WW: Open source GSM netwerk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Nokia 3310 op HAR2009 die contact maakt met open source netwerk (Foto: HAR2009/Massoud)

Afgelopen weekend werd in Vierhouten de Hacking At Random (HAR2009) conventie gehouden. Deze hacker-bijeenkomst, een opvolger van succesvolle conventies als Hacking at Large en What the Hack, is hét moment waarop Nederlandse ‘IT-beveiligingsexperts’ bijeenkomen om elkaars prestaties te laten zien. Met 170 presentaties in drie grote zalen is het bepaald geen kleine bedoening. Eén van de interessantere presentaties kwam van het Duitse wizzkid Harald Welte.

Welte presenteerde een manier om een open source GSM telefoonnetwerk op te zetten. En hij hield er niet alleen een praatje over, maar runde tijdens HAR2009 ook daadwerkelijk een netwerk.

Er werd gebruik gemaakt van twee Base Transceiver Stations (GSM-zenders), vastgeknoopt aan bomen. Via deze zenders kon contact gemaakt worden met een Base Station Controller (een electronische doorschakelcentrale), die in dit geval een variant van het open source besturingssysteem Linux draaide.

Het werd een groot succes: in totaal konden 391 mensen die zich via een smsje hadden aangemeld contact maken met het netwerk en met elkaar bellen alsof ze met een normaal, commercieel netwerk belden.

Wel was een testlicentie van de Nederlandse telefoon-autoriteiten nodig, die deze onder een aantal restricties inderdaad gaf.

Hoewel dit voorlopig een interessant hobbyproject is, hebben de ontwikkelingen wel degelijk een mogelijke meerwaarde. Nu het GSM-protocol in handen is van hackers kunnen meer open source-GSM projecten van start gaan. Deze zijn in de toekomst wellicht niet meer afhankelijk van commerciële aanbieders. Dit biedt bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden goede mogelijkheden.

Op plekken waar telefoonmaatschappijen nu niet voor een goede GSM verbinding kunnen of willen zorgen kan de democratische open source beweging dat wel doen. Waar het in ieder geval voor kan gaan zorgen is dat de commercielen zich bewust worden van concurentie van duizenden hobbyisten (vergelijkbaar met de hete adem in de nek die Microsoft en Apple vanuit de Linux-beweging krijgen).

Reacties zijn uitgeschakeld