WW: Smart grid video’s

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Still uit animatiegedeelte eerste video (Video: Pepijn Borgwat voor Integral EU)

Eén van de taken van wetenschappers is disseminatie: het verspreiden van de tijdens het onderzoek opgedane kennis. En disseminatie wordt steeds belangrijker geacht door de geldschieters. De tijd is voorbij dat wetenschappers hun onderzoeksresultaten alleen via wetenschappelijke publicaties en vakbladen onder de vakgenoten rondstuurde. Beoordelaars van wetenschapsprojecten eisen nu vaak dat de kennis ook buiten de ivoren toren wordt verspreid. Nu kan dit gebeuren door folders, rapporten, lekenpraatjes en dergelijke, maar de weg die veel projecten nu vaak kiezen is om een video te laten maken. Video’s kunnen willekeurig gebruikt en verspreid worden, tijdens lezigen vertoond worden en – niet onbelangrijk – via het web worden vertoond. In veel Wondere Woensdagen zijn dan ook stukjes video te zien, het is nou eenmaal vaak prettiger iets te zien en te horen dan om het te lezen.

De onderzoekers van het Integral Smart Grid project wilden ook een video laten maken, via de Vrije Universiteit werd uw dappere reporter hiervoor benaderd om dit onder leiding van filmmaker Pepijn Borgwat te realiseren. Het doel was om een tweetal video’s te maken. In de eerste film zou vooral het idee van slimme energienetwerken uitgelegd worden in de vorm van een drieluik. De tweede film is een meer technische weergave van wat er werkelijk allemaal in het Integral project is gedaan.

In een eerdere WW schreef ik al over het paradijsje van dr. Sureda in Catalonie, waar we naartoe moesten om filmbeelden te maken. Nu is het resultaat zo goed als af. Er zullen nog een paar kleine wijzigingen in de video’s komen en de video’s zullen in zes talen vertaald worden, maar Geencommentaar krijgt de web-primeur. De onderstaande video’s moeten een beeld geven van wat Smart Grids zijn en wat de huidige stand van zaken hierover zijn. In plaats van een stukje te schrijven over het hoe en waarom van slimme energienetwerken lijkt het me dus leuker om onderstaande video’s zonder inhoudelijke inleiding te posten.  Veel kijkplezier!

Video 1: Algemene inleiding tot Smart Energy Networks from Pepijn Borgwat on Vimeo.

Video 2: Integral en Smart Energy Networks from Pepijn Borgwat on Vimeo.

Reacties (1)

#1 Bontenbal

Hallelujah! De profeten hebben gesproken.