WW: Siftables: het Duplo van de Toekomst

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Vier Siftables in een foto-applicatie (Foto: Flickr/Agathe B)

Met blokken spelen hebben we als kleuter ongetwijfeld allemaal wel eens gedaan. En ook bij dit speelgoed staat de ontwikkeling niet stil. Werden de eerste gammele torens nog van oerdegelijk hout gemaakt, de huidige GC-lezer zal vast wel bekend zijn met de felgekleurde Duplo-blokken. Onderzoeker David Merrill laat ons zien waar de peuters van de toekomst mee zullen gaan bouwen: Siftables, kleine draadloze computers, zo groot als koekjes en tjokvol sensors.

Siftables zijn het nieuwste resultaat in een ontwikkeling die al langer gaande is: computers worden steeds kleiner, goedkoper en alomtegenwoordiger. Al deze factoren maken de weg vrij voor het ontwikkelen van allerlei nieuwe manieren om met digitale media om te gaan. Voorbeelden hiervan zagen we al op eerdere Wondere Woensdagen bij de Slow Communication van Agamanolis, Johnny Lee’s Wii-hacks of Phobot. Het overkoepelende idee is dat mensen op hun eigen, fysieke manier digitale media kunnen manipuleren. Wij passen ons niet aan aan de computer. Die moet zich maar naar ons voegen.

Terug naar de Siftables. De blokjes zijn dus zo groot als koekjes en kunnen tegen elkaar aangeschoven worden om connecties tussen de verschillende units te maken. Je kan ze schuin optillen, stapelen, schudden en elke manipulatie heeft weer een ander effect op de applicatie die je ermee uitvoert. Merrill geeft in zijn TED praatje (zie hieronder) een paar mooie voorbeelden van zulke applicaties: Zo laat hij kinderen d.m.v. de siftables een verhaal creëeren, doet hij boggle-achtige woordspelletjes en laat hij zien hoe je siftables kan gebruiken om muziek te componeren. Dat allemaal door simpele fysieke handelingen met de blokjes.

Het ziet er allemaal erg indrukwekkend en logisch uit en ik ben er zeker van dat de blokjes na introductie de winkel uit zullen vliegen. Duplo was immers ook niet goedkoop…

Reacties (3)

#1 Saloukoning

NEUKEN!

  • Volgende discussie
#2 Saloukoning

Pardon, heb 10 tabbladen tegelijk open. Die moest dus in een andere thread op een andere website.

Interessant artikel. Begrijp ik het nou goed en heeft Siftables als eerste die draadloze elektriciteit in een consumentenartikel toegepast?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

Hm, ik vermoed dat er gewoon een batterijtje inzit, maar ik kan het niet goed zien op deze plaatjes.

  • Vorige discussie