WW: 50 Jaar ruimtevaart

,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland

Morgen is het precies 50 jaar geleden dat de Mens zijn eerste stapjes buiten het nest zette: toen werd de Spoetnik I, ’s werelds eerste kunstmatige satelliet gelanceerd. De Sovjets hadden de lancering niet vantevoren aangekondigd (als het mis zou gaan had niemand er iets van afgeweten), maar ze waren er na de succesvolle missie als de kippen bij om het goede nieuws bekend te maken. Dit leidde in de VS tot de zogenaamde ‘Sputnik Crisis’ en de daaropvolgende Space Race.

De Spoetnik I was een bol met een gewicht van bijna 84 kg en een diameter van 58 cm, vier antennes en een ingebouwde zender met een vermogen van 1 watt, die 21 dagen lang signalen terugstuurde naar de aarde. Sindsdien is de ruimtevaart in een stroomversnelling gekomen; de landing op de maan in 1969, de spaceshuttles sinds 1981, het internationale ruimtestation ISS en de plannen voor bemande missies naar de maan en naar Mars.

Dat ging niet geheel zonder tegengeluid. De kosten van ruimtevaart zijn schrikbarend hoog en critici als natuurkundige Richard Feynman wezen erop dat de ruimtereizen nooit daadwerkelijk nieuwe technologieën hebben opgeleverd. Maar de publieke opinie is ongewijzigd positief: volgens een onderzoek uit 2003 van Associated Press was 71% van de Amerikanen positief over ruimtereizen, tegen 21% die het een slecht idee vonden.

Hier in Nederland wordt het jubileum in ieder geval gevierd: in het kader van 50 jaar ruimtevaart wordt morgen door de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) een heus spacegala georganiseerd. Daar wordt ook het boek ’50 JAAR RUIMTEVAART ? In het spoor van de Spoetnik’ van Piet Smolders gepresenteerd aan ‘Nedernaut’ Andre Kuipers.

Reacties (5)

#1 henkbovekerk.nl

Ruimtevaart is geweldig. Er zou meer ruimtevaart moeten zijn. Als ik het hier voor zeggen had, dan was er meer ruimtevaart. Dan kon iedereen naar de ruimte op vakantie, behalve oude mensen, die zouden we naar de zon toe schieten in een raket. Kijk op mijn site, want het is de beste.

  • Volgende discussie
#2 Teun

@1 je weet tog!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

vette site henk!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hanne

Krijg je soms aandacht te kort Henk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 henkbovekerk.nl

@3: Dankjewel pussycat.
@4: Blijkbaar niet.

  • Vorige discussie