De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.
Over kleuren wordt al heel lang gesteggeld in allerlei takken van wetenschap. Zo houdt de filosofie zich al jaren bezig met het probleem of er wel zoiets bestaat als een ‘objectieve kleur’ en doen neuropsychologen flink veel onderzoek naar onze kleurperceptie. En uiteraard doet de natuurkunde ook een flinke duit in het zakje.
In al die discussies komt de kleur zwart er altijd nogal bekaaid af, voornamelijk omdat bepaalde kleurfundi’s het blijkbaar nodig vinden om zwart (samen met zijn lotgenoot wit) buiten de kleur-familie te houden. Die discussie kunt u hieronder uitvechten.
Natuurkundig is zwart zonder twijfel echter de meest interessante kleur: het is gedefinieerd als de eigenschap van een object om geen zichtbaar licht te reflecteren (dus electromagnetische straling met een golflengte tussen de 380 en 750 nanometer). In de praktijk bestaat het perfecte zwart eigenlijk niet: zwarte verf en coatings reflecteren altijd een kleine hoeveelheid (tussen de 5-16%) van het licht.
Een groep Japanse wetenschappers heeft nu echter een materiaal ontwikkeld dat veel zwarter is dan het al bestaande zwart. Het materiaal bestaat uit een vel verticaal gestapelde nanobuisjes. Deze vangen als het ware de binnenkomende fotonen. De wanden van de nanobuisjes absorberen de energie. Hiermee is een zwartheid van tussen de 97-99% gerealiseerd. Omdat alle lichtenergie dus geabsorbeerd wordt door het materiaal (omgezet in andere energie), kan dit materiaal handig gebruikt worden voor onder andere zonnecellen.
Met dit nieuwe materiaal komen de wetenschappers dichterbij een theoretische zwarte straler, die helemaal geen licht reflecteert. Interessant aan die straler is dan weer dat hij stiekem helemaal niet altijd zwart is maar afhankelijk van zijn temperatuur zichtbaar licht uitstraalt (wat dus iets anders is dan reflectie). Een voorbeeld hiervan is een gloeiende pook. Zo zie je maar dat het perfecte zwart soms heel kleurig kan zijn.
Reacties (10)
Dit komt mij verrekte bekend voor eerlijk gezegd, is dit niet een herhaling van een ouder bericht?
Niet hier, in ieder geval.
@1: Hm, misschien heb je het op Wired gelezen. De titel lijkt misschien ook op een eerdere WW van mijn hand.
Of misschien heb ik gewoon last van deja vu door slaapgebrek.
Of misschien heb ik gewoon last van deja vu door slaapgebrek.
In ieder geval wel interessant!
“Natuurkundig is zwart zonder twijfel echter de meest interessante kleur”
tisk tisk, zwart is geeneens een kleur!
“omdat bepaalde kleurfundi’s het blijkbaar nodig vinden om zwart (samen met lotgenoot wit) buiten de kleur-familie te houden.”
Tisk, tisk. Fundamentalist.
Dit lijkt wel heel erg op het spul wat een stel Amerikanen verleden jaar ook hadden uitgevonden.
Aaaah, dat is dan ook de post die Jay bedoelde in @1.
Soort van repost dus, maar dan anders.
Hmmm… het eerdere bericht van Packet rept van 99,9% dan zou dat dus beter zijn dan het materiaal in Victor’s bericht?
Hm, dat is inderdaad vreemd. Ik kan niet echt vinden wat er nou anders is aan het nieuwste ‘zwartste zwart’, misschien gaat het erom dat het een bredere band in het spectrum zo goed absorbeert (0.2?200 μm).