WW: Wie wil de wetenschap als president?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Obama en Mccain dicht bij elkaar (Foto: Flickr.com/Chesi - Fotos CC)

Deden we vorige week een rondje internet op zoek naar de wetenschap achter de Amerikaanse presidentsverkiezingen, deze Wondere Woensdag richten we onze blik op wat de uitslag van de verkiezingen te betekenen zal hebben voor de Amerikaanse (en daarmee mondiale) wetenschap.

Wat meteen opvalt is dat, ongeacht wie er ook wint, de wetenschap in ieder geval beter af zal zijn dan de afgelopen acht jaar. Waar Bush de wetenschappelijke ontwikkelingen eerder tegen leek te willen houden debatteren Obama en McCain over hóe er mee omgegaan moet worden. Vooral op het gebied van het milieu doen zowel de Democraat als de Republikein voorstellen die veel verder gaan dan voorheen. Zelfs in deze barre tijden beloven beide kandidaten meer geld voor wetenschappelijk onderzoek.

Op de site van Scientific American vinden we om te beginnen een mooi rijtje features over wetenschap en de verkiezingen. Ook daar aandacht voor het energie- en milieuvraagstuk. Beide kandidaten erkennen dat de opwarming van de aarde aan de mens te danken is en stellen een cap-and-trade systeem voor om CO2 emissie terug te dringen. Obama gaat daarin iets verder dan McCain (80% tegen 65% reductie in 2050). McCain zoekt de oplossing voor het energievraagstuk verder in meer off-shore boren en meer kernreactoren (45 nieuwe reactoren in 25 jaar). Obama zoekt het meer in biobrandstoffen (slecht idee) en meer onderzoek naar nieuwe technologieën (goed idee).

Ook over nog zo’n hot topic, stamcelonderzoek, lijken de kandidaten het gek genoeg redelijk eens. Zowel Obama als McCain staan in principe achter dit soort onderzoek hoewel de laatste wat kanttekeningen plaatst die na zijn aantreden wel eens aanzienlijk restrictiever zouden kunnen blijken. Zo lijkt hij een verbod te willen op het gebruik van donor-eitjes om ziektespecifieke stamcellen te maken. Ook fungeert running mate Palin hier als een spelbreker. Zij is helemaal niet zo’n voorstander: “…no, stem-cell research would ultimately end in destruction of life. I couldn?t support (it)” meldde ze in 2006 tijdens een debat.

Zowel Obama als McCain gingen in op het verzoek van de Scientists and Engineers for America vereniging om hun wetenschap en techniek vragenlijstje in te vullen. De antwoorden van de beide kandidaten staan op hun website. Ze zijn vaak wat middle-of-the road, maar uiteindelijk lijkt het of Obama wat meer concrete voorstellen verbindt aan zijn meningen over wetenschappelijke integriteit, verbetering van het onderwijs etcetera. McCain probeert in zijn antwoorden zijn ouderwetse imago trouwens nog wat op te poetsen met een echt onvervalst ‘Al Gore-tje’. Hij claimt dat onder zijn leidende hand het Congres beleid aangenomen heeft dat de snelle verspreiding van mobiele telefoons en WIFI heeft veroorzaakt.

Slechte ideeën vind je ook in beide kampen. Zowel Obama als McCain willen het onzalige plan van Bush om een bemande missie naar Mars te ondernemen doorzetten. Alsof ze dat geld niet ergens anders kunnen gebruiken…

Al met al lijkt het erop dat, wie er ook wint, de Amerikaanse wetenschap een aantal vette jaren tegemoet kan zien, zeker in vergelijking met de ellendige afgelopen acht jaar. Hoewel de verschillen klein zijn lijkt het erop dat Obama het meeste vertrouwen wil schenken aan de wetenschappers. Dat hij dat zelf doet blijkt wel uit het feit dat hij zich laat adviseren door nobelprijswinnaars en andere wetenschappers.

update: reageerdert Storio kwam nog met een mooie link naar een youtube channel waar wetenschappers zich over hun keuze uitspreken. Dank.

Reacties (10)

#1 Hellemokers

Ik denk dat McCain zelf ‘gewoon’ achter stamcelonderzoek staat, maar dat ie dat niet kan zeggen in deze verkiezingstijd. Aangezien McCain, als ie wint, hoogstwaarschijnlijk geen tweede termijn zal ambiëren, zie ik daar dus weinig restricties aankomen. Zeker niet met een meerderheid democraten in het parlement.

  • Volgende discussie
#2 Victor

Sterker nog, (stamcel)onderzoek zou McCain’s tweede termijn zelfs waarschijnlijker maken. Die man is een wandelend wrak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Mooie dubbele kop, trouwens. Wie wil als president de wetenschap?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Victor

Exactly :)

In het artikeltje van ‘Scientists and Engineers for America’ zegt Obama het ook met (ongeveer) zoveel woorden: De wetenschap komt met antwoorden op door de politiek gestelde vragen. De uitvoerder geeft vervolgens een spin aan het antwoord zodat het eigenlijk zijn idee was. De wetenschap bepaalt dus eigenlijk voor een groot gedeelte mee wat er gebeurt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hellemokers

Als politici iets meer naar de wetenschappers zouden luisteren dan naar de kiezers, zou het ongetwijfeld beter gaan met landen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Storio

Nobelprijswinnaars hebben hun keuze al gemaakt net als vele andere wetenschappers.
klikmelink en zie waar wetenschappers voor staan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Victor

@6: A, kijk dat is nog eens zinnige linkspam. Ik heb m bij het artikel geplaatst. Dank!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Casper

ook een aardige historische grafiek (uit een erg grappige comic): klikmelink

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 sterrenslag

Het verschil tussen obama en mc cain is nagenoeg nihil.
Er zijn ongeveer 50 miljoen amerikanen NIET verzekerd voor medische zorg. En ook daar gaat obama niets aan doen. Zelfs in derde wereld land is het beter gestelt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Koos

Dat was een plan van Hillary Clinton. Haar plan voor gezondheidshervorming is toen afgestemd.

  • Vorige discussie