefde te bellen voor een Ab-Flex Pro.

Okee, okee, die vijftig microgram komt dan wel weer overeen met het gewicht van een vingerafdruk. Maar toch, het is een beginnetje. En nu weer snel verder joggen…

Reacties (2)

#1 Mark

Ik voelde me al zo licht vandaag!

  • Volgende discussie
#2 Teun

uuuhhmm… eigenlijk ben je dus zwaarder geworden. Want je hebt méér van die te lichte standaardkilo’s (of evenveel van de te zware “oude gewichten”) nodig om je gewicht mee te omschrijven.

even een voorbeeld: als ik 76kg ben en ik ga op een balans staan dan moest ik 76blokjes van de oude 1kg aan de andere kant opstapelen om de balans in evenwicht te brengen. Nu die massatjes van 1kg allemaal wat lichter zijn, moet ik er dus meer opstapelen om de balans in uuhh balans te brengen. Dus als ik de gewichtjes ga tellen dan kom ik op >76kg. Of andersom: als ik op basis van de nieuwe standaard kilogram, alle kilogram gewichtjes op de wereld ga “omlabelen” dan tel ik nadat ik de balans in evenwicht heb gebracht 76 keer een gewichtje waarop 1.00005kg staat.

Toch?

  • Vorige discussie