WW: Hoe nuttig ben jij in het verleden?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Tijdreizen met een machine, dan niet vergeten je poster erin te plakken (Foto: Flickr/Thunderchild tm)

Het is een ietwat nerderig, maar daarom zeker niet minder leuk gedachtenexperiment: wat moet je doen in het geval je teruggestuurd (of geworpen) wordt in de tijd? Welke technische en wetenschappelijke kennis bezit je die je nuttig kan gebruiken of verspreiden onder de onwetende bewoners van het verleden? Een probleem is natuurlijk dat heel veel technische kennis pas nuttig bij een zekere ontwikkeldheid van de wereld. Zo heb ik aan mijn basis-programmeerkennis niet veel als ik teruggeworpen wordt voor 1950, laat staan als ik in de prehistorie belandt.

Deze vraag bewoog Alex Marchand om een quiz te maken waarmee je kan testen tot welk niveau je de mensheid technologisch kan verlichten. Haal je het tot de Middeleeuwen of kom je niet verder dan wat stokjes tegen elkaar wrijven voor wat warmte? Test het zelf!

Daarnaast is bij topatoco.com een poster te krijgen die onmisbaar is voor iedere tijdreiziger. Op deze poster staan een aantal erg handige technologische weetjes die van pas komen als je teruggeworpen wordt naar minder geavanceerde tijden. Plak de poster aan de binnenkant van je tijdmachine!

Goed, tijdreizen is voorlopig nog even niet aan de orde en ook in het komende wetenschapsjaar zal het er allemaal wel niet van komen. Alsnog een heel goed 2010 gewenst!

Reacties (4)

#1 Rob

“Quite Good. Starting from the year 0, you might be able to advance civilization to the 17th or even the 19th century. You are technologically useful.”

7 goede en 3 foute antwoorden. Uiteraard zonder extra hulp van internet ingevuld.

  • Volgende discussie
#2 target

damn, ik kom op hetzelfde uit als Rob. Probleem daarbij is natuurlijk wel dat ik vanwege mijn gebrekkige kennis van kennis en wetenschap een aantal vragen gewoon puur op de gelukkige gok heb geantwoord. realistischer zou het waarschijnlijk zijn als ik ergens in het bronzen tijdperk uit zou komen. Of zijn de overlevingsskills die je voor dat tijdperk weer nodig hebt zo basic dat ik die zelfs niet onder de knie heb? Hmmz, in concreto: zonder goede omgevingsomstandigheden zou ik het dus nergens ooit langer dan 1 uur hebben kunnen uithouden zonder opgegeten te worden door de wolven. En eigenlijk was dat niets nieuws voor me…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Ik ook, 7 van de 10. Nu maar hopen op multiple choice-wetenschap, waar ik met mijn tijdmachine eindig! :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ferdinand

Leuke quiz. Ik kwam tot 9 goede antwoorden, en wist net als eerdere reageerders daarmee tot de 17e of misschien wel 19e eeuw te helpen.

Ik vraag me alleen wel af of je door het loslaten van al die hedendaagse kennis op de mensheid van een paar eeuwen geleden niet binnen de kortste keren op een brandstapel belandt…

  • Vorige discussie